StoryEditorOCM
NeretvaODREĐEN GLAVNI ISPORUČITELJ VODE

Izvor iz Ploča preuzeo cijelu Neretvu i dio Splitsko Dalmatinske županije. U Metkoviću ogorčeni, slijede li otkazi?

Piše Ante Šunjić
24. siječnja 2022. - 12:26

Prema Uredbi Vlade RH, koja je stupila na snagu 8. siječnja, formirana su uslužna područja za pružanje vodnih usluga. Za zajedničkog pružatelja usluga u dolini Neretve određeno je komunalno poduzeće Izvor d.o.o. Ploče.

Inače, ovo uslužno područje označeno pod brojem 38 obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Također obuhvaća i Grad Vrgorac i Općinu Gradac, osim naselja Drvenik i Zaostrog u Splitsko-dalmatinskoj županiji dio naselja Živogošće (Brikva) iz Općine Podgora te dio naselja Župa Srednja (Turija) iz Općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zakon je jasan.

Odluka o pripajanju

Svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga na uslužnom području (komunalno poduzeće Metković i komunalno poduzeće Vrgorac) dužni su se pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga koji je društvo kapitala, a društvo preuzimatelj je dužno prihvatiti pripajanje, u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu uredbe iz članka 7. stavka 6. ovoga Zakona. Zakon je odredio da će društvo preuzimatelj biti ono komunalno poduzeće koje je na uslužnom području imalo najveći ukupni prihod po osnovi cijene vodnih usluga, cijene isporuke vode drugom isporučitelju vodnih usluga i naknade za razvoj u tri godine ili je u posljednje tri godine isporučio najveću količinu vode za ljudsku potrošnju korisnicima vodnih usluga i drugim isporučiteljima vodnih usluga.

Za donošenje odluke o pripajanju potrebna je obična većina danih glasova na skupštini odnosno obična većina u temeljnom kapitalu zastupljenom na skupštini i u društvu preuzimatelju i u društvima koja se pripajaju. Unutarnji opći akti društva preuzimatelja moraju se uskladiti u roku od 90 dana Pripajanje se provodi s brojem zaposlenika koji ne može biti veći od broja zaposlenih na dan 31. prosinca 2018.

image
Izvorište Klokun 
Ante Šunjić

Iako je za određivanje „glavnog“ vodoisporučitelja u zakonu predviđeno nekoliko kriterija koji se tiču financijskog poslovanja u prvom redu prihoda društva, Vlada RH je primijenila kriterij najveće količine isporučene vode te je za isporučitelja odredila Izvor Ploče. Naime, Izvor opskrbljuje turističku općinu Gradac pa je logično da ima najveću isporuku vode, dok su financijski pokazatelji na strani Komunalnog poduzeća Metković.

„Tvrtka Metković d.o.o. u zadnje tri referentne godine (2020, 2019, 2018) ima sljedeće prihode: - prihodi od prodaje 19.711.527,00 kuna - ukupni prihodi 27.947.226,00 kuna - naknada za razvoj 7.876.794,00 kuna. Ukupni prihodi Metković d.o.o., po osnovi cijene vodnih usluga i naknade za razvoj u zadnje tri godine iznose 35.824.060,00 kuna, te smatramo da su najveći od svih isporučioca na predloženom uslužnom području 38.

Kadrovska pitanja

S obzirom da po prvom kriteriju tvrtka Metković d.o.o. ima veće prihode, dok po drugom kriteriju tvrtka Izvor Ploče d.o.o. ima veće isporučene količine“, pojašnjavao je direktor Metkovića d.o.o, Filip Dominiković na e- savjetovanju prilikom donošenja Uredbe o uslužnim područjima, no njegovi stavovi nisu uvaženi.

image
Filip Dominiković direktor poduzeća Metkovic doo za vodoopskrbu i odvodnju
 

Metković d.o.o. u ovom trenutku provodi projekte ukupne vrijednosti više od 390 milijuna kuna. Gubitci u vodoopskrbnom sustavu na području pod upravljanjem Metković d.o.o. iznose 35 posto, prije 7 godina iznosili su 65 posto. Za usporedbu; gubitci u vodoopskrbnom sustavu Izvora Ploče iznose oko 66 posto, u Komunalnom Vrgorac gubici iznose iznad 80 posto. Metković d.o.o. na 120 km mreže ima zaposleno 31 djelatnika, te trenutačno u sklopu EU projekta bez promjene broja djelatnika, 6 djelatnika radi na vođenju EU projekta; Za usporedbu; Izvor Ploče d.o.o. na istu duljinu mreže ima zaposleno 52 djelatnika. Metković d.o.o. ima najveće plaće na ovom predloženom uslužnom području, baš iz razloga što brine o tome da su djelatnici zadovoljni svojim primanjima, a ne o tome da ih zaposli čim više. Ovo je poseban problem, o kojem predloženi preuzimatelj nije vodio računa, te u slučaju spajanja trebamo svi skupa biti svjesni da će biti dosta otpuštanja.

Metković: U velikom smo problemu

Izvor Ploče u administraciji ima djelatnika dva puta više od našeg društva, Tvrtka Komunalno Vrgorac ima razvijenu i veliku mrežu, veću od ostatka predloženog uslužnog područja, ali obzirom na mali broj potrošača po kilometru mreže nama donosi ogromne probleme, prvenstveno financijske za korisnike u gradu Metkoviću i dijelu općine Kula Norinska. Svjesni smo da zbog razvijene mreže i malog broja potrošača, a i potrebe da svi imaju pristup vodi za piće, imaju problem i veliku cijenu ali ne slažemo se nikako da to trebaju plaćati građani grada Metkovića“,-poručili su iz Metkovića.

19. travanj 2024 21:32