StoryEditorOCM
NeretvaLovci nisu pucali

Istekao rok za prikupljanje i zbrinjavanje podivljalih životinja: Najpoznatije hrvatske krave čekaju udomitelje

Piše Stanislav Soldo
11. travnja 2022. - 12:00

Najpoznatije krave u Hrvatskoj one što godinama lutaju po općini Kula Norinska pričinjavajući milijunske štete lokalnim poljoprivrednicima uskoro bi mogle pronaći svoj novi dom. Zbrinut će ih farmeri koji imaju uvjete za držanje stoke. Tako će svi biti zadovoljni i lokalni poljoprivrednici koji će konačno moći obrađivati svoje parcele, zaštitari životinja jer nijedno govedo neće biti ubijeni a farmeri će na brz i jeftin način povećati brojnost svojih farmi.

image
HANZA MEDIA
 

Iako je Ministarstvo poljoprivrede još u studenom naredilo lokalnim lovačkim društvima da neškodljivo ukloniti goveda, koja nekontroliranoj lutaju dolinom Neretve akcija na terenu nikada nije provedena. Takvoj odluci stručnih službi resornog Ministarstva usprotivili su se zaštitari životinja, pa su goveda i ovce nastavili lutati po okolnim brdima i poljima. Službeno se ne zna čija su goveda, neki ih nazivaju i podivljalim kravama čime se vodilo i Ministarstvo poljoprivrede kada je naredilo uklanjane krava iz lovišta prema Zakonu o lovstvu. Većina ih nema ušnu markicu pa se niti ne mogu identificirati. Međutim, poljoprivrednici kojima goveda čine milijunske štete na administrativnom području grada Opuzena i općine Kula Norinska znaju čija su goveda samo ga ne žele javno imenovati jer će sa njim završiti na sudu. Točnije, taj vlasnik goveda je godinama primao poticaje i državne potpore sve do unatrag pet šest godina dok se nisu pooštrile kontrole. Nakon toga goveda su podivljala tumaraju ogromnim područjem i nitko im ništa ne može jer službeno nemaju vlasnika. Mnogi su tog neodgovornog stočara tužili za naknadu štete, pa i oni koji su dobili presude u svoju korist novac nisu mogli od njega naplatiti jer je bankrotirao i za državne službe nema nikakve imovine.

image
HANZA MEDIA

Kada stoku nisu mogli ukloniti ovdašnji lovci po naredbi Ministarstva poljoprivrede u priču su se uključili općina Kula Norinska i grad Opuzen na čijem teritoriju obitavaju koji objavivši početkom veljače javni poziv svim vlasnicima stoke da je sakupe i ograde. Istina, nisu se obratili pojedincu ali svatko zna iz čijeg je obora stoka koja luta. Tim javnim pozivom ostavljen je rok od 42 dana koji je istekao da vlasnici goveda sakupe i zbrinu a protokom tog vremena smatra se da su životinje napuštene (ničije), te da se vlasnik napuštanjem odrekao svoga prava vlasništva (sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima). Zanimljivo je da je u ostavljenom roku vlasnik sakupio i prodao značajan broj goveda, pa je evidentno da ih je manje na predjelu Luke, gdje godinama teroriziraju lokalne poljoprivrednike.

Sada su se stekli uvjeti za raspisivanje javnog poziva za zbrinjavanje napuštenih životinja a javiti se mogu farmeri iz čitave Hrvatske koji imaju uvjete za držanje stoke.

image
HANZA MEDIA

Podsjetimo, Zakon o lovstvu dopušta uklanjanje podivljalih životinja domaćih vrsta koja slobodno žive i razmnožavaju se u lovištu. Međutim, kako podivljale krave lutaju po širokom prostoru doline Neretve koje je administrativno podijeljeno među jedinicama lokalne uprave za njihovo uklanjanje bilo je nadležno nekoliko lovoovlaštenika u lovnim područjima ali lovci nisu pucali premda im je bilo dopušteno korištenje lovačkog oružja sa užlijebljenim cijevima uz poštivanje načina uporabe oružja i naboja. Tako je neslavno propao još jedan pokušaj u zbrinjavanju podivljalih goveda da bi općina Kula Norinska i grad Opuzen iznašli drugačiji način zbrinjavanja podivljalih goveda koji ne uključuje lovce i ubijanje.

- Nama je glavni cilj da goveda više ne pričinjavaju štetu lokalnim poljoprivrednicima a nismo zagovaratelji ni da ih se ubija, kazao je načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević. On očekuje da će se na raspisani javni poziv javiti zainteresirani farmeri iz čitave Hrvatske koji imaju uvjete za hvatanje podivljalih goveda i kasnije njihovo zbrinjavanje. Dakle farma koja prođe na javnom pozivu prikupiti će goveda, organizirati veterinarsku službu, zdravstveno ih pregledati i cijepiti te će ta goveda postati njihovo vlasništvo, rekao nam je Krstičević.

image

Veljko Bebić iz sela Desne puškom je od divljih krava branio svoj kupus
 

 Josko Ponos/ HANZA MEDIA
19. travanj 2024 20:48