StoryEditorOCM
NeretvaNAKON ŠTO JE UGLJENA PRAŠINA PREKRILA PLOČE

DRŽAVNA TAJNICA MARIJA VUČKOVIĆ Razumijem reakciju zabrinutih građana, ali neki se sad bave demagogijom...

17. kolovoza 2018. - 19:40

Ne prestaju reakcije nakon što je crna ugljena prašina prekrila šire područje Ploča. O svemu se očitovala i državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede i članica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče Marija Vučković, koja uzrujanost građana smatra opravdanom, ali, vjerojatno aludirajući na dopis Grada Ploča prema Lučkoj upravi, smatra da se neki bave demagogijom.

„Osim razumljivih reakcija uznemirenih građana, pitanje sudara lučkog posla i okoliša uvijek je i prilika za malo demagogije. Pa se tako u upitu prema Lučkoj upravi Ploče traži i očitovanje o pitanjima okoliša i zdravlja. U ovakvim slučajevima, za procjenu utjecaja na okoliš i zdravlje nadležne su inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva zdravstva. Jedna procjenjuje utjecaj na okoliš i potencijalne povrede zakona, druga jesu li čestice u zraku štetne po zdravlje čovjeka. Od njih se traži očitovanje, ukoliko se želi procijeniti utjecaj na okoliš i zdravlje ili ukoliko se sumnja na negativan utjecaj na isto.

Lučka uprava Ploče je nadležna za red na lučkom području i poštivanje koncesijskog ugovora. Lučka uprava Ploče, stoga, provjerava je li se koncesionar držao svih ugovorom propisanih obveza i standarda. To će, vjerujem, učiniti. No, što ako jest?“ piše Vučković i podsjeća kako se u luci rasuti tereti skladište na otvorenom, te da građanima treba pošteno i jasno reći da su otvorena skladišta predviđena i na novom budućem terminalu.

„Stoga, ljudima treba objasniti na koji se način točno trebaju ovakve situacije izbjeći. Orkanski vjetar će se, iako rijedak, podignuti opet. Utječu li incidenti ovog tipa na interes investitora za izgradnjom marine? Luka je strateška, a strateški projekt je i buduća marina za koju je ministarstvo nadležno za more nedavno dalo suglasnost za ishođenje lokacijske dozvole te slijedi natječaj. Samo cjelovito, može se pristupiti ovom problemu, a ne probirom na temelju procjene koga se smije, a koga ne smije, ne daj Bože, nešto priupitati. Ja ću se osobno angažirati na upravnom vijeću Lučke uprave Ploče oko ove teme, ali ne samo oko nje. Ništa manje važne nisu ni posljedice prošlotjedne štete na tankerskom privezu. Iako je riječ o politički, očito, manje potentnoj temi, odnosno slabijoj prilici za demagogiju, zabrinjava me itekako spoznaja da se jedno vrijeme neće moći primati tekući tereti“, napisala je Vučković istaknuvši kako je za svaki grad dobro imati tako značajan gospodarski subjekt poput Luke Ploče, a taj isti subjekt treba jasno i otvoreno komunicirati sa svojim gradom i njegovim ljudima koji su domaćini prostora na kojem razvija posao.

24. travanj 2024 04:49