StoryEditorOCM
Neretvaon line voćarstvo │

DIGITALIZACIJA I INFORMATIZACIJA Što poljoprivrednicima nudi elektronička poljoprivredna iskaznica (ePI) i aplikacija eSavjetnik ?

Piše Stanislav Soldo
19. listopada 2021. - 07:57

Uz e-poljoprivrednu iskaznice (ePI) poljoprivrednicima je na raspolaganju i aplikacija eSavjetnik, koja hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomože im pri razvoju poljoprivredne proizvodnje.

image
Aplikacija eSavjetnik
foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvu poljoprivrede na takav je način omogućilo jednostavniju i bržu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka-priopćeno je iz Ministarstva.

Tako će poljoprivrednici kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja poljoprivredne proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području, informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada. Također, putem ove mobilne aplikacije i web platforme moći će se preuzeti sve obvezne evidencija za IAKS mjere, pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva poljoprivrede stručnog za traženi sektor proizvodnje, a obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijava na iste.

Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga u poljoprivredi koja je započela prošle godine uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja poljoprivrednicima služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju poljoprivrednika, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u.

image
Elektronička poljoprivredna iskaznica
foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ova iskaznica mijenja sve postojeće kartice koje su poljoprivrednici prije koristili – tzv. zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja. Do sada je elektronsku poljoprivrednu iskaznicu zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika, preuzelo gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis.

18. travanj 2024 21:35