StoryEditorOCM
NeretvaNikad ranije

Berba mandarina primiče se kraju. Prodaja dobro ide, cijene rastu, dnevnice berača padaju

Piše Stanislav Soldo
27. listopada 2022. - 09:00

Berba mandarina za sada ide dobro. Vrhunac je prošao pa se u narednim danima očekuju manje ubrane količine. Očekuje se veća otkupna cijena te manja potreba za angažiranjem sezonskih radnika kojima već padaju dnevnice sa dosadašnji 300 kuna na 250 kuna.

U protekla dva tjedna nije bilo značajnijih promjena cijena na otkupima. I klasa 3,00 Kn, druga 1,50- 1,70 kuna za kilogram. Prošli tjedan je bio vrhunac berbe mandarina za ovu godinu. Nikada brže, ukupno puno manji urod od očekivanog. Sa proizvodnim potencijalom od 2,5 milijuna sadnica ove godine će se urod kretati oko 25.000 tona, što prosječno iznosi 10-tak kilograma po stablu. Što je tome razlog teško je reći, ali zasigurno od zime 2017. mandarine u dolini Neretve nisu iste. Ekstremi u obliku suše, izuzetno dugo, toplo i suho ljeto, također su jedan od značajnih čimbenika koji utječu na loš urod mandarina. Berbu i dalje prati suho i iznadprosječno toplo vrijeme, kiše nema, voda u kanalima i sustavu za navodnjavanje vrlo loše kvalitete (EC>4mikroSimensa/cm) tako da srednje i kasne sorte polako dozrijevaju prisilno. Stabla, pokazuju znakove dehidracije, usahlosti, plodovi sitniji i prisilno zore.

Kako je pala ukupna berba, tako je i ponuda berača svakim danom sve veća. Svakodnevno se nude grupe berača na oglasima. Shodno tome i cijena rada se vratila na početne iznose od 250 kuna, ali i niže. U narednom periodu, zbog već primjetne smanjene berbe mandarina, očekujemo porast cijena. Berba će zasigurno potrajati, ali ukupno puno manjim intenzitetom nego je to uobičajeno. Posebno je primjetna specifičnost koja je izražena od samoga početka, o čemu smo već pisali, a odnosi se na orijentaciju proizvođača prema jednom otkupnom centru, koji cijelu sezonu mandarina ima veliki ulaz robe, za razliku od ostalih, u koje očito proizvođači nemaju povjerenje, a koje je rezultat načina rada prijašnjih godina. Ne vaganje, ne izdavanje otkupnog bloka, bezrazložni otpis ili umanjenje količine, krađa robe i sl. rezultat su ili posljedica ponašanja jednoga dijela otkupljivača. Upravo ovakvi dobri primjeri, gdje vlada iznimno povjerenje između proizvođača i otkupljivača, dobar su temelj – podloga za uspostavu proizvođačke organizacije. Takve se prilike ne smiju propustiti, a podrška sa svih razina ne smije izostati, ističu iz udruge Neretvanska mladež.

24. travanj 2024 01:18