StoryEditorOCM
KorčulaBIZNIS BEZ GRANICA

Najveće ulaganje na dalmatinskim škojima pripremaju - Beograđani! Evo kako će izgledati vrijedan projekt za koji se neuspješno nadmetala i poznata splitska tvrtka

Piše Dora Lozica
16. travnja 2022. - 14:15
Planirano trajektno pristanište ocijenjeno je najvećim javnim ulaganjem u novijoj povijesti otokaŽupanijska lučka uprava Korčula

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) nedavno je poništila odluku Županijske lučke uprave Korčula (ŽLU) o poništenju odabira izvođača radova na izgradnji nove luke Polačište, pa izabrani građevinari ostaju tvrtke "Aqua mont service" iz Beograda i Splita, a naručitelj mora platiti više od 100 tisuća kuna troškova postupka.

Projekt nove korčulanske luke, vrijedan 190 milijuna kuna, zasigurno je najveći u novijoj povijesti otoka, a čini se da je drama oko izbora izvođača radova napokon završena. Kako kaže Ante Tvrdeić, ravnatelj ŽLU-a, nakon što je 2019. godine potvrđena građevinska dozvola za luku Polačište, u srpnju 2020. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, a obavljena su četiri javna natječaja – za nadzor građenja, projektantski nadzor, tehničku pomoć i za izvođača radova.

image
Županijska lučka uprava Korčula

Na prvo nadmetanje, kako ističe Tvrdeić, bila je uložena žalba koju je DKOM odbacio. Ista stvar se ponovila i na drugom natječaju, a tek je treći protekao bez prigovora sudionika.

Kako doznajemo, javila su se četiri potencijalna izvođača, kriterij izbora bila je ekonomski najpovoljnija ponuda, a samo jedna od pristiglih bila je ispod procijenjene vrijednosti projekta, i to ona zajednička "Aqua mont servicea" iz Beograda i Splita, koja je u konačnici i izabrana. Međutim, ŽLU je uskoro poništio vlastitu odluku, i to, kako tvrdi ravnatelj, nakon što je poslije prigovora jednog od natjecatelja utemeljeno stručno povjerenstvo od dviju djelatnica spomenute ustanove i vanjskog suradnika. Njihov stav je glasio – poništiti nadmetanje.

Ravnatelj Tvrdeić nije htio otkriti na kojim je temeljima natječaj odbačen, no ta informacija je očita iz DKOM-ova rješenja. Sporan je, kako se navodi, dio iskopa u čvrstoj stijeni, odnosno sposobnost "Aqua mont servicea" da te radove izvede kvalitetno i profesionalno.

image

Ravnatelj Ante Tvrdeić

Dora Lozica

Dodatne sumnje u referencije koje su dvije istoimene tvrtke navele u zajedničkoj ponudi istaknuo je njihov natječajni konkurent – splitski "Pomgrad inženjering". Kako stoji u DKOM-ovu dokumentu, ŽLU je nakon te žalbe ocijenio kako "referencijom tvrtke iz Beograda pod nazivom 'Pomorski strukturni radovi – izgradnja marine Portono' nije dokazana tehnička i stručna sposobnost".

"Pomgrad inženjering" je taj prigovor uputio pod nazivom "upozorenje o nezakonitim radnjama", dok ga je prozvani "Aqua mont service" proglasio "nedopuštenim utjecajem na naručitelja", odnosno na Lučku upravu Korčula. ŽLU i njihovo stručno povjerenstvo, koje je naposljetku i odlučilo o poništavanju postupka javne nabave, nisu mislili ni na zakonski određene vremenske okvire.

Odluka o odabiru izvođača, kako se navodi u DKOM-ovu rješenju, bila je pravomoćna od 30. prosinca 2021. godine, nakon čega je istekao žalbeni rok, pa po Zakonu o javnoj nabavi iz 2016. ne postoji mogućnost stavljanja izvan snage pravomoćne odluke o odabiru nakon tog datuma. ŽLU je imao pravo provjeravati referencije i stručne sposobnosti tvrtke prije nego je odluka postala pravomoćna, a ponovni pregled i ocjena ponuda nakon toga roka nisu zakonski dopušteni.

Nakon što je Državna komisija uzela u obzir sve okolnosti i činjenice žalitelja, odnosno "Aqua mont servicea" iz Beograda i Splita, odlučeno je da se odbacuje ŽLU-ovo poništenje i nalaže se korčulanskoj ustanovi da spomenutoj tvrtki isplati 100.781 kunu troškova žalbenog postupka.

image
Županijska lučka uprava Korčula

Kako doznajemo od ravnatelja Tvrdeića, oba "Aqua mont servicea" ostaju odabrani izvođači za izgradnju toliko iščekivane luke Polačište. ŽLU nastavlja daljnju proceduru i pregovore, a kad se ispune svi preduvjeti, ističe čelnik, s izvođačem će potpisati ugovor, nakon čega će početi radovi.

Kao što smo naveli, ukupna vrijednost projekta je 190 milijuna kuna, od čega 182,5 milijuna kuna čini bespovratni novac, a preostalih 7,5 milijuna kuna osigurat će ŽLU zajedno s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

23. travanj 2024 15:09