StoryEditorOCM
KorčulaPRVA MICHELINOVA

Najprestižnija kulinarska oznaka stigla na otok

Piše Dora Lozica
Foto: Damir Pačić, Marko Sitar, Josip Regović, Ivan Čocić, Envy Croatia
28. veljače 2020. - 13:13
Najprestižniji kulinarski vodič na svijetu Michelin dodijelio je dvije nove zvjezdice hrvatskim restoranima, a jedna je pripala Korčuli, točnije restoranu Lešić Dimitri u starogradskoj jezgri na čelu s poznatim chefom Markom Gajskim.
Veliko priznanje LD timu stiglo je tek jutros pa se dojmovi još sabiru, no radi se o velikom uspjehu otočnog, ali i hrvatskog kulinarstva budući da se tek sedam restorana u Hrvatskoj može pohvaliti ovom prestižnom oznakom.
„Emocija je puno, ushićenje je veliko, ali moram priznati da sam očekivao zvjezdicu, nadao sam joj se i mislim da smo je zaslužili. Deset godina života posvetio sam toj zvjezdici i kad sam čuo da je Michelin došao u Hrvatsku, zvjezdica mi je bila fokus. Nije je lako dobiti, morate predano raditi i puno žrtvovati, ja sam žrtvovao doslovno sve, na jednom malom otoku, u jednoj maloj Hrvatskoj! No, zvjezdica nije samo moja zasluga, tu je i tim ljudi koji zajedno sa mnon već nekoliko godina vjeruje u to, tu su i Michael Unsworth i Dražen koji nam strašno nedostaje, ali tako je moralo biti“, izjavio nam je ushićeno chef Marko Gajski prisjećajući se nedavno preminulog Dražena Matkovića, glavnog sommeliera i menadžera restorana lešić Dimitri.
Restoran Lešić Dimitri dio je istoimenog luskuznog boutique hotela s pet zvjezdica kojeg je u korčulanskoj starogradskoj jezgri otvorio britanski investicijski bankar Michael Unsworth. Na čelu s glavnim chefom Markom Gajskim, restoran već dugi niz godina mijenja kulinarske trendove grada i otoka Korčule postavljajući ljestvicu više u ponudi, inovacijama, tehnikama kuhanja, prezentaciji i kvaliteti namirnica. LD kuhinja se najkraće može opisati, prema riječima chefa Gajskog, kao ekspresija hrvatske, mediteranske kuhinje na zanimljiv i razigran način, a da se pritom zadrže svi okusi.
Osim resotorana Lešić Dimitri, ove je godine zvjezdicu zaslužio i restoran Boškinac iz Novalje pa su se tako pridružili restoranima Draga di Lovrana iz Lovrana, Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika, Noel iz Zagreba i 360 iz Dubrovnika. Ne smijemo zaboraviti ni dva restorana na otoku Korčuli koji se mogu pohvaliti Michelinovim preporukama, restoran Filippi u starom gradu u Korčuli te Konoba Mate u Pupnatu s oznakom bib gourmand. I Lešić Dimitri, i Filippi i Konobu Mate možete posjetiti, po promotivnim cijenama, u nadolazećem proljetnom festivalu hrane i vina Korčulanske Pjatance koji će se ove godine održati početkom svibnja.
16. travanj 2024 09:02