StoryEditorOCM
KorčulaDAN PLANETA ZEMLJE |

NA OTOKU KORČULI DEVET JE ZAŠTIĆENIH DIJELOVA PRIRODE: Znate li koji su?

Piše dora lozica
22. travnja 2021. - 18:34

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije upravlja s 34 zaštićena dijela prirode naše županije, na današnji Dan planeta Zemlje prisjetili smo se koji su to zaštićeni dijelovi otoka Korčule.

Posebno se ističe posebni rezervat šumske vegetacije Kočje u Žrnovu zbog svoje mikroklime i bujne vegetacije, tu su i značajni krajobraz Badija, park-šume Ošjak pokraj Vele Luke i Gradski park Hober, imamo i dva spomenika parkovne arhitekture, Park Foretić u Korčuli i čempres star 350 godina u Čari dok se u spomenike prirode ubrajaju veloluška Vela spila i česvina u Klokolina u Žrnovu.

Djelatnosti Javne ustanove su zaštita, održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode kako bi se zaštitila i očuvala izvornost prirode te osigurala neometana odvijanja prirodnih procesa. Proljeće donosi sve toplije vrijeme i sve više otočana slobodno vrijeme provodi u prirodi, kako se ponašati u zaštićenim dijelovima pojasnila nam je Margarita Polzer, stručnja savjetnica u Javnoj ustanovi.

„Trebamo se ponašati tako da niti jednom svojom aktivnošću ne ometamo prirodna kretanja mjesta na kojem se nazimo, npr. nećemo slušati glasnu glazbu kako ne bi omeli prirodne procese, možda je u blizini neko gnijezdo za ptice ili neki sisavac ima svoj brlog s mladima. Naravno, moramo pokupiti otpad iza sebe, ali tako se trebamo ponašati i u svim dijelovima prirode ne samo onim zaštićenim. Živimo na ovom svijetu i zdrava planeta nam je potrebna kako bi podržala sredstva za našu sretnu i zdravu svakodnevnicu“, poručila je Polzer.

Aktivnosti Javne ustavnove na Korčuli su brojne, akcije čšćenja mora, razni projekti razvoja i valoriziranja zaštićenih područja u turističkom smislu, preventivne mjere zaštite od požara, održavanje vegetacije čišćenjem, spelološka istraživanja, istraživanje morske vegetacije, održavanje povoljnih stanja stabala prema pravilima struke, ali i građenje svijesti o važnosti brige za okoliš kod najmlađih članova društva raznim edukacijama i radionicama.

Polzer ističe i pozitivna iskustva prilikom suradnje s otočnim jedinicama lokalnih samouprava, a pogotovo s ADIPA-om, društvom za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i lokalnim društvom za promicanje i očuvanje prirodne raznolikosti Adriatica. Ovogodišnji slogan Dana planeta zemlje je obnovimo našu Zemlju!

25. travanj 2024 03:53