StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKI VODIČI U PROJEKTU "UPOZNAJ SVOJU ZEMLJU"

Korčula nije Dubrovnik u malom. Postoje samo Velika Korčula i Veliki Dubrovnik

Piše Niko Perić
12. siječnja 2020. - 21:10
U sklopu projekta "Upoznaj svoju zemlju" kojega organizira Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, danas su se točno u podne pridružili i članovi Društva turističkih vodiča i turističkih pratitelja Grada Korčule i Turistička zajednica Grada Korčule. Zahvaljujući prekrasnom sunčanom vremenu, uz besplatnu vodičku službu ulicama i trgovima srednjovjekovne Korčule je šetao veći broj zainteresiranih, koji su se formirali u dvije grupe (vodiči Lučka Lozica i Boris Marelić), bez nutarnje posjete znamenitostima i saznali mnoge pojedinosti grada Korčule.

Pratimo ih svakodnevno i ponekad razmišljamo zašto se toliko brojnih turista prepušta i kiši, vjetru, suncu?!

Njihove želje u tuđem kraju uglavnom ispunjavaju turistički vodiči i pratitelji. Treba im objasniti život sredine u kojoj borave, upoznati ih sa kulturno- povijesnim znamenitostima i običajima- kaže predsjednica Društva turističkih vodiča i pratitelja Korčule Katija Tedeschi i dodaje:- Primaju ih vodiči koji su tada više od domaćina, jer naši vodiči imaju položen stručni ispit i licence za druge gradove i županije. Turisti im vjeruju, pa im moramo i mi pomoći pri obavljanju te odgovorne dužnosti koja nema radno vrijeme- napominje Katija Tedeschi. Tajkođer, ističe kako je društvo znatno pomladilo i brojčano povećalo broj turističkih vodiča. Njih 18 je uz pomoć Korčulanske razvojne agencije KORA d.o.o. educirano za turističke vodiče. Nažalost, nemaju svoj prostor koji je nužno potreban. Treba biti dostupan gostima, prizemno i na vidnom mjestu.

U prošloj 2019. godini su imali puno posla. Iako je kruzera bilo manje, porasla je zainteresiranost za oko 80 posto pružanja vodičkim uslugama malih brodova (trabakule). Dolaze poslijepodne, otprilike 25- 30 putnika i najviše traže šetnju okolo staroga dijela grada Korčule. Dive se kulama i zidinama, uličicama i trgovima. Vodiči znaju naići i na razne prepreke kao što su ostaci građevinskog materijala. Kad se turisti objasni, shvaćaju i ne ljute se. Ljuti se Katija usporedbom da je Korčula = Dubrovnik u malom. Ona priznaje Veliku Korčulu uz Veliki Dubrovnik. Vodiči poznaju i koriste sve europske jezike, sada i s istoka Azije. Imaju i vodiča za japanski jezik, uskoro i Korejski, što posebno traži agencija Atlas.
tekst i foto: Niko Perić
 
20. travanj 2024 05:49