StoryEditorOCM
KorčulaGLAVNA POLITIČKA TEMA NA KORČULI

Je li HDZ-ovac Želimir Bosnić u sukobu interesa?

Piše Dora Lozica
30. rujna 2022. - 10:35

Jedna od glavnih političkih tema na zapadnom dijelu otoka Korčule ovih dana je navodni sukob interesa HDZ-ovca iz Blata Želimira Bosnića. Bosnić je bio ravnatelj Ljekarne Blato i još je uvijek predsjednik Upravnog vijeća Opće bolnice Dubrovnik kao i predsjednik Općinskog vijeća Blata. Kao ravnatelj Ljekarne Blato primao je plaću, kao predsjednik Upravnog vijeća OB Dubrovnik mjesečnu naknadu od 900 kuna, a kao predsjednik Općinskog vijeća Blata mjesečnu naknadu od 750 kuna. Sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji je stupio na snagu 25. prosinca 2021. godine, Bosnić za neke od tih funkcija nije smio primati naknadu, a neke nije smio ni obnašati, odlučili smo istražiti slučaj.

Priča je izašla u javnosti kad je Želimir Bosnić u veljači zatražio Mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, inače javno dostupni dokument koji možete pronaći jednostavnim internetskim pretraživanjem. U Mišljenju stoji kako Bosnić kao ravnatelj Ljekarne Blato može obavljati funkciju predsjednika Upravnog vijeća OB Dubrovnik budući da se radi o ustanovi od posebnog interesa za Dubrovačko-neretvansku županiju, ali bez prava na naknadu. Međutim, kao ravnatelj Ljekarne Blato, Bosnić ne smije prema zakonu obavljati drugu javnu dužnost jer zakonom nije propisana iznimka opće zabrane istodobnog obnašanja ovih dviju dužnosti. Drugim riječima, dok je ravnatelj Ljekarne, Bosnić ne smije biti niti općinski vijećnik, a kamoli predsjednik vijeća i to za 750 kuna mjesečno.

Tek tri mjeseca nakon što je Povjerenstvo odgovorilo kako se radi o sukobu interesa, Bosnić je dao ostavku na mjesto ravnatelj Ljekarne Blato, a Upravo vijeće imenuje Maricu Padovan, mr.pharm, za v.d. ravnateljicu budući da prema Statutu Ljekarne ispunjava uvjete. Prema Statutu, nakon imenovanja v.d. ravnatelja Upravno vijeće bilo je dužno u roku od mjesec dana raspisati Natječaj za ravnatelja što je i napravljeno. Na natječaj usklađen sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je objavljen u Narodnim novinama, nije se javio niti jedan kandidat, te je Upravno imenovalo Maricu Padovan za v.d. ravnatelja na period od godinu dana. Bosnić i dalje radi u Ljekarni Blato kao mr. pharm. specijalist farmaceutske tehnologije na radnom mjestu zamjenika v.d. ravnatelja, imenovan na prijedlog v.d. ravnatelja.

Iz Općine Blato su reagirali tvrdeći kako su sve odluke Općinskog vijeća donesene dok je predsjednik vijeća bio u sukobu interesa upitne te da na taj način Bosnić narušava ugled Blata, Ljekarne i županije. Naknadu OB Dubrovnik u iznosu od 900 kuna mjesečno Bosnić prima od svibnja 2016. godine, a naknadu Općinskog vijeća Blata kao predsjednik u iznosu od 750 kuna mjesečno od lipnja 2021. godine. Prije toga je bio općinski vijećnik i to otkad je i same Općine Blato za što je primao 250 kuna mjesečno. Provjerili smo u Uredu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je li Bosnić bio u sukobu interesa i prije stupanja novog zakona na snagu.

"Zakon o sprječavanju sukoba stupio je na snagu 25. prosinca 2021. godine, a prije je na snazi bio raniji Zakon o sprječavanju sukoba interesa, međutim ravnatelji ustanova u zdravstvu čije je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a u koju kategoriju pripada Ljekarna Blato, nisu bili obveznici tog Zakona. Stoga, odredbe ranijeg Zakona nisu obvezivale gospodina Bosnića, već se na njega odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa primjenjuju tek od 25. prosinca 2021. godine", odgovorila je službenica za pristup informacijama Mia Jurinić.

Bosnić je, dakle, u sukobu interesa bio od 25. prosinca 2021. pa do svibnja 2022. kad je dao ostavku na mjesto ravnatelja Ljekarne. Postavili smo mu nekoliko pitanja vezanih za navodne naknade koje je primao, a na koje zakonski nije imao pravo.

"Nikad nisam dobio opomenu, novčanu sankciju ili novčanu kaznu od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kao predsjednik upravnog vijeća OB Dubrovnik primam naknadu od 900 kuna mjesečno. Upravno vijeće, uključujući i mene kao predsjednika, odreklo se naknade za period od travnja 2020. do srpnja 2021. zbog epidemije COVID-19. Zadnja naknada isplaćena mi je 5. rujna 2022. godine.

Kao predsjednik Općinskog vijeća primam naknadu od 750 kuna mjesečno, a zadnja je isplaćena u prosincu 2021. godine prije stupanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa na snagu. U 2022. godini od strane Općine Blato nisam primio niti jednu naknadu, a nakon ostavke na mjesto ravnatelja Ljekarne Blato i dalje primam naknadu u OB Dubrovnik.

Sve godine obnašanja dužnosti vijećnika Općinskog vijeća Općine Blato niti jednu naknadu nisam primio na svoj žiro račun, već su prema mom nalogu na jednake dijelove bile usmjerene Župnom caritasu, Samostanu Družbe Kćeri Milosrđa i Bratovštini sv. Vincence.

Nakon pribavljenog mišljena od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da kao ravnatelj Ljekarne Blato mogu obnašati dužnost predsjednika Upravnog vijeća OB Dubrovnik, ali bez prava na naknadu, odmah sam javio Pravnoj službi bolnice", odgovorio je Bosnić.

Njegove smo navode provjerili. Iz Općine Blato potvrdili su kako Bosnić nije primio niti jednu naknadu u 2022. godini. Potvrđeno je također da je Bosnić, dok je bio općinski vijećnik, mjesečne nakande od 250 kuna uplaćivao u humanitarne svrhe ustanovama koje je nabrojao što je potkrijepljeno i financijskim izvodima općine.

Upit smo poslali i OB Dubrovnik, doznajemo da je Bosniću u 2022. godini isplaćeno devet naknada od kojih se jedna odnosi na 2021. godinu. Iz bolnice objašnjavaju kako ih je Bosnić obavijestio o sukobu interesa kao i o ostavci na mjesto ravnatelja Ljekarne. Ističu kako je Bosnić OB Dubrovnik izvršio povrat preplaćenih naknada koje su mu isplaćene, a na koje nije imao pravo, no nisu za to priložili nikakav dokaz.

Je li zbog pritiska oporbe, javnosti i novinara ili zbog osobnog poštenja, Bosnić je ipak izbjegao sukob interesa, a bit ćemo slobodni vjerovati kako su naknade preplaćene slučajno i kako su vraćene. Ostavku na mjesto ravnatelj Ljekarne dao je, kaže, zbog odgovornosti prema biračima koji su ga izabrali. Želimir Bosnić je inače dugogodišnji član HDZ-a i nekadašnji predsjednik Ogranka Blato.Njegovo ime je spominjano i u svezi izmjena Županijskog prostornog plana kojim je povećana površina za gradnju golfa na Srđu.

19. travanj 2024 11:39