StoryEditorOCM
KorčulaODJECI GNJUSNE PRIČE |

FABRIS O ODVRATNOM ZLOSTAVLJANJU ŽIVOTINJA NA KORČULI To je za svaku osudu, brutalnost koja je pokazana nema opravdanja!

Piše Bruno Lucić
31. kolovoza 2020. - 20:07
Video koji prikazuje mrtvog jarca vezanog za branik bijelog kombija, a koji se pojavio na Facebook-grupi „Oglasnik Grada Korčule“, zgrozio je javnost. Prije nego što je nesretnu životinju do iznemoglosti, do smrti vukao ulicom, nepoznati je počinitelj u centar Korčule istim kombijem dovezao i iskrcao tri koze. Napravio je to iz očaja i bunta jer su koze vlasništvo njegovog susjeda, neodgovornog Korčulanina koji, držeći domaće životinje u krajnje nehigijenskim uvjetima, već dulje vrijeme terorizira cijelo susjedstvo.

Iz PU dubrovačko-neretvanske naveli su što je konkretno poduzeto.

- U odnosu na dostavljeni upit obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske postaje Korčula odmah nakon saznanja za događaj kojeg navodite započeli kriminalističko istraživanje koje je još uvijek u tijeku. Po završetku kriminalističkog istraživanja o utvrđenom ćemo Vas pismeno izvijestiti, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske.

image
Dubrovački vjesnik


Navodno je jedna od koza završila u vrtu gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa.

- Točno je da je jarac, koji je ugušen vožnjom, bio zavezan za kombi kako se vidi na onim nemilim snimkama. Vjerojatno osoba, koja je to napravila, nije ga mogla staviti u kombi pa ga je vukla i vidjeli ste što se dogodilo, a on je bio ostavljen u susjedovom dvorištu ispred moje kuće. Tu je, koliko sam upoznat jer nisam bio kod kuće, došla policija i napravila zapisnik i ta je životinja odnesena. Da je ostalo sve na tome da su se iz protesta ostavile koze po gradu, to bi bio još nekakav 'štos', škerac, ali ova brutalnost koja je pokazana prema ovome, mislim da to nema nikakvo opravdanje, ističe Fabris.

No, okidač cijeloj situaciji je vlasnik koja na neodgovoran način drži životinje i time stvara probleme susjedima.

image
Uginulog jarca vukli su kombijem po Korčuli
Screenshot


- To je višegodišnji problem, osoba koja je to napravila je prvi susjed i nećak osobe koja drži te životinje na neprimjeren način. Grad Korčula je u više navrata nudio i otkup, i smještaj životinja u normalnijim uvjetima, bila je sanitarna inspekcija i inspektor za životinje… Ne znam tko sve nije bio tamo, ali nažalost, sve što bi se dogovorilo s tom osobom koja drži te životinje nikada se nije ispoštovalo i nikad se nije mogao naći zajednički jezik. Onda sam probao preko njegovog sina, da mu Grad pomogne, da napravi pritisak na oca da se riješi tih životinja odnosno da, ako je već privržen njima iako mislim da netko tko u takvim uvjetima drži životinje ne može biti privržen životinjama i tim životinjama radi konstantnu štetu susjedima te predstavlja latentnu opasnost svojim susjedima. Ovo što se dogodilo nema nikakvog opravdanja, postoje legalni putovi, ovo može biti samo plod nekakvog pomračenja uma, izazvano tom situacijom ili potaknuto alkoholom, ali neka policija odnosno institucije vide što je bilo. Ovakvo ponašanje prema životinji je za svaku osudu, jasan je prvi čovjek Korčule.



Predsjednica korčulanskog Društva za zaštitu životinja "Papagalo" Marija Dragila prokomentirala je strašni događaj.

- Što se tiče stajališta Udruge, apsolutno smo zgroženi takvim postupanjem. Bez obzira na cjelokupnu situaciju, to je nedopustivo i na taj način se ne postupa s nijednim živim stvorenjem, pa makar u pitanju bila bilo koja životinja. Apsolutno smo protiv toga! To je neugodan čin koji se dogodio te noći u Korčuli. Ono što mi kao Udruga možemo učiniti i što ćemo učiniti, zajedno s našim suradnicima u Zagrebu prijavit ćemo DORH-u to usmrćivanje i zlostavljanje te životinje. Međutim, mi nemamo utjecaj na čovjeka, vlasnika životinja. Bilo je kontakata s tom osobom, a zna se tko je nadležan za to. Jer, mi nismo institucija s ovlastima niti možemo pisati kazne niti na bilo koji način utjecati na to. On ima te životinje tamo gdje ih ima, ali institucije nisu učinile ništa, a vjerojatno je eskaliralo na ovaj način, došlo je do toga što se dogodilo. Nitko nema pravo činiti ovo pa tako ni osoba koja je to učinila. Nažalost, nitko od nas iz Udruge nije bio prisutan da možemo biti svjedoci, ali po nekim informacijama koje smo dobili i koje ćemo upotrijebiti u prijavi, počinitelj je gospodin koji živi u kući do vlasnika životinja. Prema nekim navodima, slučaj je prijavljen policiji, ali smo čuli da je u pitanju bila prekršajna kazna, dakle to je 250, 300 kuna. Osobno mi je žao što će taj čovjek nastradati zbog svih silnih godina što sustav ne funkcionira, ali jednostavno, negdje se mora stati u kraj, ovo je prestrašno, kazala je Dragila te napominje da se Društvo na svojoj Facebook stranici očitovalo o cijelom slučaju.

17. travanj 2024 23:43