StoryEditorOCM
KonavleKONAVOSKI ONLINE OPG -OVI

Treba vam krtole i pupatora? Narudžbe primamo u inbox!

Piše Gabrijela Bijelić
30. srpnja 2020. - 19:00
- Dragi kupci, u subotu ujutro dostavljamo na području Konavle – Župa – Dubrovnik. Očekujte nas od 9 do podne, količine su ograničene i dostupne po sazrijevanju povrća.
Minimalna narudžba 50 kuna. Narudžbe, kontakt i adresu šaljite u inbox ili porukom na broj...
 

Online štandovi


image
Svježi poljoprivredni proizvodi iz konavoskih OPG-ova osvajaju online tržište


Ovakvom 'pozivnicom' koju je uz prigodnu besjedu o artiklima osmislila 21-godišnja Nikolina Rilović iz OPG-a Rilović putem Facebooka pozivaju potrošače svježih poljoprivrednih proizvoda na kupnju delicija iz domaćeg uzgoja. I nisu jedini. Sličnih 'komercijalnih' objava konavoskih OPG-ova iz dana u dan sve je više na FB. Počelo je stidljivo na proljeće putem Virtualne dubrovačke pjace, a sad se sve više individualizira. Ponuda freškog voća i povrća, online verzija stvarnih štandova na placi u ljetnim mjesecima dnevno dobiva na popularnosti, a paše i mnogim modernim zemljoradnicima.

- Ma puno je lakše ovako nego se dizat u četiri i ić' na placu u Gruž, vjerujte. A za reklame brinu mladi, oni znaju oko interneta, naše je da naberemo i razvezemo robu, a i tu nam pomognu – govore stariji Konavljani. Online prodaja blaga iz konavoskih baština nailazi na podršku predsjednika Udruge Agroturizam Konavle Iva Muja:

image
Svježi poljoprivredni proizvodi iz konavoskih OPG-ova osvajaju online tržište


- Pozdravljamo novi trend online prodaje proizvoda iz konavoskih baština. Okidač je bio 'lockdown' u koroni, no kako svaka kriza donese i poneku promjenu nabolje, tako je i ovaj Covid stvorio kreativnu i bogatu ponudu na FB profilima naših OPG-ova. Nadam se da će s vremenom ponuda postajati još raznovrsnija jer ima dosta deficitarnih proizvoda koje trebaju promociju. Suhomesnati proizvodi, kobasice, pršut i sirevi svakako tu spadaju – primjećuje Ivo Mujo kojega raduje da su upravo mladi informatički osviješteni Konavljani, ujedno i zaljubljenici u prirodu, pokretači online trgovine.

- To je savršena kombinacija. Doslovce se svaki dan javi neki novi OPG i sve ovo prerasta u modernu placu. Moja mati je cijeli život na placi u Lapadu na banku prodavala robu turistima i tadašnjim iznajmljivačima, takav je bio trend, a sad pomalo selimo na društvene mreže – ističe Mujo.
 

Načelnik oduševljen


Dužnost načelnika Konavala ne ostavlja vremena za internetsku prodaju prehrambenih artikala Božu Lasiću, makar i on ima OPG: uzgaja pomadore, kukumare, rikulu, tikve za juhu, ima i pčelinji med za vlastite potrebe. A nova inicijativa sumještana ga, priznaje, iskreno oduševljava:

image
Svježi poljoprivredni proizvodi iz konavoskih OPG-ova osvajaju online tržište



- Ovo je stvarno korisna aktivacija poljoprivrede, trend koji će se tek razviti. Prodaja pokazuje snalažljivost i poduzetnički duh Konavljana koji su se brzo prilagodili korona krizi. Koliko god je stanje financijski i gospodarski loše, oni se ne daju – ponosan je načelnik Lasić, uvjeren da ponuda može biti samo još bogatija:

- Zašto ne prodavati i sušeno meso i sireve ako zadovoljavaju zdravstvene uvjete? A tu je i riba, može se učiniti i jedna online peskarija, i to je danas popularno - optimističan je Božo Lasić.


Šarm mlade tikvice


 U dubrovačkom se kraju od davnina poznaje nekoliko vrsta tikvica, osim obične tikve rado se uzgajalo i jelo,,mlade tikvice'' duguljastog ploda. Dugo vremena tikvice su se smatrale neukusnom hranom, stoga se i dan danas za ne baš pametnog čovjeka kaže da je:,,Glup k'o tikva''.

image
Svježi poljoprivredni proizvodi iz konavoskih OPG-ova osvajaju online tržište



Najbolje od svega to je što tikvice možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ovo povrće obilato je vodom i vlaknima pa je idealno za tople ljetne dane, a zbog niske kalorijske vrijednosti popularne su u mnogim dijetama. Poboljšavaju vid, jačaju imunitet, čak pružaju zaštitu od nekih vrsta karcinoma. Nema načina na koje ih ne možete spravit! - podučavaju online trgovci iz OPG Rilović.

Cijenik


Bijele i zelene tikvice – 10kn/kg
Kapula – 12kn/kg
Krtola – 6kn/kg
Kukumari – 10kn/kg
Rikula – balica 5kn
Domaće crno vino-20kn/boca
Vinski ocat-15/L
Pupatori-10kn/10kom
Blitva-15kn/kg

 
17. travanj 2024 15:42