StoryEditorOCM
KonavleKONAVOSKI SUHOZID |

SPOMENTIK TEŽAČKOM ŽIVOTU U PLOČICAMA Uz pomoć pirotehničara isušili lokvu i obnovili je ručno, kamen po kamen

Piše Gabrijela Bijelić
16. listopada 2021. - 21:56

Gromače i bez vezivnog materijala povezuju ljude i kamenje! Potvrdilo se to nedavno u Konavlima, kad je dvadesetak zaljubljenika u starinsku graditeljsku baštinu iz Grčke, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije tijekom Međunarodnog kongresa suhozida u Cavtatu združenim snagama obnovilo zapuštenu suhozidnu lokvu koja lokalnom stanovništvu Pločica i okolnih konavoskih sela služi za navodnjavanje.

image
Pločićka lokva nakon temeljite obnove
Dragodid Fb

Pomogli i osnovci s Grude

Radove je vodio Kallokva, obrt koji se u posljednjih nekoliko godina specijalizirao za obnovu i zaštitu malih vodenih staništa na kršu, a organizatori su DRAGODID i francuska mreža S.P.S.

- Cilj nam je bio osvijestiti važnost očuvanja močvarnih staništa i graditeljske baštine koji su nam ostavljeni na korištenje. Htjeli smo također promovirati važnost samoodrživosti malih zajednica u dobrom gospodarenju vodom i očuvati bioraznolikost močvarnog staništa koje je i dalje u uporabi – objasnila nam je Julia Bakota Švencbir, koordinatorica DRAGODID-a koji ove godine obilježava 14 godina postojanja.

Angažman u Konavlima čak je i stručnjacima za suhozide bio jako zahtjevan, proznaje Julia. Priprema obnove u suradnji s Hrvatskom vodama uključivala je prethodno isušivanje lokve i premještanje živih organizama u veću lokvu.

image
Sudionici kogresa o suhozidu obilaze konavoske međe
Dragodid Fb

Trebalo je nadalje izvaditi i gomilu trave i mulja, a sve to uz prisutnost pirotehničara u slučaju da se u lokvi skrivaju kakva zaostala minsko-eksplozivna sredstava, koje srećom ipak nisu pronađena. Pri samoj obnovi lokve koristili su samo mali ručni alat i kamen:

- Lokvu su usred radova posjetili četvrtaši, njih 36 iz Osnovne škole Gruda, uz pratnju učiteljica. Saznali su više o važnosti lokvi i suhozida, a i okušali su se u gradnji na malom pokaznom zidu. Po završetku radova, kraj lokve se okupilo četrdesetak sudionika 17. međunarodnog suhozidnog kongresa koji su ugostile Konavle, a u okviru kojeg se radionica i održala – rekla je koordinatorica DRAGODID-a o projektu koji su podržali Ministarstvo kulture i medija, Općina Konavle, LUSH i Hrvatske vode.

Za istaknuti je kako su na ulazu u selo Pločice, odmah do puta između vrbe i lokve, volonteri Udruge Dragodid uz pomoć mještana Pločica lanjske jeseni podigli su još jedan objekt od kamena.

image
Radilo se samo ručno i u kamenu
Dragodid Fb

Izbavili i kućerice

Kućerica kao svojevrstan spomenik težačkom životu Konavljana, od odlaska u građevinski otpad spašena je u zadnji tren i uskoro dograđena. Ljubitelji suhozidne baštine su, podsjetimo, 2018. godine spasili kućerice od teške mehanizacije prilikom rekonstrukcije zračne luke. Prvu u Konavoskom polju radili su u sklopu festivala MOBA. Druga je ostala na ulazu u Zračnu luku kao simbol čovjekovog truda i rada, a ova treća pokraj vrbe na Pločicama izrasla je pokraj suhozidne lokve lokve koja je netom oživjela.

Dragodidov S.O.S. za međe

Počeci Dragodida osnovanog 2014. sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su 'dragodidi' prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica u selu Petrebišća na Učki.
Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. Na svom portalu dragodid.org i Fb stranici prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

19. travanj 2024 11:34