StoryEditorOCM
KonavleBESPLATNO ODLOŽITE OTPAD

S radom krenulo Mobilno reciklažno dvorište

Piše DV
25. lipnja 2020. - 18:35
S današnjim danom tvrtka Čistoća i Zelenilo Konavle d.o.o. nudi građanima još jednu dodatnu uslugu po pitanju zbrinjavanja otpada. Kreće sa radom Mobilno reciklažno dvorište, gdje će svi građani slobodno moći odložiti otpad bez naknade. Važno je napomenuti da jedino građani se mogu koristiti ovom uslugom, dok gospodarski subjekti i ostale pravne osobe mogu zbrinuti otpad jedino kroz Reciklažno dvorište u Popovićima Ili druge usluge.

Bitno je naglasiti da će mobilno reciklažno kroz svoj plan rada biti raspoređeno na više lokacija kroz Konavle, čime se želi izbjeći da mještani iz Grude moraju putovati do Cavtata da bi predali razni otpad ili obratno.

Plan je da Mobilno reciklažno bude radilo svaki dan od 07:00 do 13:00, osim blagdanima i nedeljama prema slijedećem rasporedu:

1. CAVTAT 25.06. – 11.07. 15 radnih dana PARKING
2. ZVEKOVICA 13.07. – 18.07. 6 radnih dana AUTOBUSNO STAJALIŠTE
3. ČILIPI 20.07.- 01.08. 12 radnih dana PARKING KOD POŠTE
4. PRIDVORJE 03.08. – 07.08. 4 radna dana ISPRED DOMA
5. DUBRAVKA 10.08. – 14.08. 5 radnih dana ISPRED DOMA
6. GRUDA 17.08. – 29.08. 12 radnih dana ISPRED DOMA
7. MOLUNAT 31.08. – 05.09. 6 radnih dana AUTOBUSNA STANICA
8. KARASOVIĆI 07.09. – 12.09. 6 radnih dana SKRETANJE ZA BANE

Jako je važno napomenuti da svaki građanin koji preda otpad će biti evidentiran (sifra korisnika ili OIB) te otpad će se vagati i pravovaljano zbrinuti u predviđene spremnike. Znači, prije odlaska u mobilno reciklažno svaki građanin mora ponijeti osobnu iskaznicu ili zapamtiti svoju šifru korisnika, koja se nalazi na svakom mjesečnom računu u gornjem lijevom kutu računa. Ovo je bitno navesti jer Čistoća i Zelenilo Konavle ne smije zbrinjavati otpad od građana iz drugih Općina ili gradova.
Također je važno naglasiti vrste otpada koji se mogu predati u Mobilno reciklažno, jer jasno je da ne mogu sve vrste otpada ići u njega. Ovdje je prvenstveno cilj da se smanji količina MKO (Miješani komunalni otpad), te također podigne svijest o očuvanju okoliša kao i samo razvrstavanje otpada. Realno većina otpada koji će sad zbrinjavati kroz mobilno reciklažno do sada se nalazila u spremnicima MKO.

Popis otpada koji se može predati u Mobilno reciklažno
1. baterije i akumulatori
2. lijekovi
3. Kante od boja, pune kante od boja
4. Razne tinte i toneri, od printera do kemijskih
5. Sve vrste ljepila i smole
6. otpadna ulja (i jestiva i motorna)
7. metalna ambalaža pod tlakom
8. ambalaža od opasnih tvari (bačve, plinske boce)
9. EE otpad (ručna kućanska aparatura kao mikser)
10. Sve vrste fluorescentne i štednih žarulja

Za kraj još je važno napomenuti da ako određeni građanin ima veću količinu ovakvog otpada (preko 100 kg) da nazove 0800 200 038 i najavi svoj dolazak kako djelatnik prilagodio njegov dolazak s pražnjenjem Mobilnog jer ako se svi spremnici popune, neće se moći primati otpad dok se ne isprazni.

Cjelokupna usluga je financirana iz vlastiti sredstava Općine Konavle i Čistoće i Zelenila Konavle, a sve u svrhu smanjivanja krivog zbrinjavanja otpada te spriječavanja bacanja otpada u prirodu, nažalost navike koja još egzistira u našim Konavlima.
U nadi da ćemo napraviti iskorak i promjeniti navike Čistoća i Zelnilo Konavle očekuje veliki broj dolazaka građana u mobilno reciklažno dvorište.
20. travanj 2024 05:11