StoryEditorOCM
KonavleKREATIVNA ŠESTAŠICA |

FOTO/ BOŽIĆ JE OVE GODINE URANIO U KONAVLIMA: Boće male Lucije slave dudova svilca

Piše Gabrijela Bijelić
22. listopada 2021. - 21:33

Do Božića je još dva mjeseca, a ukrasi za najveseliji blagdan već su duboko u nastajanju. I još kakvi! Kretaivci svih uzrasta odavna su došli na svoje, a među njima i juniori kojima mašte ne nedostaje. Izradi sasvim posebnih uresa za božićni bor posvetila se i učenica Lucija Radonić koja uz budno oko mame Antonije, ravnateljice Muzeja i galerija Konavala, izrađuje originalne boće s detaljima svgea što dolazi od dudova svilca:

image
Mnogi već znaju čime će okititi bor za Božić
Antonia Rusković Radonić

Vrijedna šestašica

- Boće Lucija puni od svilenog konca i naših kukuljica. Moja kćer radi svašta nešto, ali ovo nam je divno za butigu i za suvenir od konavoske svile. Lucija boće izrađuje od ostatka našeg svilenog konca koji proizvodimo kroz godinu i od punćela, kukuljica ili čahura dudovog svilca koje bubice započinju plesti nakon višetjednog perioda hranjenja murvinim lišćem. Boće su plastične nažalost, ali jednako lijepe. – kaže Antonia Rusković Radonić umjetničku živu svoje Lucije, vrijedne šestašice iz OŠ Gruda. A ona se itekako naslanja na tradiciju svilarstva koju je popularizirala njezina majka.

image
Lucija Radonić kreativna je djevojčica, a sad se posvetila božićnim ukrasima
Antonia Rusković Radonić

Kroz radionice s konavoskim vezom proteklih godina na desetke Konavljana steklo je nova ili obnovilo stara znanja o rukotvorinama. U svim konavoskim školama organizirane su radionice konavoskog veza, a svilarstvo je posebno zainteresiralo najmlađe, od kojih su mnogi kod kuće hranili bubice. Kad je Antonia nakon rata počela pre­davati u školi, nitko od djece nije znao za bubicu niti su imali svijest o vrijednosti konavoskog veza, dok su se danas već suživjeli s dudovim svilcem.

Bogatstvo konavoskog veza

Izrada konavoskog veza u međuvremenu je postala hrvatsko nematerijalno kulturno dobro, a Konavle su ga od 2015. godine i zaštitile jedan od svojih prepoznatljivih brendova. Ministarstvo kulture potvrdilo je nastojanja zaljubljenice u konavosku baštinu Antonije koja je 'isposlovala' da nositelji projekta očuvanja vezenja u Konavlima, uz AR atelier na Grudi, budu i Muzeji Konavle, konavoska Matica hrvatska, dva KUD-a i dvije osnovne škole.

image
Lucijini božićni ukrasi nadahnuti dudovim svilcem
Antonia Rusković Radonić

U atelieru na Grudi započela je s radionicama veza i uzgojem bubica bez kojih ga ne bi ni bilo. Zadnjih godina pratili su se ciklusi svilca kroz cijelu sezonu listanja murve, od ožujka do studenog, pomladile su se i svilarice. U podmladak svakako treba ubrojiti i malu Luciju koja je već pridonijela da se ugođaj konavoskog Božića ove godine na Grudu i šire ušulja već u listopadu...

18. travanj 2024 22:52