StoryEditorOCM
DubrovnikNEDOSTAJE NAM I TRGOVACA

Župski shopping centar, unatoč povoljnim uvjetima, "muku muči" s pronalaskom radnika, trgovce traže u Trebinju

Piše Ahmet Kalajdžić
8. svibnja 2023. - 11:02

Nedostatak radne snage, posebno one kvalitetne, problem je koji muči sve poslodavce, a potraga za radnicima često je nalik nemogućoj misiji. Tržište rada nema granica, što znaju i poslodavci s juga Hrvatske koji, u potragu za nužno potrebnom radnom snagom, nerijetko moraju u susjedne, prekogranične gradove, npr. u Trebinje.

Najnoviji primjer je i svjetski poznati modni brand koji ima prodajno mjesto u velikom župskom trgovačkom centru, a potencijalni se radnici pokušavaju animirati atraktivnim oglasima. Zbog potrebe za žurnim rješenjem i pronalaskom radnika, oglasi za posao se ne dostavljaju samo na ispostave Zavoda za zapošljavanje, nego se objavljuju i na lokalnim portalima. Radnici se "mame" najavom šanse za "ostvarenje karijere s beskrajnim prilikama", a tvrtka naglašava kako traži "kvalificirane kandidate, bez obzira na rasu, pol, rodni identitet, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, vjeru, nacionalno porijeklo, invaliditet ili životnu dob".

Također, radnicima se nudi "profesionalni i osobni razvoj u multinacionalnom okruženju, uz velikodušne i vrijedne pogodnosti" kao što su napredak u karijeri, profesionalni treninzi i usavršavanje, popusti za radnike i članove obitelji, naknada za topli obrok, program nagrađivanja, plaćeno odsustvo i vjenčani dar te jubilarne, odnosno nagrade za dugogodišnji rad".

Priznajemo, zvuči idealno? Ali, nepobitna je istina i to kako na dubrovačkom i području krajnjeg juga Hrvatske zainteresiranih nema, te se zaposlenici traže "preko granice".

18. travanj 2024 03:51