StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON SASTANKA O SUDBINI HELIDROMA

ŽUPAN: Sve i dalje ostaje po starom!

6. rujna 2019. - 16:12
-Ostaje sve kako je i bilo. Naime, helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji prevoze pacijente do bolnice ili od bolnice prema KBC Split ili KBC Zagreb, mogu i dalje uredno slijetati kao i do sada. Problem je bio samo što su se pojavili novi propisi oko helidroma i Zračna luka Dubrovnik je utvrdila kako sada za nju postoje neke nove obveze. Umjesto interventng helidroma pojavili su pojmovi kao pravi helidrom koji ima druge uvjete koje sad ne možemo ispuniti. Ali, najvažnije nam je bilo da postoje potrebni uvjeti za slijetanje i polijetanje, danju i noću, helikoptera koji prevoze životno ugrožene bolesnike na helidrom kod Opće bolnice- izvijestio je župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić o ishodu sastanka predstavnika grada, županije i dubrovačke Opće bolnice o sudbini helidroma nakon što je, postupajući prema odredbama novog Zakona o helidromima koji je usuglašen s regulativom Europske unije, Zračna luka Dubrovnik raskinula ugovor o suradnji u svrhu izgradnje, opremanja, upravljanja i operiranja helidromom.

-Zemljište je nominalno upisano na dubrovačku Opću bolnicu, ali postoji jedna zabilježba zbog spora s bivšim vlasnicima kojima je to zemljište oduzeto. Teško je sad procijeniti kako će to biti završeno. Oni vjerojatno, načelno, imaju pravo na povrat, ali isto tako treba voditi računa da se tamo dogodila izgradnja helidroma koji je nova građevina. U svakom slučaju, s tražiteljima povrata vidjet ćemo da se definira čije je to zemljište. Osim spomenute zabilježbe, bolnica sada ima uredne papire da je to njihovo- dodao je župan.

Novinari su doznali i to da je ravnatelj bolnice izvijestio kako predstoji razgovor pravnog tima bolnice s pravnim timom tražitelja povrata:

- Naravno, bilo bi dobro da se nađe odgovarajuće rješenje koje odgovara objema stranama, a moramo voditi računa da se sve napravi tako da ne bude na štetu javnog interesa. Ako se može postići dogovor, svakako je dobrodošlo. Zračna luka je doista poslala dopis o raskidu ugovora u svezi helidroma, jer ne može više ispunjavati po novom zakonu. Ali, razjasnili smo: sve što je Zračna luka radila do sada, radit će i dalje. No, ubuduće će se primjenjivati novi propis o interventnom slijetanju iako pojam "interventni helidrom" po novom zakonu više ne postoji- zaključio je na kraju župan Dobroslavić.
19. travanj 2024 01:07