StoryEditorOCM
DubrovnikSKANDALOZNA ODLUKA |

ŽUPAN I LOGORAŠI OSUDILI POTEZ CRNOGORACA ‘Sramotno je da sportski objekt dobiva ime po zločincu koji nas je mučio i maltretirao u Morinju‘

Piše Kristina Filičić
20. kolovoza 2021. - 12:38
Županijska organizacija Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih konecentracijskih logora na sastanku sa županom Nikolom DobroslavićemBožo Radić/Cropix

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić sastao se s predstavnicima logoraša logora Morinj u Crnoj Gori, a na temu odluke crnogorskog Općinskog vijeća Kotora da jednom sportskom objektu u Kotoru da ime čovjeka koji je bio zapovjednik straže tog zloglasnog logora.

- Logor je bio mjesto mučenja, maltretiranja, ponižavanja brojnih zatočenika najviše s područja naše Županije. Tamo je presuđen ratni zločin. Tamo je gospodin Zoran Džimi Gopčević po kome su odlučili nazvati taj bazen bio zapovjednik smjene straže i predvodio je ekipu koja je radila zločine nad našim logorašima. Smatramo da je odluka sramotna, uvreda ne samo za logoraše i cijelu javnost kod nas nego i za javnost u Crnoj Gori za koju vjerujemo da ima slobodarsku crtu i da će se suprotstaviti ovom nazivanju bazena po čovjeku koji je predvodio ratne zločine u Morinju – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te naveo:

- Ovo nije dobar put kojim Crna Gora kreće prema EU, ovo nije ponašanje koje je na razini države koja je članica NATO saveza budući da znamo da su EU i NATO zajednice država koje imaju visoke demokratske standarde. Vjerujemo da će javnost u Crnoj Gori napraviti pritisak i da će se ova skandalozna odluka promijeniti.

image
Županijska organizacija Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih konecentracijskih logora na sastanku sa županom Nikolom Dobroslavićem

O Gopčevićevoj ulozi u vrijeme njihovog zatočeništva u Morinju govorio je predsjednik Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić.

- Sa zgražanjem moram pričati o stvarima za koje sam mislio da se nikada neće dogoditi. Taj bivši vaterpolist i uzorni sportaš zajedno sa većinom Vaterpolo kluba 'Primorje' iz Kotora je došao i dragovoljno sudjelovao i prijavio se u postrojbe tadašnje JNA, a on je osobno bio zapovjednik smjene straže u logoru. Bivši logoraši se ne mogu sjetiti koliko je udaraca i batina dobivano od njega ali on je aktivno sudjelovao u tome. Samim ustrojem logora Morinj u kojem je dokazan i presuđen ratni zločin nad ratnim zarobljenicima gdje nas je bilo iz Dubrovnika otprilike 350, a 150 ljudi iz BiH, mislim da jasno pokazuje crtu kojom se ponovno okreće Crna Gora. Mene osobno ne bi iznenadilo, budući da ih je četvero osuđeno, da sutra Kotor dobije ime po ratnom zločincu Ivu Mezalinu. Obzirom na zlo i jad koji smo doživjeli u logoru Morinj od 3. listopada pa do 14. kolovoza kad je zadnji Dubrovčanin napustio logor Morinj mislim da je premalo zločinaca osuđeno i da bi se Crna Gora trebala okrenuti procesuiranju svih zločinaca koji su počinili zločin a ne samo ove četvorice – kazao je Bulić.

Jedan od logoraša iz zloglasnog logora Morinj Božo Čupić kazao je kako je nevjerojatno da danas jedan sportski objekt dobiva ime po zločincu koji ih je mučio i maltretirao u logoru Morinj.

- Nadamo se da će se crnogorska javnost osvijestiti i vidjeti da to nije u redu i izabrati neko drugo pošteno i pravedno ime jer ono što smo mi prošli i doživjeli tamo ne bih želio da se ikad više ponovi. Pokojni Gopčević, nažalost, bio je sudionik tog zločina gdje su nas mučili, maltretirali, tukli i sve ostalo neljudski što smo podnijeli i pretrpili u Morinju - kazao je Čupić.

Župan Dobroslavić je na novinarsko pitanje 'ukazuje li ova odluka na jačanje prosrpske politike u CG' odgovorio  kako je vrlo zabrinjavajuće ono što se događa u Crnoj Gori.

- Moglo bi se reći da se jedna velikosrpska politika ponovno pojavljuje i u Srbiji, Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. To nije dobro ni za Srbe ni za nas ovdje međutim mi smo snažni i ne bojimo se ugroze s te strane ali nije nam drago da te države umjesto puta prema EU i NATO-u idu ponovno putem snova o velikoj Srbiji koji nisu relani i koji se neće realizirati.

Upitan je li trebalo reagirati prije nego je odluka donesena jer već se neko vrijeme najavljuje, Dobroslavić je kazao:

- Očekivali smo da se to neće dogodit. Ne znamo bi li pomoglo to da smo reagirali prije jer očito je tu bila zamisao određenih krugova da to provedu.

18. travanj 2024 20:12