StoryEditorOCM
DubrovnikCRTICA IZ POVIJESTI

Znate li zašto se stanica u Gružu naziva 'Lapad stanica'?

Piše PSD.
28. lipnja 2017. - 13:30

'Neki dubrovački toponimi i nazivi mjesta i predjela grada često se mijenjaju ovisno o vremenu i okolnostima. Često se događa da neki prostori zadrže stare nazive unatoč promjeni okolnosti i vremena koji su do tih naziva i doveli. Naprimjer, nerijetko će se i danas čuti nazivi Stara bolnica (mada je ista zgrada danas zapravo Sveučilište), i Medarevo (mada je Medar, radnik najamnik, već odavno mrtav i iščezao iz sjećanja).

Jedan od toponima koji se sve rjeđe može čuti među Dubrovčanima je i Lapad stanica. Nije ni čudo s obzirom da su se okolnosti koje su dovele do tog naziva promijenile prije gotovo pola stoljeća. Naziv je posebno čudan i danas nepraktičan s obzirom da se Lapad stanica zapravo nalazi u Gružu. Naziv potječe iz tramvajskih vremena. Godine 1910. trasa je išla od Kantafiga do Pila, a 1928. godine napravljen je i odvojak za Lapad. Trase su se poklapale u dijelu od Pila do najdubljeg dijela Gruškog zaljeva (današnji prostor remize i robne kuće Minčeta) gdje se nalazilo jedino veliko križanje.

Tramvaji su imali dvije linije - "jedinicu" (Pile - Gruž) i "dvicu" (Pile - Lapad). Direktne linije Gruž - Lapad nije bilo, te se stoga za doći iz Gruža u Lapad trebalo čekati na presjedanje na stanici za Lapad. Otuda i ime - stanica Lapad. Za ove slučajeve presjedanja postojala su tzv. "karte za prijelaz" ili "prijelazne karte". Ta tramvajska stanica nalazila se u središtu današnjeg raskrižja.

Nestankom tramvajskog prometa, Lapad stanica je naziv koji je ostao u svakodnevnom govoru, ovaj put za autobusne stanice koje su se nalazile na različitim pozicijama u blizini originalne stanice. Kako je čitav prostor, naročito u najnovije doba, doživio brojne promjene (seljenje kolodvora, gradnja poslovnih zgrada Atlant i Grawe) došlo je i do sve rjeđeg korištenja naziva Lapad stanica mada je to i danas najfrekventnija putnička stanica za presjedanja, i za gradske i za prigradske linije', piše na Facebook stranici Dubrovačka Republika.

25. travanj 2024 13:17