StoryEditorOCM
DubrovnikINVESTITOROV ROĐAK

VELIMIR SOLDO Dat ćemo stanarima Solinske ulice i pristup i glorijet, samo da se sve završi

Piše Gabrijela Bijelić
2. lipnja 2020. - 16:32
U Solinskoj ulici ništa nova. Radni dan počinje i završava bukom teške mehanizacije koja ulazi sve dublje u jamu okruženu obiteljskim kućama čija su pročelja i ogradni zidovi već isprecijecani pukotinama.

Zbog izgradnje dvojne stambeno-poslovne zgrade s podzemnom garažom investitora Rivijere Dubrovnik d.o.o. iz Sesveta stanari ulice ovih dana često gostuju u medijima, a osim vibracija, oštećenja kolnika, kuća i kamenja koje uokolo leti, brine ih, kažu, i što bi mogli ostati bez pristupa domovima zbog oduzimanja prava služnosti.
 

Metalni skalini


Dejan Butući, prvi susjed gradilišta koji kaže kako su alarmirali sve institucije, od Dubrovnika preko Splita do Zagreba. Sudac koji je zaprimio slučaj na Općinskom sudu otišao je na godišnji odmor, sanitarna inspektorica koja je naložila 'bageriranje' u intervalu od 9 do 14 sati, također. Komunalni redari i policijski službenici odradili su zapisnike i otišli, a problem je odgođen na 30 dana prošlotjednim sudskim rješenjem o privremenoj obustavi radova na trasi pristupnog puta obiteljskim kućama.

image
Dejan Butući: Velimir Soldo govori notorne laži
Ahmet KALAJDŽIĆ


- Namjeravaju ići sedam metara pod zemlju zbog garaže i još metar i 30 iznad površine točno gdje je pristup koji koristimo temeljem valjanog Ugovora o zasnivanju prava služnosti. Sve je to uredno evidentirano u zemljišniku. Investitor je 2016. godine dobio građevinsku dozvolu koja je 2019. godine produljena, a da pri tom uopće nije uzeto u obzir naše pravo služnosti za jedini pristup kućama. Ako ostane ovako, mi uopće nećemo moći ući u kuću jer pristupa neće ni biti. A priče da će nam postaviti zamjenske metalne skaline do kuće ne drži vodu - govori Dejan Butući.

Zbog poteškoća na gradilištu ovih je dana iz Zagreba u Dubrovnik potegnuo poduzetnik Velimir Soldo, rođak investitora Krešimira Karačića, vlasnika tvrtke Rivijera Dubrovnik d.o.o. Soldo je Dubrovčanima poznat kao zaposlenik Hotela Petka i restorana Klarisa, a u Grad je, veli, došao smiriti tenzije:

- Ono što su zadnjih dana prenosili mediji oko Solinske ulice je totalno krivo postavljeno. Čovjek koji predstavlja stanare, Dejan Butući, prodao je svojedobno firmu i vlasništvo investitoru Kreši Karačiću, osnivaču tvrtke Rivijera Dubrovnik koja sad gradi zgradu. Današnji vlasnik Karačić ostavio je Butućija kao direktora još nekih pola godine, a ovaj je u međuvremenu sredio sebi pravo služnosti a da to nije nigdje prikazao, niti obavijestio o tome Krešimira Karačića koji je u međuvremenu pravomoćno ishodio sve dokumente za gradnju. I onda se Butući pojavljuje s tim pravom služnosti i koči mu radove. Zašto, nitko ne zna. Nikome se ne javlja, ali je po medijima non-stop – komentira Soldo koji za sebe kaže da je u ovoj priči kontakt-osoba.

image
Kamena gromada koja je susjedima doletjela u dvorište
Ahmet KALAJDŽIĆ

 

Uložena 2 milijuna eura


- Ja sam spojio Karačića s Butućijem prije 6,7 godina, tad sam tu živio tu i radio u Hotelu Petka. Butući je upao u probleme, nije mogao nikako isfinancirati obveze, i pitao me imam li koga da kupi firmu. Ja sam pozvao rođaka Krešimira i on je to kupio. Prošle su godine da to nitko nije spominjao, a Butući sad koristi pravo služnosti da zakoči radove. Sad su Krešimirov i Butućijev odvjetnik u razgovorima oko rješavanja situacije, nadajmo se kako će biti povoljno za sve, vidjet ćemo – ističe Soldo i otkriva kako njegov rođak uložio više od 2 milijuna eura u gradnju u Solinskoj koja sad stoji.

- Stanari Solinske dobili su pravo služnosti bez znanja vlasnika firme. Krešimir mi je kazao da nema ništa protiv da ljudi imaju pravo služnosti. Problem je površina od četiri, pet metara dužine i metar širine, nju se može ograditi, što ne bi smetalo prolazu. Karačić bi bio voljan ustupiti stanarima i glorijet koji su napravili uzurpiravši njegovo zemljište, samo da se sve završi. Moj rođak nije nikome smetnja, niti je neozbiljan, on u Hamburgu ima više od tisuću zaposlenih, svake godine počasti odmorom u Dubrovniku 50 svojih inženjera. On ne može vjerovati što se ovdje događa. Platio je izvoditelju avansno kešom 60 posto, a sad je sve stalo. Na sudu su stavili zabilježbu, stanari ne daju struju. Ipak, moglo bi se sve posložit ako uspiju kontakti između odvjetnika – uvjeren je Velimir Soldo koji trenutačno živi u Zagrebu gdje ima hotel.

image
Ahmet KALAJDŽIĆ


Dozvola bez suglasnosti


Soldine navode prozvani Dejan Butući najoštrije opovrgava. Kaže da je notorna laž da je vlasništvo u tvrtki svojedobno prodao Karačiću, a revoltiran je i tvrdnjom da je zatajio investitoru informaciju o pravu služnosti:

- Ne znam kako bi itko mogao na svoju ruku ishoditi pravo služnosti i još ga upisati u knjige. Ne shvaćam što Velimir Soldo pokušava postići jer je ugovor o zasnivanju prava služnosti uz mene supotpisao upravo on, a o svemu je mailom kolovoza 2015. obaviješten i Karačić, o čemu imam dokaz. Nikakva žalba nije uložena na prijedlog za uknjižbu prava služnosti – otkriva Dejan Butući koji negira i navod o prodaji tvrtke Soldinu rođaku:

- Nisam ništa prodao, nego izašao iz tog društva nakon što me nekoliko dubrovačkih 'poduzetnika' prevarilo. No, to je sad manje važno. Ono što treba reći jest da je ovu građevinsku dozvolu sada već bivša pročelnica Silva Vlašić izdala bez suglasnosti susjeda. Nitko od nas je nije potpisao, ali se svejedno radi. Otkopane su nam vodovodne cijevi, tako da je već ujutro voda kao iz bojlera, razrovali su pristupni kolnik, a ni struje za radove nemaju. Za ovoliku građevinu trebala bi im trafostanica od 100 kilovata, a dovukli su ekakav agregat – ogorčen je Butući, otac troje male djece, koji sa supatnicima iz Solinske danima čeka izlazak građevinske inspekcije na teren.

image
Slobodan Novak: Voda mi je vruća k'o iz bojlera
Ahmet KALAJDŽIĆ


Tresu se balvani
Stanar Solinske, umirovljenik Slobodan Novak, bivši direktor Dalmacijabilja ne može se, kaže, načuditi aljkavosti nadležnih i investitora:

- Zgrada u kojoj živim je iz 1906., leži na balvanima, a prije početka radova nitko se nije udostojao ni statiku provjeriti. Sve se trese, a ujutro ako se hoću umiti moram pustit vodu da teče 5 minuta dok se ohladi. Ja sam čovjek starog kova, možda je ovo nekome normalno, ali meni nije – rezigniran je gospar Slobodan.


 
23. travanj 2024 23:37