StoryEditorOCM
DubrovnikPRODAJE SE TVORNICA|

VELIKI INTERES ZA DUBROVAČKI TUP: I gradska tvrtka UTD Ragusa zainteresirana, evo koliko su ponudili za tvornički kompleks u Gružu!

Piše Silvia Rudinović
15. listopada 2021. - 07:26

UTD Ragusa dala je neobvezujuću ponudu za kupovinu većinskog vlasništva gruške Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda – TUP u iznosu 10,2 milijuna eura, potvrdio je direktor tog gradskog društva Igor Jurišić. Upravo danas, 14. listopada, poduzeće je pokrenulo postupak javne nabave za uslugu izrade dubinske analize poslovanja TUP-a prije podnošenja obvezujuće ponude. Jurišić očekuje kako će rezultati te provjere biti poznati za tri do četiri tjedna.

- U dogovoru s većinskom vlasnikom, UTD Ragusa pristupila je poslovima moguće kupovine TUP-a. Pristupamo pripremnim radnjama dubinske analize kako bismo vidjeli dobiti ali i moguće obveze TUP-a, postoji li nešto s čim nismo upoznati, a također slijedi provjera mogućnosti zaduženja UTD-a Ragusa. Radi se o neobvezujućoj ponudi u iznosu 10,2 milijuna eura. Sve će se to znati tek finalizacijom posla, ukoliko do toga dođe, a nadamo se da hoće i da će UTD Ragusa ponovo postati perjanica grada Dubrovnika kao što je nekad bila – kaže Jurišić.

image
Igor Jurišić, predsjednik Uprave UTD Ragusa
Admir Buljubasic/Cropix

Napominje kako u TUP-ovom vlasništvu nije samo kompleks u Gružu, nego i zemljište u Komolcu te stambena kuća u Solitudu koju ne bi imali interesa zadržati u vlasništvu. UTD Ragusa, kao što kaže Jurišić, nekada je bila turističko-ugostiteljska perjanica da bi od neovisnosti Republike Hrvatske pomalo postala nalik očerupanoj kokoši. Danas u svom vlasništvu ima poslovne prostore u najmu - restorane Dubravka i Mimoza na Pilama, te ex restoran Gorica u Ulici Marojice Kaboge, dok je uredski prostor, u Ulici Ćira Carića, u vanknjižnom vlasništvu. Poslovnim planom za ovu godinu predvidjeli su dobitak od pola milijuna kuna.

Četiri zahtjeva

Tvornica TUP, u većinskom vlasništvu malih dioničara, već je godinama predmet dubinskih analiza i prodaje, no čitava se stvar pokrenula pojavom češkog investitora Jaroslava Trešnaka i tvrtke See Capital Partners, čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, i odvjetnik Oleg Uskoković. Njihove ponude za otkup većinskog vlasništva TUP-a pokrenule su lavinu reakcija političkih aktera, poslovnih korisnika prostora i kulturne scene.

U Dubrovniku se odavno nije pojavilo toliko pozitivne energije oko nekog društveno važnog pitanja, pokušaja da se prostor u Gružu zaštiti od nove megalomanske izgradnje i otvori za potrebe gradskih ustanova, mladih poduzetnika i kulturne scene. Inicijativa 'TUP – urbana četvrt' koja okuplja poduzetnike i udruge, obrtnike i umjetnike, na sastanku s gradskom upravom, ali i otvaranjem vrata gruške tvornice uz organizaciju različitih programa, ukazala je na potencijal tog kompleksa. Zadovoljni su potezom gradonačelnika Mata Frankovića i odlukom da gradsko društvo uđe u postupak snimanja poslovanja TUP-a radi potencijalne kupovine, priopćili su još jučer.

image
Upravna zgrada TUP-a
Arhiva/Cropix

Direktor TUP-a Luka Majić, kao i ranije, nije htio javno komentirati ponude, ali je na pitanje o broju analiza poslovanja tog dioničarskog društva, preko tajnice odgovorio kako su u posljednje vrijeme primili četiri takva zahtjeva. Početkom 2020. godine, za kupovinu TUP-a bila je zainteresirana tvrtka Platanus, iz Trstenoga. Srećko Trojanović, vlasnik tvrtke, kaže kako su zbog neizvjesnosti s pojavom pandemije koronavirusa odustali od investicije. Njegov sin, Vinko Trojanović, član Uprave Platanusa, kaže da tada nisu radili dubinsku analizu, ali su imali uvid u dokumentaciju fonda koji je ranije bio zainteresiran za kupnju. Znajući cijenu četvornog metra u Dubrovniku, kaže kako nije teško izračunati isplativost tog ulaganja, prvenstveno kad je u pitanju devet tisuća kvadrata u Gružu. TUP se promatra prvenstveno kao nekretninski projekt, kaže sugovornik, a postojeće objekte u tom je slučaju nužno srušiti.

Zadnja preostala zona za stanovnike

- Osobno smatram, a to je i stav Srđ je Grad, da bi Grad trebao ući u postupak kupovine TUP-a jer je to jedina preostala zona u kojoj generacije 1990-tih, stasale i odrasle u Hrvatskoj, mogu pokrenuti nekakav svoj biznis. Poznato mi je da su predstavnici Inicijative 'TUP - urbana četvrt' bili na razgovoru kod gradonačelnika i s tog sastanka izašli relativno zadovoljni. Teško je reći što sve to znači. Gradonačelnikove riječi kako će gradsko društvo kupiti TUP prilično su odvažne, ali svakako pozdravljam da se ide u tom pravcu. Osim toga, takvo bi ulaganje moglo konačno riješiti problem seljakanja administrativnih tijela, da ne govorimo o skladišnim prostorima u Komolcu – komentira Nikša Selmani iz stranke Srđ je Grad.

image
Nikša Selmani, dubrovački gradski vijećnik Srđ je Grad
Onci Plazibat/Cropix

Kad su srđevci početkom rujna javno upitali aktualnu vlast: smije li Grad Dubrovnik dozvoliti sebi takav promašaj da ne kupi prostor TUP-a, istog dana im je stigao odgovor da su poput žabe koja diže nogu kad vidi kako kuju konja. Selmani na ovom pitanju čak i ne pokušava politički kapitalizirati zaokret koji se dogodio u gradskoj vlasti. Tema je odveć važna da bi se oko nje nadmetali narodnim mudrostima.

image
TUP urbana četvrt'
Bozo Radic/Cropix

- Mislim da je nekoliko ključnih faktora prevagnulo. Prije svega su to inicijativa korisnika prostora u TUP-u i ogroman broj ljudi koji su u danima otvorenih vrata pokazali želju za sudjelovanjem u sadržajima unutar tog kompleksa. Dakle, ne radi se samo o ljudima koji tu imaju poslovnu djelatnost – kaže Selmani i poručuje da Gruž treba promatrati kao novi segment grada kojeg treba razvijati za stanovnike.

24. travanj 2024 03:53