StoryEditorOCM
DubrovnikJASAN STAV HNS-A

Valentin Dujmović o gospodarenju otpadom na području Dubrovnika

Piše PSD.
26. travnja 2017. - 17:20

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Valentin Dujmović poslao je priopćene na temu gospodarenja otpadom, a u sklopu prezentiranja njegovih stavova pred najavljeno sučeljavanje kojeg organizira inicijativa "Srđ je naš".

Priopćenje pročitajte u nastavku:

'Nakon iznesenih mišljenja o gradnji golf projekta na Srđu, želim dubrovačku javnost upoznati s jasnim stavovima Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata o problematici gospodarenja otpadom koje ću kao budući gradonačelnik Dubrovnika čvrsto zastupati, a pred najavljeno predizborno sučeljavanje građanske inicijative „Srđ je naš“ na temu upravljanja javnim prostorom i resursima.

Gradska komunalna tvrtka Čistoća poduzela je sve potrebne radnje i aktivnosti u cilju potpunog zatvaranja i sanacije odlagališta otpada na Grabovici i na tome želim čestitati direktorici Nataši Gabričević kao i njenom timu te svim djelatnicima na predanom i učinkovitom radu. Rezultati rada vide se i prepoznaju na svakom koraku; od uvođenja suvremenih tehnoloških rješenja, modernizacije poslovanja i usluga do niza aktivnosti na edukaciji građana.
Već godinama prekapacitirana, Grabovica odbrojava svoje posljednje dane, a sukladno iskustvima drugih svjetskih gradova koji su svoja nekadašnja odlagališta otpada nakon zatvaranja sanirali i prenamijenili u zone za rekreaciju namjeravamo na području Grabovice izgraditi eko park za sport i rekreaciju namijenjen prvenstveno Dubrovčanima, žiteljima Dubrovačko-neretvanske županije, ali i posjetiteljima. Za tu investiciju, sigurni smo, možemo osigurati sredstva iz EU fondova. Pitanje zatvaranja Grabovice značajno je i zbog potencijalnog negativnog utjecaja na vodocrpilište Ombla te ćemo njenom sanacijom i takvu mogućnost uspješno otkloniti.

Čvrsto držimo i da je projekt izgradnje preskupog Županijskog centra za gospodarenje u Lučinom razdolju u potpunosti neprihvatljiv, prvenstveno zbog izglednog negativnog utjecaja na područje Malostonskog zaljeva i Malog mora. Taj ekološki dragocjen kutak ovog dijela Hrvatske dužni smo zaštititi, prevenirati svaku opasnost narušavanja bioraznolikosti i marikulture i dugoročno mu omogućiti održivi razvoj,
Odvoz komunalnog otpada van Dubrovnika postupno ćemo smanjivati otvaranjem sortirnice otpada i novim reciklažnim dvorištima, što će već tijekom 2018. godine značajno smanjiti količinu otpada koje je potrebno voziti na druga odlagališta u Hrvatskoj.

U potpunosti podržavam i planove Čistoće da u Župi dubrovačkoj otvori reciklažni centar s reciklažnim dvorištem i sortirnicom suhih reciklata te projekt bio-plinskog postrojenja za gospodarenje biorazgradivim otpadom za koju djelatnost je Čistoća već ishodila potrebna odobrenja. Takvo postrojenje smjestili bismo na prostor Pobrežja, gdje na 100 tisuća metara kvadratnih gradskog zemljišta predviđamo lokaciju za pretovarnu zonu sa sortirnicom, ali i ostale potrebe Čistoće, a sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji.

Vjerujemo da svim navedenim rješenjima po pitanju cjelovitog sustava zbrinjavanja otpadom možemo postaviti novi svijetli primjer u Hrvatskoj koji će, kao i brojne druge kad je u pitanju naš grad, drugi moći samo slijediti. Uz pročistač pitke vode čije postrojenje u Dubrovnik stiže uskoro, napravit ćemo i novi pročistač otpadnih voda ispod Petke. Taj projekt je završen i bit će najvećim dijelom financiran europskim sredstvima. U suradnji s Čistoćom riješit ćemo pitanje biološkog otpada i obrade otpadnog mulja. Dubrovnik će tako u narednih nekoliko postati rijetka ekološka oaza u Hrvatskoj s potpuno riješenim pitanjem gospodarenja krutim otpadom i otpadnim vodama prema najstrožim europskim standardima', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Valentin Dujmović, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika.

17. travanj 2024 21:42