StoryEditorOCM
DubrovnikNAPAD SA APENINA|

Umjesto Dobro jutro Hrvatska, Buona sera Italia!

Piše Gabrijela Bijelić
4. ožujka 2021. - 20:13

- Buona sera, Radio Norba ! - glas radijskog voditelja iz Puglije s prvim se bonacama ove godine već u veljači probio do Dubrovčana. Talijanski signal opet je zaposjeo frekvencije domaćih radiopostaja i ubio nadu da će ikad stati upadi u hrvatski eter. A ne tako davno bilo je najava da nas s uvođenjem famoznog DVB2 signala uljezi s Apenina više neće ometati, barem ne u praćenju TV programa.

Smrzavanje i muk

No, ovaj tjedan se, barem kod prijama signala dviju dubrovačkih lokalnih televizija, pokazalo da je obećanje ludom radovanje. Istina, talijanski programi slikom i glasom nisu okupirali postojeće frekvencije, no baš u vrijeme popodnevnih vijesti krenulo je 'smrzavanje ekrana', raspad slike na kvadratiće i slične neugodnosti kakvih se nagledamo svakog ljeta dok namještanjem antene pokušavamo 'izboksati' iole valjan zemaljski TV signal.

image
Nastave li se napadi s Apenina, slika neće dugo biti bistra
Vlado Kos/Cropix

- Možda je i bolje da emitiraju Talijani umjesto naših, barem nas neće toliko daviti s javljanjima iz raznoraznih korona stožera i sa statistikom oboljelih, umrlih, izliječenih... - hrabre se ovih dana gledatelji i slušatelji od Ploča i Gruža do Elafita i šire. Omiljenu radijsku postaju sve slabije čuju i vozači na putu prema Župi dubrovačkoj ili iz Župe za Grad. Čim se primaknu vidikovcu, zaredaju smetnje. Razgalame se Talijani, ali potrefi se i koja stanica iz 'šireg regiona'.

Iz nadležne tvrtke Odašiljači i veze ne taje da su nelegalne smetnje već dulji niz godina stvarnost na jadranskoj obali.

Povoljna propagacija

- Redovito mjerimo ometajuće signale te smetnje prijavljujemo nadležnom tijelu, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM). Zbog velikih udaljenosti od kuda dolaze ometajući signali, njihove razine nisu konstantne cijelo vrijeme i razina im se značajno mijenja ovisno o vremenu. Smetnje u prijemu hrvatskih signala najčešće su za lijepih i vrućih dana kad je povoljna propagacija (širenje op.a.) preko mora. Ti propagacijski ometajući signali mogu predstavljati značajni problem gledateljima koji su na nepovoljnom položaju u odnosu na smjer prijema hrvatskih DVB-T2 multipleksa i dolaznih ometajućih signala – priznaju iz OiV i preporučuju 'napadnutim' gledateljima da provjere antenske sustave te po potrebi naprave korekcije.

image
Odašiljač sa Srđu bori se s jakom konkurencijom s onu stranu Jadrana
Cropix

- Ako je ikako moguće, treba izbjegavati usmjeravanje antena u smjeru ometajućih signala (npr. u smjeru Italije). Također, potrebno je odspojiti antene koje se koriste za prijam signala iz drugih zemalja, jer će one najčešće unijeti smetnje u prijam hrvatskih programa. Prelazak na novi digitalni televizijski signal nije utjecao na prijam radijskog programa – potvrdili su za slušatelje razočaravajuću vijest da će Talijani i dalje nekažnjeno ometati jer im EU institucije očito ne mogu ništa.

Kako prijaviti ‘štetu‘?

Iz Odašiljača i veza pozvali su konzumente elektroničkih medija da smetnje u prijemu prijave na OIV kontakt centar na broj telefona 0800 0897 ili putem maila na problemi_prijam@oiv.hr.
Nadležni iz HAKOM-a za smetnje u prijamu radio programa pogođene pak upućuju da ih prijave izravno ometanom radiju. Zastoje u prijamu televizijskog i programa Hrvatskog radija valja dojaviti Odašiljačima i vezama d.o.o.

19. travanj 2024 03:58