StoryEditorOCM
DubrovnikCOVID NASTAVA|

Ukoliko je učenik zaražen, svi učenici iz razreda idu u samoizolaciju, ali ne i njihove obitelji ako drugačije ne utvrdi epidemiolog

Piše Maja Rilović Koprivec
28. listopada 2020. - 07:25
U OŠ Marina Držića u Dubrovniku, jedan je peti razred u utorak ujutro poslan kući u izolaciju, zbog pozitivnog covid-testa jednog učenika. Osnovna škola Antuna Masle u Orašcu već je u ponedjeljak navečer privremeno zatvorila vrata za učenike u matičnoj školi. Svi Orašani od prvog do 8. razreda od utorka nastavu prate on-line prema modelu C i sukladno odluci epidemiologa iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Nastava on-line održava se za učenike koji pohađaju matičnu školu u Orašcu, a o tome je još u ponedjeljak navečer roditelje i javnost putem mrežnih stranica škole izvijestila ravnateljica Roberta Soko.

image
Osnovna škola Antuna Masle
Škole.hr


U još nekoliko dubrovačkih škola pojedini su nastavnici u izolaciji, no ravnatelji zajedno s učiteljima organiziraju daljnji rad sukladno rasporedu i u kombinaciji s nastavom na daljinu dok su djeca ipak u razredima.

Ravnateljica OŠ Marina Držića Zrinka Capor kaže da je zasad u ovoj školi u izolaciji samo jedan peti razred kojima je škola tijekom utorka podijelila tablete kako bi svi mogli pratiti nastavu on-line, no čekaju se rezultati još testiranja učenika. Trenutno je od zaposlenika škole u izolaciji jedan profesor i jedna spremačica i to kao kontakti zaraženih.


– Učenici će idućih dana pratiti nastavu po modelu B, a nažalost, ovo je nešto s čime se moramo naučiti živjeti – kaže ravnateljica Capor. Model B znači kombinaciju nastave u učionici i online nastave za školu. Podsjetimo, OŠ Marina Držića prva dva tjedna nastave u rujnu već je organizirala dvotjednu on-line nastavu zbog pozitivnog testa jednog djelatnika.

image
Osnovna škola Marina Držića j
Tonći Plazibat/CROPIX


Situacija se mijenja iz dana u dan, a osim ovih dviju  osnovnih škola kojima je osnivač Grad Dubrovnik, u utorak je bilo pozitivnih i u OŠ Mokošica gdje su četiri učenika i kućni meštar u samoizolaciji. U
OŠ Ivana Gundulića  14 učenika je u samoizolaciji, jedan učenik je pozitivan na koronavirus, dva učitelja i jedan kućni meštar u samoizolaciji. Jedno razredno odjeljenje od danas nastavu prati online, a 20 učenika je u pasivnom nadzoru.
U OŠ Lapad  pet je  učenika u samoizolaciji, u OŠ Marina Getaldića – dvoje djece u samoizolaciji, a u OŠ Montovjerna – dva razredna odjeljenja u izolaciji, dvoje učenika pozitivno na koronavirus, odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

Dok se svi navikavamo na novo normalno i kada je u pitanju nastava, Na snazi su mjere koje propisuju sljedeće: ukoliko je učenik zaražen virusom COVID-19, svi učenici iz razreda koji pohađa učenik idu u samoizolaciju. Braća, sestre i roditelji učenika koji pohađa isti razred kao i zaraženi učenik, ne idu u samoizolaciju ukoliko drugačije ne utvrdi epidemiolog.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županje dr Mato Lakić u utorak je rekao kako prelazak nastave u školama na online model ovisi o nizu parametara i procjeni epidemiologa. Kad je riječ konkretno o školi u Orašcu, odlučilo se za online nastavu jer jezaražen vozač autobusa koji vozi djecu u školu.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


– Uzima se u obzir puno čimbenika. Nije svejedno jesu li ili nisu nosili masku, je li prozor bio otvoren, ili zatvoren, kolika je bila međusobna udaljenost… Odluka se odnosi za svaki pojedini slučaj. Javnost mora znati da se svatko teoretski može zaraziti ako je bio u kontaktu sa zaraženom osobom dok je ona bila zarazna, bez obzira na duljinu kontakta. Mi procjenjujemo je li rizik velik ili je mali, odnosno je li veći ili manji. Ako je veći, osoba ide u samoizolaciju, ako je manji, ne ide u samoizolaciju, ali dobije upute o tome da pripazi idućih dana, da nosi masku, izbjegava veća okupljana te da kod pojave simptom ostane doma – rekao je Lakić. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo škole nisu žarišta jer su se u pravilu svi učenici zarazili na nekakvim izvannastavnim aktivnostima, odnosno van obrazovnih ustanova.

U slučaju pojave simptoma zaraze kod učenika, roditelji su se dužni javiti svom liječniku koji će donijeti daljnje odluke o testiranju, a epidemiološka služba o izolaciji. Roditelje učenika koji su poslani u izolacija, od svemu je izvijestila škola, a ne epidemiolozi. Naime, zbog povećanog broja testiranja i određivanja samoizolacije i preopterećenja epidemiološke službe, Škole su dobile uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja da mogu na molbu epidemiologa i u njihovo ime roditeljima i djelatnicima prenijeti njihovu odluku o određivanju samoizolacije za učenika ili djelatnika putem e-maila koji je jednoobrazan za sve škole.
 
23. travanj 2024 21:09