StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKIH ‘ 3 DO 12‘|

UGOSTITELJI PORUČUJU: Zašto Vlada ne bi bila jamac nama koji smo godinama radili pozitivno, a jamčili su za gubitaše!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
30. rujna 2020. - 07:32
Ugostitelji Juga Hrvatske danas zatvaraju lokale na 60 minuta u akciji '3 do 12'. Sutradan, u četvrtak, pozivaju na besplatnu kavu.
 
Slijedom akcija '5 do 12' u organizaciji Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, te '4 do 12' u organizaciji Udruge ugostitelja Split i kolega iz cijele Dalmacije, Udruga ugostitelja Dubrovnik, zajedno s ugostiteljima iz okolice, pridružuje se akcijom '3 do 12'.
- Sezona, ako se tako uopće mogla i nazvati u cijeloj Hrvatskoj, a pogotovo u Dubrovniku, podbacila je ispod granice održivosti.
Tvrtke koje su godinama dobro radile, zapošljavale ljude, plaćale velike poreze i najmove te svojim poslovanjem uljepšavale i olakšavale život domaćima i turistima su zbog ove zdravstveno ekonomske nedaće dovedene na rub bankrota, ističe Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.
 
- Brojne tvrtke, poput putničkih agencija, agencija za organizacije 'evenata', agencija za smještaj, prijevoznika, brodara, praonica, trgovaca, malih iznajmljivača i naših kolega ugostitelja, bez ozbiljnih proaktivnih mjera neće dočekati početak sljedeće sezone, naglašava.
 
- Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su zaista pomogle našim zaposlenicima, ali sad je pomoć potrebna i nama poslodavcima da bi ta radna mjesta mogla ostati sigurna do iduće sezone. Ukoliko ne bude nas, neće biti ni radnih mjesta – iznosi činjenice Vlašić.
 
- Od Vlade ne tražimo da nam se poklanja novac, niti da nam se daje bilo što na štetu drugih poreznih obveznika. Samo želimo da nam se u idućim godinama uzme manje na ime poreza i da nam se omoguće kreditne linije koje bismo, naravno, vratili kroz poslovanje u idućim, nadamo se, boljim godinama – ističe Vlašić, te dodaje da su 'naveliko najavljivane kreditne linije preko Hamag Bicra i HBOR-a ostale prazno slovo na papiru, a komercijalne banke ne odobravaju ugroženim tvrtkama i obrtima kredite u svojim aranžmanima'.


image
 Ante Vlašić
Bozo Radic/CROPIX

 
Zbog svega toga Udruga ugostitelja Dubrovnik zajedno s kolegama iz okolice, odlučila se na akciju  '3 do 12', te u srijedu, 30. rujna od 11.57 do 12.57 obustavlja posluživanje svojih gostiju kako bi skrenuli pažnju na ozbiljnost situacije.
Kao nastavak akcije, sljedećeg dana, u četvrtak, 1. listopada, na Svjetski dan kave, lokali koji sudjeluju u akciji će u istom vremenskom periodu, od 11.57 do 12.57, besplatno posluživati kavu svojim gostima.
 
- Po prvi put smo se na ovaj način odlučili aktivirati, udružiti i od Vlade zatražiti nekoliko mjera za spas gospodarstva našeg grada i cijele Hrvatske - obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021.; trajno sniženu stopu od 10 posto na svu hranu prema Strategiji razvoja Hrvatskog turizma iz 2013. (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino); pristup kreditnim linijama za likvidnost (HAMAG); pristup kreditnim linijama za investicije (HBOR), te državna jamstva za kredite kod komercijalnih banaka po uzoru na ostale zemlje Europe – ističe predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik te ističe da svakih par minuta dobiva poziv ili poruku od ugostitelja koji žele sudjelovati u akciji.
 
- Odaziv je odličan što se tiče naših kolega, a rezultate akcije ćemo tek vidjeti. Akcija je u tijeku, nije još završila. Tko ne pita i ne bori se, neće ni dobiti! Ne tražimo ništa nerealno niti nešto što bi išlo na nečiju štetu. Tražimo samo da nam se uzme manje i olakša nam se financiranje, da pregrmimo ovaj teški period. Naravno da se nadamo idućoj sezoni, jer da se ne nadamo, ne bismo više bili ovdje, nego davno spakirali stvari i pošli ća – ističe Ante Vlašić. – No, sljedeću sezonu nećemo moći dočekati ako ne budemo imali sredstva za fnanciranje. Ne tražimo poklone, nego zaduživanje po normalnim uvjetima koje ćemo vratiti. Komercijalne banke u ovom trenutku ne daju kredite našoj djelatnosti, a mi želimo da iza nas stane Vlada i bude jamac za naše kredite. Vlada je mjesecima i godinama bila jamac gubitašima koji se nikad nisu niti će se oporaviti, kao što su brodogradilišta. Zato ne vidim zašto ne bi bili jamci nama koji smo godinama radili pozitivno, a u ovu situaciju nas je dovelo nešto na što nismo mogli utjecati – zaključio je Vlašić.

image
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Radeći anketu među gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske, ustanovili smo kako gotovo 60 posto bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do slijedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima. Ove se brojke u periodu koji nas očekuje sigurno neće promijeniti na bolje, istaknuo je Ante Vlašić. 

Dubrovački ugostitelj i suvlasnik Cele Tomislav Ivušić apsolutno podržava akciju svih ugostitelja i udruge.
Obustavit ćemo posluživanje na sat vremena u srijedu i u četvrtak častiti kafom. Iskreno, ne nadam se nekim rezultatima akcije, mislim da su to sve kozmetičke intervencije. Naravno da treba ukazivati na probleme. Trebamo prodisati, a ono najosnovnije što tražimo jest smanjivanje PDV-a. S druge strane, uz maksimalni PDV koji imamo, država nam je maksimalno izašla ususret. Zaposlenici su na 4 tisuće kuna. No, tražimo i pomoć za ubuduće, jer pitanje je što će biti iduće godine. Osobno se nadam da neće biti gore i da će biti barem 70 posto noćenja u odnosu na ovih 20-30 posto ove godine, i povratku barem pola kruzera. Ako se to ne vrati, svi smo nafrknuli! Cijeli svijet treba konačno početi funkcionirati – zaključio je Ivušić.



 
24. travanj 2024 19:16