StoryEditorOCM
DubrovnikNEKIMA I 13. PLAĆA

U gradskoj upravi i poduzećima božićnice su sigurne, a pitali smo i ostale hoće li nagraditi svoje zaposlenike

Piše Silvia Rudinović
10. prosinca 2021. - 16:13

Dok se u javnom sektoru božićnica podrazumijeva kao pravo na koje polaže svaki zaposlenik, u privatnom se prosinac sa znatiželjom iščekuje. Iako je turistička sezona počeka kasnije, zaposleni u većim hotelskim kućama imaju sreću. Čeka ih izdašna božićnica.

Grad Dubrovnik je u javnom proračunu osigurao novac za isplatu božićnica službenicima i namještenicima, u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna.

- Djelatnicima javnih ustanova u kulturi bit će osigurana jednaka kolektivna prava kao i zaposlenicima Grada Dubrovnika. Što se tiče trgovačkih društava, najveći dio će isplatiti božićnicu u iznosu od 1.200 kuna za sve svoje zaposlenike, izuzev tvrtke Vrtlar d.o.o. i Hotel Gruž d.o.o., koji će isplatiti božićnice u iznosu od 1.000 kuna, te tvrtke Čistoća d.o.o. koja će sukladno Kolektivnom ugovoru isplatiti božićnice od 1.800 kuna – Grad dubrovnik.

image
Hoće li na Badnji dan biti bakalara na trpezi ?
 
Tonci Plazibat/Cropix

Iz Zračne luke Dubrovnik stižu dobre vijesti.

- Da, Zračna luka Dubrovnik će osigurati svojim zaposlenicima božićnicu u iznosu od 3.000 kuna te dar za djecu u iznosu od 600 kuna – kažu iz Uprave Zračne luke Dubrovnik.

Velike hotelske kuće također će nagraditi svoje radnike.

- Povodom božićnih blagdana, svih 686 djelatnika grupe Jadranski luksuzni hoteli koji su na dan isplate u radnom odnosu, dobit će prigodnu nagradu u ukupnoj vrijednosti od 3.100 kuna. Svima će se isplatiti božićnica u iznosu od 2.500 kuna, a uz božićnicu u novčanom iznosu, djelatnici će dobiti i dar u naravi u vrijednosti od 600 kuna koji će moći iskoristiti u svim trgovinama Konzuma. Također, uoči blagdana Svetog Nikole, 224 zaposlenika grupe Jadranski luksuzni hoteli koji su roditelji djece do 15 godina života dobili su dar za ukupno 386 djece u novčanom iznosu od 600 kuna po djetetu - kaže Zrinka Marinović, glasnogovornica ALH.

S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta i normalizaciju poslovanja tek u srpnju, turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio godine te nisu postigli razinu primanja iz redovnih godina, kažu u Valamaru.

image
Za božićno i novogodišnje blagovanje dobro dođe božićnica, a i 13. plaća!
Duje Klaric/Cropix

- Kako bi svojim djelatnicima nadoknadio umanjena primanja Valamar će u prosincu isplatiti 13. plaću i dodatne nagrade – božićnicu, dar djeci, jubilarne nagrade i dar u naravi u sveukupnom iznosu od 5.000 do 7.800 kuna neto, koju će primiti više od 2.500 djelatnika. Isplata 13. plaće jedna je od mjera koje je Valamar pokrenuo s ciljem zadržavanja djelatnika u turizmu i kvalitetne pripreme naredne turističke sezone. Dodatno nas veseli što će Valamar u prosincu isplatiti božićnicu stalnim sezoncima i sezoncima ovisno o dužini trajanja ugovora o radu u 2021. godini, a u čemu su Valamar snažno podržali sindikati – navode iz Odnosa s javnošću Valamar Riviera.

Navode kako su ispunili obećanje vezano uz realizaciju 400 novih ugovora na neodređeno vrijeme, a također je potvrđen i popis stalnih sezonaca koji će osigurati status u okviru ove mjere nakon sezone 2021., pa je tako znatno povećan broj Valamarovih radnika s cjelogodišnjim primanjima.

19. travanj 2024 10:23