Manje ih je, ali su zadovoljniji. Gosti, ali ne i Dubrovčani koji od turizma žive. Što je većina, za ne reć‘ svi. ‘Šušura ima, bolje je nego lani, ali nedovoljno dobro‘, otprilike su riječi kojima naši sugovornici opisuju turističku sliku Dubrovnika.
- Sve odgađaju, neće ni 1. srpnja bit‘ ništa. Potrošnja turista je tanka. Takvi su gosti koji dolaze tu izbliza. Česi, Poljaci, Mađari, to je slabije platežne moći. Možda su njihove države bogatije ali na narod se to ne odražava, standard im je osto isti – smatra Mirko Raguž vlasnik obrta u Ulici od Puča. Turistima je dobro što nema gužve, a trenutna ponuda u Dubrovniku za njih je dovoljna.
- Neki su njorgetali na cijene. Prekjučer mi jedan kaže ‘ne mogu vjerovat da za uru vremena parkinga moram platiti šest eura‘. Reko bi mu moj prijatelj ‘ništa nije skupo, samo ti malo zarađivaš‘. I ta stoji. Realno stanje je da je dosta toga mnogima preskupo. Nemaju ni oni u drugim zemljama novac – kaže Raguž prognozirajući kako će trebati najmanje četiri, pet godina za povratak na brojke famozne 2019., ako i tad. Od Zadra prema gore, situacija je znatno bolja jer dolaze im ‘individualci koji sjednu u svoje auto i ne poštuju te vojniče naredbe (čitaj epidemiološke mjere), a i lakše im je doć, mi smo daleko‘. Još će kako su Amerikanci OK, ali ih neće biti u velikom broju. A kruzeri?
- Pa ti gosti ništa ne smiju, u balončićima idu. Čudno da ljudi uopće uplaćuju novac za takvo putovanje – začuđen je naš sugovornik.
Pet po pet, deset
U suvenirnicama su očekivali bolji promet od kruzera ali jedna će djelatnica pomalo sarkastično ‘ne smiju uć samo prođu, a mi ih tek pogledom ispratimo‘. Gosti koji borave u Dubrovniku ulaze, ali slabo.
- Uđe ih 20-ak dnevno, možda ih pet kupi nešto. A komunikacija, skoro pa nikakva, nemaju pitanja, maska na licu, prije izađu nego što uđu. Uglavnom su prepadnuti i strogo se drže pravila – kaže djelatnica, dok će nam u drugoj suvenirnici kako dnevno prodaju pet, šest suvenira.
- To su smiješni iznosi. Prije dvije godine nije se dalo izbrojit‘, ne bi stali uopće. Sad više vremena stojimo vani i pričamo nego što radimo. A prije je od posla poć‘ na WC bila nemoguća misija – kaže nam sugovornica iz suvenirnice sa Straduna pa će još kako ‘ima Francuza, Amera i Rusa, Španjolaca manje nego lani‘. Suvenire većinom kupuju Amerikanci i domaći gosti.
Ugostiteljski objekti otvoreni otprilike sredinom svibnja, zadnjih dana primjećuju nešto, nazovimo, bolju popunjenost stolova.
- Teško će biti, kao i lani, ako uhitimo još 20 posto bolje od prošle godine bit će dobro. Situacija s Englezima ne ulijeva mi povjerenje. Amerikanci bez Engleza nas neće spasit‘. Nisam baš veliki optimist – iskren je dubrovački gostitelj Luko Besjedica, vlasnik ‘Moskara‘.
- Zadnja tri dana se nešto malo povećao promet, ali minimalno. Od pet do deset večera. Bude večeri kad ne bude nikoga, preksinoć je bilo 12 večera. Španjolaca, Francuza, Amerikanaca. Pitaju gdje bi mogli navečer izaći ali mjere su, nemaju gdje – kaže Besjedica koji nije snižavao cijene jer ‘gost će sjesti zbog menija, dobre postave, izgleda restorana‘.
- Svi smo mi tu u cijenama blizu. Večera s predjelom, glavnim jelom s bocom vina je oko 500 kuna za dvoje, to je neki prosjek. I za ugostitelje je 250 kuna po glavi potrošnje prihvatljivo. A za objed se ne može očekivati toliko, ako učiniš 230 kuna za dvoje pa je OK – kaže naš sugovornik.
- Gosti se pomalo vraćaju ali bez aviona i Engleza i ako Amerikanci ne krenu, nema ništa. Iako Amerikanaca čak ima iznenađujuće dosta ali mi smo im i prvi otvorili vrata - kaže Nik Ogresta, vlasnik objekta ‘Mama‘s Pot‘ u kojem su i ove covid godine cijene snižene 15 do 20 posto. Najčešće od turista čuje rečenicu ‘dosadilo nam je doma, samo smo htjeli negdje otputovati‘, dok noćni život ne očekuju jer i oni su svjesni koronavremena. S obzirom da se promijenila duljina boravka u destinaciji, više nije prosjek dan i pol, dva, Ogresta smatra kako turistima nedostaje kvalitetna internet stranica pa da na jednom mjestu mogu naći informacije o ponudi dubrovačkog kraja.
Happy hour all day
- Onaj koji je radio kvalitetan posao, bio iskren prema gostu, ulagao u objekt, osoblje i ponudu taj će nešto i učinit ovu sezonu. Oni koji su radili za goste s kruzera, teško će jer nema više mase – kaže nam ugostitelj čiji je objekt u jednoj od poprečnih gradskih ulica.
- Klijentela je dobra, gosti koji su došli uglavnom su po hotelima, bolje platežne moći. Nažalost, izostaje ručak ali večera je u restoranima – kaže nam pa još dodaje kako se zadnji tjedan osjeti blago povećanje prometa te kako su im se Poljaci pokazali kao dobri gosti. Smatra da onaj tko ‘dava proizvod iza kojeg stoji nema razloga za niže cijene‘.
- Po meni je greška što ljudi kače po 50 posto popusta. Tri eminentna lokala, a 40 posto stoji na tabli. Pa nemoj onda radit! Piše ‘happy hour all day‘, ma daj. Apsolutno sam protiv toga. To je degradacija. Radije podigni kvalitetu i ostavi cijenu – poručuje ugostitelj koji je poželio ostati anoniman. Kakva su mu očekivanja za sezonu koja već odmiče:
- Neka bude 40 posto od 2019. i dobro je, još da prezimimo do lipnja sljedeće godine i možemo se svi lupat nogama u guzicu.
U điru doznajemo kako se na Sradunu proširuje Tisak na prostor do, u Ulici od Puča otvara se nova sladoledarna. Put nas navodi do sladoledarne na Stradunu. Kujtim i Mirjana će kako je ‘do dana, ali posao sigurno ide bolje nego lani u ovo doba‘. Uglavnom su Poljaci, a ima Francuza i Nijemaca. Turisti su zadovoljni, kažu nam, jer nema gužve i uživaju u razgledanju. Potvrđuje nam to i Mirso Đulančić koji je zadnjih 15-ak dana na svojoj posti na ‘recepciji‘ od Straduna.
– Još uvijek je zatišje a valjda će krenut. Živimo u nadi i molimo se sv. Vlahu. Došo je i kruzer ali sve je to razrijeđeno. Domaćih gosta sam najviše primijetio, a ovi stranci što naiđu svakako uživaju u ovakvoj atmosferi, napokon doživljavaju ljepotu Grada i upoznavaju našu kulturu i mentalitet – kaže nam Mirso pa će ‘slikaj mi novo postolje, ja sam ga napravio‘. I jesmo, a kako i ne bi ovjekovječili Mirsovo zlatno postolje s natpisom ‘welcome‘. Pa ćemo s Mirsovom i zaključiti: ‘Welcome‘ dragi gosti!