StoryEditorOCM
DubrovnikMIZERIJA S JUGA |

TURISTIMA JE DOBRO, DUBROVČANIMA BAŠ I NIJE Grad u gabuli: Amerikanci bez Engleza neće nas spasit‘

Piše Kristina Filičić
24. lipnja 2021. - 15:18

Manje ih je, ali su zadovoljniji. Gosti, ali ne i Dubrovčani koji od turizma žive. Što je većina, za ne reć‘ svi. ‘Šušura ima, bolje je nego lani, ali nedovoljno dobro‘, otprilike su riječi kojima naši sugovornici opisuju turističku sliku Dubrovnika.

- Sve odgađaju, neće ni 1. srpnja bit‘ ništa. Potrošnja turista je tanka. Takvi su gosti koji dolaze tu izbliza. Česi, Poljaci, Mađari, to je slabije platežne moći. Možda su njihove države bogatije ali na narod se to ne odražava, standard im je osto isti – smatra Mirko Raguž vlasnik obrta u Ulici od Puča. Turistima je dobro što nema gužve, a trenutna ponuda u Dubrovniku za njih je dovoljna.

image
Mirko Raguž
Potrošnja turista je tanka. Česi, Poljaci, Mađari slabije su platežne moći
Božo Radić/Cropix

- Neki su njorgetali na cijene. Prekjučer mi jedan kaže ‘ne mogu vjerovat da za uru vremena parkinga moram platiti šest eura‘. Reko bi mu moj prijatelj ‘ništa nije skupo, samo ti malo zarađivaš‘. I ta stoji. Realno stanje je da je dosta toga mnogima preskupo. Nemaju ni oni u drugim zemljama novac – kaže Raguž prognozirajući kako će trebati najmanje četiri, pet godina za povratak na brojke famozne 2019., ako i tad. Od Zadra prema gore, situacija je znatno bolja jer dolaze im ‘individualci koji sjednu u svoje auto i ne poštuju te vojniče naredbe (čitaj epidemiološke mjere), a i lakše im je doć, mi smo daleko‘. Još će kako su Amerikanci OK, ali ih neće biti u velikom broju. A kruzeri?

- Pa ti gosti ništa ne smiju, u balončićima idu. Čudno da ljudi uopće uplaćuju novac za takvo putovanje – začuđen je naš sugovornik.

Pet po pet, deset

U suvenirnicama su očekivali bolji promet od kruzera ali jedna će djelatnica pomalo sarkastično ‘ne smiju uć samo prođu, a mi ih tek pogledom ispratimo‘. Gosti koji borave u Dubrovniku ulaze, ali slabo.

image
Stranci uživaju u Gradu bez gužve, napokon doživljavaju njegovu ljepotu
Božo Radić/Cropix

- Uđe ih 20-ak dnevno, možda ih pet kupi nešto. A komunikacija, skoro pa nikakva, nemaju pitanja, maska na licu, prije izađu nego što uđu. Uglavnom su prepadnuti i strogo se drže pravila – kaže djelatnica, dok će nam u drugoj suvenirnici kako dnevno prodaju pet, šest suvenira.

- To su smiješni iznosi. Prije dvije godine nije se dalo izbrojit‘, ne bi stali uopće. Sad više vremena stojimo vani i pričamo nego što radimo. A prije je od posla poć‘ na WC bila nemoguća misija – kaže nam sugovornica iz suvenirnice sa Straduna pa će još kako ‘ima Francuza, Amera i Rusa, Španjolaca manje nego lani‘. Suvenire većinom kupuju Amerikanci i domaći gosti.

image
Luko Besjedica
Ako uhitimo još 20 posto bolje od lani, bit će dobro
Božo Radić/Cropix

Ugostiteljski objekti otvoreni otprilike sredinom svibnja, zadnjih dana primjećuju nešto, nazovimo, bolju popunjenost stolova.

- Teško će biti, kao i lani, ako uhitimo još 20 posto bolje od prošle godine bit će dobro. Situacija s Englezima ne ulijeva mi povjerenje. Amerikanci bez Engleza nas neće spasit‘. Nisam baš veliki optimist – iskren je dubrovački gostitelj Luko Besjedica, vlasnik ‘Moskara‘.

- Zadnja tri dana se nešto malo povećao promet, ali minimalno. Od pet do deset večera. Bude večeri kad ne bude nikoga, preksinoć je bilo 12 večera. Španjolaca, Francuza, Amerikanaca. Pitaju gdje bi mogli navečer izaći ali mjere su, nemaju gdje – kaže Besjedica koji nije snižavao cijene jer ‘gost će sjesti zbog menija, dobre postave, izgleda restorana‘.

- Svi smo mi tu u cijenama blizu. Večera s predjelom, glavnim jelom s bocom vina je oko 500 kuna za dvoje, to je neki prosjek. I za ugostitelje je 250 kuna po glavi potrošnje prihvatljivo. A za objed se ne može očekivati toliko, ako učiniš 230 kuna za dvoje pa je OK – kaže naš sugovornik.

image
Nik Ogresta
Bez aviona i Engleza i ako Amerikanci ne krenu, nema ništa
Privatni Album

- Gosti se pomalo vraćaju ali bez aviona i Engleza i ako Amerikanci ne krenu, nema ništa. Iako Amerikanaca čak ima iznenađujuće dosta ali mi smo im i prvi otvorili vrata - kaže Nik Ogresta, vlasnik objekta ‘Mama‘s Pot‘ u kojem su i ove covid godine cijene snižene 15 do 20 posto. Najčešće od turista čuje rečenicu ‘dosadilo nam je doma, samo smo htjeli negdje otputovati‘, dok noćni život ne očekuju jer i oni su svjesni koronavremena. S obzirom da se promijenila duljina boravka u destinaciji, više nije prosjek dan i pol, dva, Ogresta smatra kako turistima nedostaje kvalitetna internet stranica pa da na jednom mjestu mogu naći informacije o ponudi dubrovačkog kraja.

Happy hour all day

- Onaj koji je radio kvalitetan posao, bio iskren prema gostu, ulagao u objekt, osoblje i ponudu taj će nešto i učinit ovu sezonu. Oni koji su radili za goste s kruzera, teško će jer nema više mase – kaže nam ugostitelj čiji je objekt u jednoj od poprečnih gradskih ulica.

- Klijentela je dobra, gosti koji su došli uglavnom su po hotelima, bolje platežne moći. Nažalost, izostaje ručak ali večera je u restoranima – kaže nam pa još dodaje kako se zadnji tjedan osjeti blago povećanje prometa te kako su im se Poljaci pokazali kao dobri gosti. Smatra da onaj tko ‘dava proizvod iza kojeg stoji nema razloga za niže cijene‘.

- Po meni je greška što ljudi kače po 50 posto popusta. Tri eminentna lokala, a 40 posto stoji na tabli. Pa nemoj onda radit! Piše ‘happy hour all day‘, ma daj. Apsolutno sam protiv toga. To je degradacija. Radije podigni kvalitetu i ostavi cijenu – poručuje ugostitelj koji je poželio ostati anoniman. Kakva su mu očekivanja za sezonu koja već odmiče:

- Neka bude 40 posto od 2019. i dobro je, još da prezimimo do lipnja sljedeće godine i možemo se svi lupat nogama u guzicu.

image
Mirjana i Kujtim
Posao im ide bolje nego lani u ovo doba
Božo Radić/Cropix

U điru doznajemo kako se na Sradunu proširuje Tisak na prostor do, u Ulici od Puča otvara se nova sladoledarna. Put nas navodi do sladoledarne na Stradunu. Kujtim i Mirjana će kako je ‘do dana, ali posao sigurno ide bolje nego lani u ovo doba‘. Uglavnom su Poljaci, a ima Francuza i Nijemaca. Turisti su zadovoljni, kažu nam, jer nema gužve i uživaju u razgledanju. Potvrđuje nam to i Mirso Đulančić koji je zadnjih 15-ak dana na svojoj posti na ‘recepciji‘ od Straduna.

image
Mirso Đulančić
Valjda će sezona krenut'. Živimo u nadi i molimo se sv. Vlahu
Božo Radić/Cropix

– Još uvijek je zatišje a valjda će krenut. Živimo u nadi i molimo se sv. Vlahu. Došo je i kruzer ali sve je to razrijeđeno. Domaćih gosta sam najviše primijetio, a ovi stranci što naiđu svakako uživaju u ovakvoj atmosferi, napokon doživljavaju ljepotu Grada i upoznavaju našu kulturu i mentalitet – kaže nam Mirso pa će ‘slikaj mi novo postolje, ja sam ga napravio‘. I jesmo, a kako i ne bi ovjekovječili Mirsovo zlatno postolje s natpisom ‘welcome‘. Pa ćemo s Mirsovom i zaključiti: ‘Welcome‘ dragi gosti!

Za fureste ‘cool‘, za domaće ‘bad‘

- Htjeli smo doći u Hrvatsku, Dubrovnik je jako lijep grad, a i zbog 'Game of Thrones'. Tri dana smo tu a onda idemo u druge dijelove Hrvatske. Nije skupo, cijene su dobre i prihvatljive. Privatni smještaj je jeftin, a u restoranima su korektne cijene. Nema puno ljudi i to je cool za turiste, ali znam da nije za Dubrovčane. Nema noćnog života ali zbog njega nismo ni došli. Ne tražimo izlaske samo uživanje, šetnju i dobar odmor – kažu nam Lora i Clement iz Francuske koji su avionom stigli do Dubrovnika. Napravili su PCR test prije dolaska u RH i dodaju zaraze se ne boje, poštivaju mjere i sve je OK. Vjerujemo, jer jedni su od rijetkih koji nas nisu na prvu odbili. Što je opet shvatljivo, u covidvremenu smo.
Od Daniela i Dore iz Mađarske doznali smo kako su došli automobilom, trebalo im je otprilike deset sati. Smješteni su u Drveniku pa su do Dubrovnika svratili na izlet.
- Prelijepo je, nema gužve. Drugi put sam ovdje, prošli put je bilo previše ljudi. Ovako je stvarno dobro. Parkirali smo 20 minuta dalje od Grada pa nas je došlo jeftinije. Šetamo i uživamo.

18. travanj 2024 10:28