StoryEditorOCM
DubrovnikSDP I GLAS DUBROVNIK |

TROPAN I HADŽIOMEROVIĆ Franković prekoračuje svoje ovlasti kako bi Čistoći pribavio imovinsku korist velike vrijednosti

Piše Dv
20. ožujka 2021. - 18:23

Kandidat za dubrovačkog gradonačelnika iz redova SDP-a Ivan Tropan i predsjednik GLAS-a Dubrovnik Dino Hadžiomerović uputili su priopćenje za javnost u kojemu su se osvrnuli na sredstva na računu Čistoće.

Materijali koje su vijećnici primili od službe gradskog vijeća sadrže u sebi točku broj 13. u kojoj se predlaže zlouporaba namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta Grabovica koja se nalaze na računu Čistoće d.o.o. u nenamjenske svrhe, a sve po prijedlogu gradonačelnika. Osim što takvo ponašanje predstavlja klasično kazneno djelo zlouporabe položaja I ovlasti, zabrinjavajuće je kako gradonačelnik traži od gradskog vijeća donošenje smokvinog lista kojim bi prikrio vlastito nezakonito postupanje. Pri tome se u preambuli gradonačelnik poziva na ovlaštenja tog istog gradskog vijeća.

Svi građani kada plaćaju Čistoći odvoz smeća, plaćaju jedan mali dio naknade za saniranje Grabovice. Svi građani isto tako znaju koliko je Grabovica pogubna za naše zdravlje I za nas okoliš. U panici zbog nedostatka novca Grad Dubrovnik u vidu ”zajma”, taj namjenski novac koji se nalazi na računu Čistoće, ali ga Čistoća drži u ime i za račun grada, pokušava sada upotrijebiti za redovno poslovanje tog trgovačkog društva. Pri tome je jasno da taj novac nikada neće biti vraćen, a svakako ne do 31.12.2021. na koliko je „zajam“ ugovoren. Također je jasno da redovno poslovanje trgovačkog društva u biti znači trošenje novaca na plaće zaposlenika.

Iz svega proizlazi da Mato Franković kao gradonačelnik koristi svoj položaj i ovlasti pa prekoračuje svoje ovlasti kako bi Čistoći pribavio imovinsku korist velike vrijednosti sto je klasični opis ponašanja iz Kaznenog zakona za koji su mnogi HDZ-ovci već procesuirani. Međutim, značajan je i trenutak u kojem HDZ stavlja ruku u džep sredstava namijenjenih provođenju ono malo ekološki značajnih projekata u gradu. Dva mjeseca prije izbora činiti ovakve transakcije znači biti u panici od gubitka istih, te kupovati glasove zaposlenika Čistoće.

Očigledno je da Matu Frankoviću nije stalo do zdravlja građana, do toga kakvu vodu pijemo i kakvu hranu jedemo. Očigledno je da je spreman žrtvovati naše zdravlje i nas okoliš za još četiri godine na vlasti. I to sve kupujući i prodajući novcem koji je kao poseban namet skupljen iz naših džepova. - stoji u priopćenju.

19. travanj 2024 19:01