StoryEditorOCM
DubrovnikVJEČITA DILEMA

Tko su bolji vozači na dubrovačkim prometnicama? Tko bolje parkira? Naši sugovornici ističu: ‘Muški ‘voze‘ PlayStation, a žene voze auto i agresivnije su‘

Piše Bruno Lucić
20. prosinca 2022. - 07:31

Čim se u medijima objavi fotografija loše ili nepropisno parkiranog automobila, javi se cijeli ‘bataljun‘ komentatora koji odmah uzvikuju "sigurno je parkirala žen(sk)a", te se nježniji spol uvijek stigmatizira kao ‘nesposobniji‘ u prometu. Međutim, stručni voditelj Autoškole "Rally" i predavač, Darije Vrankić, ima sasvim drugačije mišljenje.

image

Darije Vrankić

Autoškola Rally

- U novim generacijama su žene puno bolje. Zašto? To ne znam. Jednostavno, zainteresiranije su za autoškolu, za vožnju i prije počinju voziti kad polože i lakše polože nego muškarci. Opreznije su u prometu. Ne bih rekao da sporije voze nego muški, ali sve se potpuno promijenilo u zadnjih deset godina. Žene su sad i agresivnije i brže i više su zainteresirane za vožnju nego muškarci. Muški ‘voze‘ PlayStation, a žene voze auto. Žene su čak i preciznije u parkiranju, komentira Vrankić.

Predsjednik udruženja autotaksi prijevoznika grada Dubrovnika "Plavi taksi" Ivica Smoljko dosad je s kolegicama u svojoj branši imao samo pozitivna iskustva.

- Imali smo našu pokojnu kolegicu Branku Kukulj koja je bila čak i najbolji vozač u Plavom taksiju. Znanstveno nije potvrđeno koji je spol u vožnji ‘jači‘, ali na našim prostorima muškarci se gledaju kao fizički jači pa rade malo teže poslove, a žene se smatraju ljepšim spolom i uvijek se to dijeli na te dvije stvari. Ali, predrasude najčešće nisu točne, ne drže vodu. Mi u našem društvu još procjenjujemo što je ‘muški‘, a što ‘ženski‘ posao, ali sve poslove mogu raditi i muškarci i žene, podjednako su osposobljeni za sve poslove. Mi smo u tom pogledu malo konzervativni, kaže Smoljko, otkrivajući što najčešće susreće na cesti: tko su bolji vozači?

image

Ivica Smoljko

Cropix

- Podjednako! Čak su žene bolji vozači. Mislim da prema statistici muškarci imaju više prometnih nezgoda od žena. Vozačice su puno pažljivije u prometu nego muškarci. U prometu sam dnevno barem 10 sati i to vidim, žene su daleko tolerantnije i prije će vas žena pustiti, recimo na nekom raskrižju nego muškarac. Obazrivije su, definitivno, poručuje Smoljko.

Zanima nas Vaše mišljenje, ispunite našu anketu:

18. travanj 2024 17:43