StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠAVA MORATORIJ|

TI ‘NESRETNI‘ MINUSI... Računica banaka je jednostavna – manja plaća, niži dozvoljeni minus

Piše Gabrijela Bijelić
25. rujna 2020. - 12:03
I posljednji optimisti koji su vjerovali u popustljivost banaka prema klijentima zbog korona krize, polako se otrežnjuju. U listopadu kreće odmrzavanje ovrha i kredita, te smanjenje minusa. Prva najava trenda aktualno je ažuriranje prekoračenja po tekućim računima koje nije dobro sjelo većini Dubrovčana čije su plaće u slobodnom padu još od lockdowna.

Stigla 'čestitka'

Na kućne adrese štediša jedna je poslovna banka upravo poslala 'čestitku' u vidu obavijesti o promjeni visine prekoračenja kojom se od 10. listopada novi iznos snižava sukladno nižim primanjima vlasnika:
- Ukoliko koristite dozvoljeno prekoračenje veće od novoodređenog, molimo vas da najkasnije 10. listopada 2020. podmirite iznos umanjenog ili ukinutog prekoračenja. Ako do navedenog datuma ne podmirite iznos za koji je prekoračenje umanjeno ili ukinuto, odobrit će Vam se kredit za obročnu otplatu dugovanja po tekućem računu najviše do navedenog iznosa, uvećano za aktivnu kamatu na dan otvaranja kredita. Kredit će se odobriti na rok od 12 mjeseci uz fiksnu kamatnu stopu sukladno važećoj Odluci o kamatama i zakonu o potrošačkom kreditiranju...– pišu bankari.
Napominju i da se, bude li 10. listopada na nečijem tekućem računu evidentirano nedozvoljeno prekoračenje, isključuje mogućnost odobrenja kredita za obročnu otplatu dugovanja po tekućem računu...
Iz OTP banke na naš upit o postroženju uvjeta za dozvoljeni minus, odgovaraju kako su u sklopu 'Covid olakšica' odgodili i redovito polugodišnje ažuriranje dozvoljenih prekoračenja po tekućem računu u ožujku za doba nakon 1.rujna ove godine:
- Novo dozvoljeno prekoračenje neće uzimati u obzir šest proteklih mjeseci, već samo posljednja tri mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz) koja bi zbog primjene mjera pomoći Vlade RH ipak trebali realističnije ocrtavati financijske prihode klijenata. Klijentima se od 7. rujna dostavljaju obavijesti o najavi ažuriranja visine dozvoljenog prekoračenja koje će se izvršiti 10.listopada 2020. - potvrđuju iz OTP-a i potvrđuju mogućnost kreditiranja bez dodatnih troškova štedišama za otplatu dugovanja po umanjenom ili ukinutom prekoračenju.
Iz Privredne banke Zagreb pak javljaju kako još nisu počeli s obnavljanjem prekoračenja sukladno prosjeku primanja, odnosno još vrijedi Covid mjera kojom su prekoračenja zadržana u istom iznosu.
- Banka stavlja na raspolaganje prekoračenje s rokom trajanja šest mjeseci, maksimalno u visini do 40 tisuća kuna. Visina prekoračenja utvrđuje se individualno za svakog klijenta, ovisno o visini redovitog primanja, urednosti u poslovanju i drugim pokazateljima. Banka svakih šest mjeseci obnavlja prekoračenje, te o svakoj promjeni (mogućem povećanju, smanjenju ili ukidanju) unaprijed obavještava klijente. Klijentima kojima se prekoračenje smanjuje ili ukida omogućena je obročna otplata umanjenog ili ukinutog iznosa prekoračenja – poručuju iz PBZ-a.

'Prešutno prekoračenje'

Zagrebačka banka ističe kako za izračun odobrenja 'prešutnog prekoračenja' klijentima uzima u obzir ukupno redovito primanje /plaću uplaćenu na tekući račun, kao i informacije o kreditnim obvezama klijenata u Zabi i u drugim bankama.
- U slučaju smanjenja iznosa ili ukidanja prešutnog prekoračenja, Banka će klijenta o tome obavijestiti minimalno 30 dana ranije te mu ponuditi obročnu otplatu umanjenog ili ukinutog iznosa na 12 mjesečnih anuiteta, uz primjenu kamatne stope koju je klijent imao ugovorenu za korištenje prešutnog prekoračenja. Zaba je svim klijentima kojima je radi utjecaja COVID -19 pandemije odobren moratorij po postojećim kreditima u banci, omogućila produženje prešutnog prekoračenja u istom iznosu na rok od 6 mjeseci, neovisno o smanjenju ili izostanku redovnog primanja. Uz navedeno, klijentima koji ne mogu otplaćivati obveze po postojećim kreditima ili mjesečne anuitete ukinutog prešutnog prekoračenja, Zagrebačka banka nudi mjere olakšanja otplate - napominju iz Zabe, te za informacije upućuju u najbližu poslovnicu Zagrebačke banke.
18. travanj 2024 07:51