StoryEditorOCM
DubrovnikRIJETKO ZVONE, AKO IKAD |

SVADBENA ZVONA U DOBA KORONE - Četvero maskiranih, svaki mora donijeti svoju dezinficiranu kemijsku

Piše Gabrijela Bijelić
22. travnja 2020. - 13:30
Koronavirus jest podmuklo pokvario svadbene planove stotinama mladenaca, ali ipak nije potpuno zaustavio vjenčanja u Dubrovniku i šire. Otkad je 19. ožujka na snagu stupio paket restriktivnih mjera za suzbijanje epidemije pa do 17. travnja, svim preprekama usprkos, sklopljena su četiri građanska braka u Matičnom uredu Dubrovnik, jedan u Matičnom uredu Opuzen, jedan građanski brak u Matičnom području Župa dubrovačka, te jedan brak u Matičnom uredu Cavtat. Iz Matičnog ureda Dubrovnik izvijestili su kako nije bilo evidentiranih crkvenih brakova s građanskim učinkom. Mladenci su dolazili iz Slavonije, Konavala, Dubrovnika, te jedna nevjesta iz Crne Gore.


Spasonosni e-mailovi


Matičari su nam otkrili i kako izgleda obred sklapanja braka u izvanrednim okolnostima:
- Kod obreda se postupa prema uputama Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Slijedom toga, na obred sklapanja braka dolaze četiri osobe, s maskama i rukavicama, svojom kemijskom olovkom, te se drži preporučene udaljenosti između osoba – objasnili su iz Matičnog ureda Dubrovnik koji prema Uredbi o područjima matičnih ureda uz Dubrovnik, obuhvaća još i Koločep, Lopud, Osojnik, Šumet, Knežica, Komolac, Rožat, Čajkoviće, Prijevor, Čajkovice, Petrovo selo, Mokošicu, Gornje Obuljeno, Donje Obuljeno, Novu Mokošicu, Sustjepan i Bosanku.

- Prema Zakonu o državnim maticama i Obiteljskom zakonu propisano je točno što je potrebno za sklapanje građanskog braka, sve ovisi gdje su osobe rođene, čiji su državljani, postoje i rokovi za prijavu namjere sklapanja braka. Sve navedeno u ovim vremenima rješavamo e-mailovima, kao i sustavom e-građana – podsjećaju iz Matičnog ureda Dubrovnik, uz napomenu kako izdavanje e-Propusnica za vjenčanja, ali ni za bilo kakve druge prigode, nije u njihovoj nadležnosti.

Na upit o kretanju broja novosklopljenih brakova u prvom kvartalu ove i prošle godine, matičari iznose usporedne podatke:
- U prva tri mjeseca 2019. godine obavljena su 22 građanska braka, te 11 crkvenih brakova s građanskim učinkom. Podaci iz prvog tromjesečja 2020. godine govore o obavljena 23 građanska braka, te 8 crkvenih brakova s građanskim učinkom – ističu iz dubrovačkog matičnog ureda koji je tijekom prošle godine zabilježio sklapanje 233 građanska braka, te 125 crkvenih brakova s građanskim učinkom.


Na svadbu online


Kad je pak riječ o najavljenim e-vjenčanjima, dubrovački 'matičari' kažu kako od nadležnih nisu dobili nikakve naputke u tom smislu. Kako god, Ministarstvo uprave u jeku krize s Covid-om 19 obznanilo je kako intenzivno radi na uvođenju novih usluga za digitalizaciju državne i javne uprave. Nakon e-propusnica, e-blokada, otočnih propusnica i zdravstvenog chatbota Andrije, ministar Ivan Malenica je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” nedavno najavio i e-svadbe. Ta bi platforma građanima omogućila online prijavu vjenčanja kod matičara te odabir termina i lokacije za obred sklapanja braka.

Sljedeća novotarija o kojoj se priča jest usluga e-novorođenče, kojom se roditeljima omogućuje prijava rođenja djeteta internetom. Putem nje bi se kroz nekoliko mjeseci, moglo automatski predati zahtjev za novčanu naknadu za rođenje djeteta od jedinica lokalne samouprave.
18. travanj 2024 12:06