StoryEditorOCM
DubrovnikMINIMALNO INVAZIVNI RADOVI

STIŽE BRŽI INTERNET NA DUBROVAČKO PODRUČJE Nije riječ o 5G tehnologiji, nema utjecaj na zdravlje ljudi

6. veljače 2020. - 18:15
Nakon što je dubrovački gradonačelnik Mato Franković s direktorom Odjela za razvoj i implementaciju EU BB programa u HT-u Milanom Medenom potpisao ugovor za projekt izgradnje infrastrukture širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije koja bi stanovnicima šireg gradskog područja omogućila pristup ultra brzom internetu, ostalo je pitanje - što će to značiti za Dubrovčane?!

Značajno unapređenje

Ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner Hrvatski Telekom financirana prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Dubrovnik nositelj je projekta uz partnerstvo s općinama Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko primorje, a iz gradske uprave su dali odgovor na pitanje koliko je točno brz 'ultra brzi Internet'?

- Projektom „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika“ zaista će se stanovnicima Dubrovnika osigurati brži, kvalitetniji i sigurniji Internet, no ni u kojem slučaju nije riječ o 4G ili 5G mreži, nego će se koristiti svjetlovodni, optički kablovi. Ovim projektom će se za 85 posto gradskog područja omogućiti brzina interneta od 100 megabita u sekundi i više, a za preostalih 15 posto ta će brzina biti oko 40 megabita u sekundi. Usporedimo li to s trenutačnom prosječnom situacijom na našem području, a koja iznosi 20 do 30 megabita u sekundi, očito je kako se radi o značajnom unapređenju, ističu iz Grada.



Prije samog potpisivanja u Dubrovniku je održan prosvjed protiv 5G mreže. Prosvjednici su se tako pridružili građanskoj inicijativi „Stop 5G Croatia“ koji upozoravaju na zdravstvene i druge rizike uvođenjem 5G tehnologije. No, iz Grada Dubrovnika podsjećaju da nema razloga za zabrinutost.

- U sklopu ovog projekta neće se raditi bazne stanice jer će, kako je već spomenuto, sve ići preko optičkih kablova. Tamo gdje već postoji infrastruktura, odnosno gdje su položene cijevi kroz koje prolaze kabeli od telefona, rasvjete, interneta, tzv. 'DTK kanalizacija', optički kabeli položit će se u postojeće cijevi, a tamo gdje ne postoji ići će se s novim ukopavanjima. Radi se o minimalno invazivnim radovima u prostoru, odnosno kopat će se uz rub ceste, navode iz gradskog poglavarstva te nastavljaju:

- Dakle, nema nikakve bojazni da se ovdje radi o 5G mreži niti Dubrovnik postaje 5G grad. Optički kabeli su izolirani i ukopani u zemlju te nemaju utjecaj na zdravlje ljudi, napominju iz Grada Dubrovnika.

Dvanaest tisuća potencijalnih korisnika

HT Telekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom.

- Ovim projektom će se osigurati širokopojasni Internet za oko 12 tisuća potencijalnih korisnika, najviše privatnih kućanstava te privatnih i javnih poduzeća. Očekivano trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. do kada se očekuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže. Iako je u konkretnom slučaju riječ o izgradnji fiksne širokopojasne infrastrukture, s obzirom na Vaša pitanja u vezi 5G tehnologije, koristimo priliku informirati Vas kako je implementacija novih mobilnih tehnologija općenito, uključujući i 5G, iznimno važna, ne samo zbog dramatičnog rasta korištenja mobilnog pristupa Internetu, već i zbog stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj, ističu iz Hrvatskog Telekoma.



Također, osvrnuli su se na utjecaj novih tehnologija na zdravlje ljudi.

- Smatramo da je jasna, otvorena i konstruktivna komunikacija na temu utjecaja elektromagnetskih polja vrlo bitna, jer se zbog neinformiranosti i netočnih informacija objavljenih u javnosti često pojavljuju pritisci protiv mobilnih komunikacija. Tijekom posljednjih nekoliko godina, priznate stručne organizacije kao što su Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja u više navrata su na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja pregledali važeće pragove za mobilne komunikacije i potvrdili da je, ako se te vrijednosti poštuju, korištenje mobilne tehnologije sigurno. Svjetska zdravstvena organizacija na svojim službenim web stranicama zaključuje: „S obzirom na vrlo nisku razinu izloženosti i rezultate istraživanja prikupljene do danas, nema uvjerljivih znanstvenih dokaza da slabi radiofrekvencijski signali iz baznih stanica i bežičnih mreža uzrokuju štetne zdravstvene učinke, navode iz HT-a te podsjećaju kako su u Hrvatskoj pravila strožija:



- Radi objektivnog informiranja, potrebno je naglasiti kako su dozvoljene razine elektromagnetskih polja u RH značajno strože od preporuke Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja i nadležne direktive Europske unije. Granične vrijednosti elektromagnetskih polja za stambene zone, područja u blizini škola, vrtića, bolnica i sličnih objekata su u RH 2,5 puta strože od nadležne EU direktive 1999/519/EC, iz čega je razvidno da je Republika Hrvatska uvođenjem strožih graničnih razina od onih koje je donijela EU primijenila visoke standarde zaštite od neionizirajućih zračenja, zaključuju.
20. travanj 2024 15:57