StoryEditorOCM
DubrovnikOŠTRO O DEPONIJU

'SRĐ JE GRAD' ŽUPANU DOBROSLAVIĆU Ne dirajte Grabovicu, nju treba zatvoriti

Piše DV
2. ožujka 2017. - 13:44

Kandidacijska lista grupe birača Srđ je Grad javno je zapitala župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića zbog čega ponovno pokreće pitanje odlagališta Grabovica koje sukladno odluci dubrovačkog Gradskog vijeća treba sanirati i zatvoriti.

- Odlukom Gradskog vijeća stvoreni su preduvjeti za sanaciju i zatvaranje odlagališta. Stoga je potpuno nejasno s kojim pravom i u čije ime župan Dobroslavić saziva sastanak s načelnicima općina, povjerenicom Vlade RH-a za Grad Dubrovnik i ostalim dionicima uključenima u gospodarenje otpadom i ponovno pokreće pitanje odlagališta Grabovica. Činjenica da grad Dubrovnik trenutno nema Gradsko vijeće ne znači da odluke Gradskog vijeća ne vrijede! Sazivanje sastanka na kojem se dovodi u pitanje odluka Gradskog vijeća, prekoračenje je ovlasti jednako onome Županova notornog stranačkog kolege Bosnića, kada je kao povjerenik nezakonito mijenjao prostorne planove. Župan zna kako je to završilo na sudu. Stoga ostaje pitanje s kojim motivom i u čije ime Župan vodi ovu opasnu igru? Zasigurno ne uime građana Dubrovnika. Oni koji i dalje zagovaraju nastavak korištenja odlagališta na Grabovici, protivno odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, ne zastupaju interese onih koji se opskrbljuju vodom s izvorišta Ombla. Njima (nama)  je sanacija i zatvaranje odlagališta Grabovica prioritet i jedino prihvatljivo rješenje - navode srđevci.

- Srećom, ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag. U našem slučaju, snijeg su skori lokalni izbori, a zvjerke Župan i načelnici općina, svi redom iz porodice HDZ-a, kojima zatvaranje odlagališta Grabovica uistinu ne treba u predizborno vrijeme. Jer kako će objasniti svojim biračima da trebaju participirati u dodatnim troškovima odvoza otpada? Kako im objasniti da će morati početi zbrinjavati otpad u okviru svojih feuda? Stoga, lokalni velmože pod skutom županijskog poglavara problem žele još jednom gurnuti pod tepih, njegovo rješavanje pomaknuti za vrijeme nakon izbora, sve kako bi kao novi/stari kandidati poredani u dvored s desnicom na srcu mogli i dalje nastaviti mazati oči biračima, kako su to naučili nekažnjeno raditi zadnjih 25 godina.
- Cijenu ovakvih neodgovornih odluka uvijek plaćaju građani. Ovaj put plaćamo zdravljem. Sve strane uključene u upravljanje sustavom gospodarenja otpadom svoje napore trebaju usmjeriti isključivo provedbi odluke Gradskog vijeća – konačnom zatvaranju odlagališta na Grabovici. Sve ostalo nije samo neodgovorno, nego i utuživo - smatraju KLGB.

Podsjećaju da su odlukom Gradskog vijeća iz prosinca 2016. pokrenute aktivnosti u vezi s prestankom korištenja odlagališta Grabovica koji se trebao dogoditi najkasnije do 30. travnja 2017. Navedena je odluka uslijedila nakon što je studija mikrozoniranja iz studenog 2016. pokazala izravnu povezanost odlagališta na Grabovici s izvorištima pitke vode na Ombli, slijedom čega je odlagalište Grabovica svrstano u III. zonu sanitarne zaštite, unutar koje se, prema važećim pravilnicima, otpad ne može odlagati ni skladištiti, a postojeća je odlagališta potrebno sanirati i zatvoriti.

Važno je znati kako je Vodopravna inspekcija još 2014. godine izrekla kaznu zbog prelijevanja procjednih voda i njihova miješanja s oborinskom vodom, a sada znamo i da crne procjedne vode s Grabovice dospijevaju i do izvorišta na Ombli. Uzorkovanje koje se od tada provodi svaka tri mjeseca pokazuje vrijednosti daleko iznad dozvoljenih.

Odluka o prestanku korištenja odlagališta je donesena jednoglasno, a pojedini dugogodišnji akteri političkog života Grada i Županije priznali su praksu višegodišnjeg guranja problema pod tepih, smatraju srđevci.
 

18. travanj 2024 20:20