StoryEditorOCM
DubrovnikU Hotelu Lapad

Srđ je Grad, Možemo! i Nova ljevica održali konferenciju ZA!Obalu

Piše dv
18. travnja 2022. - 20:24

Javna tribina ZA!Obalu održala se u ponedjeljak, u kongresnoj dvorani Hotela Lapad. Na tribini su sudjelovale saborske zastupnice Sandra Benčić i Ivana Kekin, dok je moderator razgovora bio županijski vijećnik Marko Giljača.

Održivi razvoj obalnog područja tema je dužobalne kampanje koja započinje ovom tribinom, a nastavit će se tijekom godine nizom sličnih susreta u gradovima od Dubrovnika do Pule. U organizaciji zeleno – lijevog bloka otvara se prostor dijaloga s građanima i predstavljaju se osnovna načela kampanje ZA!Obalu. Odgovorno upravljanje jednim od najvrjednijih resursa koje imamo, poticanje zelenih politika i projekata koji pomiruju potrebe kulture življenja, javnog interesa i poduzetništva, zaštita prirode i očuvanje kvalitete života stanovnika obalnih gradova i održivost kao princip turističkog razvoja, osnovne su pretpostavke budućih politika i zakonskih okvira kojima bi se zagovarao interes mora, ljudi i obale.

Kako kvalitetno upravljati javnim pomorskim dobrom? Želimo li prioritetno poticati razvoj novih gospodarskih projekata na već zauzetim prostorima (brownfield investicije) i sačuvati nedirnute dijelove prirode za nove generacije? Kako kvalitetno nadzirati postojeće koncesije na zadovoljstvo i građana i koncesionara? Treba li gradovima koji za to imaju kapacitete prenijeti ovlasti sa županijske razine za upravljanje pomorskim dobrom na njihovom području? Kako urediti zakonske okvire kako se ne bi preklapale nadležnosti nad lučkim područjima i spriječilo nametanje projekata gradovima i općinama s državne razine?

Sva ova pitanja, kao i konkretni problemi na dubrovačkom području, bili su tema tribine u Hotelu Lapad koju su zajednički organizirali Srđ je Grad, Možemo! i Nova ljevica.

25. travanj 2024 09:05