StoryEditorOCM
DubrovnikMLADI MEDICINARI NA JUGU

Splitski studenti medicine uče u dubrovačkoj bolnici: ‘Dubrovčani su kao pacijenti jako uljudni i pristojni, a bolnica vam je impresivna! Rado bismo došli ovdje raditi, ali.....‘

Piše Bruno Lucić
4. studenog 2022. - 14:32

U Općoj bolnici Dubrovnik vještine i znanja bruse splitski studenti medicine. Nije to nikakva novost, nego već ustaljena praksa, samo iz godine u godinu dolaze novi mladi medicinari željni novih iskustava. Ovaj put su došli studenti koji su na petoj godini studija. Zadovoljstvo suradnjom s Opće bolnice s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu ne krije ni ravnatelj prof. dr. sc. Marijo Bekić.

image

Ana Maslać, dr. Marijo Bekić i Antea Trgo

Tonći Plazibat/Cropix

- Opća bolnica Dubrovnik već desetak godina nastavna je baza Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Počelo je obilascima Odjela za pedijatriju kao dio jednog predmeta na završnoj godini – Kliničke vještine. U međuvremenu smo potpisali i službeni ugovor s Medicinskim fakultetom tako da je ovo već druga generacija koja kompletnu nastavu iz određenih dijelova kirurgije, a pritom mislim na traumatologiju i plastičnu kirurgiju, ima u našoj ustanovi. Kad kažem kompletan dio nastave, mislim na predavanje, seminare i vježbe. Osim traumatologije imamo nastavu iz plastične kirurgije. Nama je ambicija stvaranje kliničkih odjela i određenih kliničkih zavoda kako bismo dobili status kliničke bolnice odnosno kliničke ustanove u kojoj se provodi nastava. Ovi studenti su peta godina fakulteta, a šesta dolazi na predavanja i vježbe iz predmeta Kliničke vještine. Ove godine smo prvi put imali i studente s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koji su ljetnu praksu obavili u našoj ustanovi, bilo ih je 16. Prošle godine s pete godine kroz kolegij Kirurgija iz Medicinskog fakulteta u Splitu boravilo je u dubrovačkoj bolnici 28 kolega, a iz predmeta završne godine, Kliničke vještine, njih 50. Svi oni su smješteni u Studentskom domu u Dubrovniku i zasad to funkcionira na zaista jednoj visokoj razini na obostrano zadovoljstvo, naše ustanove i Medicinskog fakulteta u Splitu tako da možemo reći da su oni koji su došli u Dubrovnik na neki način i nagrađeni za svoj trud i rad tijekom fakulteta, naglašava  ravnatelj.

image

Splitskim studenti s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik, dr. Marijom Bekićem

Tonći Plazibat/Cropix

- Studenti su ovaj tjedan imali ovdje i predavanja, seminare i vježbe, nisu samo boravili u učionici, na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu vidjeli su kako se odvija jedan dio svakodnevnog rada, a kroz Odjel uglavnom prolaze traumatološki pacijenti, malo ih prolazi mimo Hitnog bolničkog prijema. S druge strane, koliko je bilo moguće, studenti su boravili i u operacijskom programu tako da su stekli jedan kompletan dojam o konceptu i radu u našoj ustanovi. Očekujemo i dalje nastavak suradnje. Kao što znate, nemamo ih previše u ovom trenutku mada povećani interes za medicinski fakultet i srednju medicinsku školu daju sjajni zamah i nadu da će se kadrovski problem u suradnji s Gradom i Županijom konačno riješiti, ali potrebno je vrijeme da se to dogodi. Kad govorimo o vremenu, to je od 5 do 10 godina. Morat ćemo se strpjeti i svi raditi na tome, a posebno želim istaknuti i zahvaliti mladim kolegama što i sada imamo priličan dio specijalizanata iz Splitsko-dalmatinske županije, osim Dubrovačko-neretvanske, najviše ih je iz Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba. Oni su zaista odlični, nemam nikakvu primjedbu na njihov rad i upravo ovakav jedan način razvoja suradnje na najvišoj razini između Opće bolnice Dubrovnik i Medicinskog fakulteta u Splitu zapravo daje mogućnost mladim kolegama da upoznaju i našu ustanovu i način rada u našoj ustanovi te naš grad koji im se svakako svidio kako bi jednog dana neki od njih došli i ostali tu. Sve ima određenu svrhu i razlog, poručuje prof.dr. sc. Bekić koji navodi i primjer: na Odjelu za ortopediju i traumatologiju četiri su specijalizanta: dva su iz Dubrovnika, jedan je iz Splita, a jedan iz Zagreba.

image

Splitski studenti sa svojim mentorima u Dubrovniku

Tonći Plazibat/Cropix

Prof. dr. sc. Marko Margaritoni, voditelj Odjela za plastičnu kirurgiju i kirurgiju dojke, iznio je svoja iskustva rada sa studentima.

- Suradnja sa studentima je zapravo za svaku pohvalu. Ovo već nije ni novost za dubrovačku bolnicu jer već za nekoliko generacija obavljamo kompletnu nastavu po modelu kako se obavlja i na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je katedra Kirurgija procijenila za ova tri odjela koja je ravnatelj spomenuo, da osim nužnih znanstveno-nastavnih naslova, imaju potrebna stručna znanja koja bi se mogla pokazati studentima. Kod studenata sam primijetio vrlo veliki entuzijazam za dolazak u Dubrovnik, bar u ovim prethodnim generacijama, vjerujem da će tako biti i dalje. Njima je boravak u drugoj bolnici, ne samo u Kliničkom centru u Splitu, sigurno zanimljiv, ovdje imaju jako dobar smještaj, Studentski dom, imaju nastavu, radi se o znanstvenom studiju, nastava je u redovno radno vrijeme, imaju i slobodno vrijeme za boraviti u Dubrovniku... Dakle, mislim da imaju s te strane zadovoljštinu. Ono što bolnicu najviše zanima u perspektivi njezinog razvoja, to je da je s jedne strane ponudi poticaj edukaciji mlađih kolega, to su sad studenti, ali i naših specijalizanata kojih imamo uistinu izvan naše Županije koji su zaposleni u našoj bolnici, to predstavlja motivaciju da ostanu ovdje. Znači, naša bolnica već neko vrijeme pruža mogućnost za znanstveno-nastavno napredovanje, potpuno isto kao i na drugim bolnicama odnosno kliničkim centrima jer se ovdje ostvaruje značajan dio nastave diplomskih studija, ovo je dodiplomski znanstveni studij, a podsjećam da imamo i zdravstvene studije na Sveučilištu u Dubrovniku, diplomske i preddiplomske. Već imamo značajan broj onih koji su se opredijelili za ovu dodatnu vrstu edukacije mimo struke, znanstveno-nastavno napredovanje, kod njih se može primijetiti da su to rado prihvatili, neki su već na dobrom putu stjecanja određenih zvanja. Kadrovska slika bolnice koja je uvijek teška i uvijek upitna, već sad bi izgledala bitno lošije da nemamo ovakav projekt u bolnici koji traje već nekoliko godina. Ova mogućnost koja uvijek jedan određeni postotak mladih kolega zanima, sigurno je magnet koji ih privlači u našu bolnicu. Ja imam specijalizanticu iz Splita koja je izabrala ovu bolnicu i ovaj odjel za edukaciju, imam specijalizanta iz Zaboka, mogu se samo nahvaliti njime, podcrtava sugovornik.

image

Prof. dr. sc. Marko Margaritoni

Tonći Plazibat/Cropix

Naveo je dr. Margaritoni što studente najviše zanima.

- Kad vodim ovaj svoj dio kolegija onda i pitam što ih zanima, ovisi od generacije do generacije. U principu jedan dio studenata je odmah određen ili usmjeren prema internističkim strukama i onda korektno odslušaju kolegij Kirurgije, međutim, ima onih koji su jako zainteresirani za kirurške struke, unutar njih su i one koje smo mi ovdje ponudili: ortopedija, traumatologija, plastična kirurgija, rekonstrukcijska kirurgija. Onda imaju pojačan interes i dodatna pitanja, zanima ih i rad u sali, kontakt s pacijentom... Tako da se kod dijela vidi interes, naravno to je uvijek tako, nisu svi zainteresirani za ovo čime se mi u životu bavimo. Nekad se ovaj dio poslova koje bolnica preuzela i dio nas u njoj, ne shvaća dovoljno ozbiljno. Nama je svima u podlozi uvijek i najprije stručna edukacija i to jest preduvjet da bi se mogla raditi nadogradnja. Ova vrsta dodatnih aktivnosti, znanstveno-nastavnih, zapravo su samo poboljšanje toga, ne ometaju jedno drugo, apsolutno se ne može dogoditi da se netko bavi znanstveno-nastavnim radom a da pritom nije kvalitetan specijalist u svojoj struci i to je preduvjet svega onoga što mi želimo postići, kaže prof. dr. sc. Margaritoni.

Potom su splitski studenti pete godine medicine otkrili svoja iskustva.

image

Karlo Poljak

Tonći Plazibat/Cropix

Karlo Poljak

- Ovo je važno za upoznavanje novih dijelova Hrvatske, upoznavanje kako se medicina prakticira ovdje i kako rade same ustanove koje se ovdje nalaze. To je najvažnije, također, možemo otići na neko drugo mjesto, razbiti monotoniju  kontinuiranog učenja u jednom gradu tako da, sve u svemu, ovo je dobro iskustvo. Ovo mi je prvi put da dolazim u Opću bolnicu Dubrovnik. Bolnica kao bolnica je definitivno impresivna. Velika je razlika od splitske, ima više prostora, radi na dosta visokoj razini. A, što se nas studenata tiče, malo je čudno da nema nikakvog fakulteta gdje možemo vidjeti svoje kolege, kaže Karlo Poljak.

image

Ivana Kero

Tonći Plazibat/Cropix

Ivana Kero

- Moji dojmovi su vrlo pozitivni, počevši od apsolutno svega, od smještaja, gostoprimstva, domaćina... Osim što smo ovdje bili na vježbama, što smo razgledavali svaki dio bolnice, praktički sve što smo poželjeli tu smo nogom kročili, imali smo i redovnu nastavu, naša predavanja i seminare koji su stvarno bili na vrhunskoj razini u skladu s najnovijim podacima. Sve u svemu, ovo je jako zanimljivo iskustvo i praktično primjenjivo. Liječnici ovdje su nas stvarno prihvatili, učili su nas svemu što i oni rade, provodili smo s njima takoreći njihov radni dan i vidjeli smo sve pacijente i sve slučajeve koji bi dolazili. Davali su nam savjete o liječenju, o dijagnosticiranju bolesti i sve u svemu, jako srčano, otvoreno, bez ikakvog zadržavanja znanja, komentira Ivana Kero.

image

Ana Maslać

Tonći Plazibat/Cropix

Ana Maslać

- Bila sam možda jedanput ili dvaput u ovoj bolnici prije ali kao pacijent, nisam dugo bila ovdje. Iznenadila sam se koliko se bolnica zapravo obnovila, pogotovo novi Hitni prijem. Očekivala sam vidjeti kako funkcionira bolnica u Dubrovniku jer smo cijelo vrijeme u Splitu najviše na Firulama. Željela sam vidjeti bi li se ovdje mogla vratiti i raditi pa mi je zato bio cilj vidjeti dubrovačku bolnicu. Šanse da se vratim su velike, stvarno mi se sviđa, samo je smještaj problem, a valjda će to biti bolje kad dođem. Ovdje je manje pacijenata nego u Splitu pa se liječnici više povežu s njima, imaju bolji odnos s pacijentima nego u većim bolnicama. Na Firulama su pacijenti iz cijele Splitsko-dalmatinske, također iz Dubrovačko-neretvanske županije jer bolnica u Dubrovniku nema sve odjele kao Split. I, liječnici se ne mogu toliko fokusirati, toliko vremena pružiti pacijentima kao u Dubrovniku jer inače ne bi ništa stigli, uspoređuje Ana Maslać.

image

Antea Trgo

Tonći Plazibat/Cropix

Antea Trgo

- Meni se jako sviđa to što nam je omogućeno da dođemo i da upoznamo neke druge bolnice i da steknemo nova znanja i iskustva. Mi kao kolege između sebe možemo izgraditi odnose, ali i s drugim doktorima medicine u drugim bolnicama. Tako smo prošle godine imali priliku otići u Zadar na suradnju i to nam je isto bilo super iskustvo. U Dubrovniku nam je isto lijepo i što se tiče smještaja i svih liječnika, ne samo liječnika, imamo organiziran ručak u restoranu u bolnici, svi radnici su jako ljubazni tako da je jedno jako lijepo iskustvo. Ravnatelj postavlja dobre temelje da bismo stekli dobru sliku o Dubrovniku i da bismo sutra kao Splićani možda došli u Dubrovnik raditi, što nije isključivo jer je bolnica jako lijepa i grad je jako lijep. Možda nas sutra put dovede tu u Dubrovnik na specijalizaciju ili posao, kaže Antea Trgo te iznosi po čemu se Dubrovnik izdvaja:

- Možda po uređenju bolnice, možda je najmodernija od svih bolnica. Nekako ima najviše prostora, opremljena je kao da je najnovija. Ljudi su jako ljubazni. Kako je u Splitu sve jako užurbano, tamo nemaju vremena toliko s nama provoditi vrijeme nego odradimo ono što trebamo kao studenti odraditi. Mislim da ovdje dosta njeguju odnose, mi smo tu kratko, lako je u tri-četiri dana stvoriti dobre odnose, ali mislim da je to sve ‘li-la‘ u svakoj bolnici. Sve je lijepo isprobati i bilo bi dobro da smo dulje ovdje, ali čekaju nas obaveze kući. Možda bi bilo dobro ovdje ostati mjesec dana, a možda bi mi i dosadilo nakon mjesec dana! - priznaje Antea s osmijehom.

image

Željko Šarić

Tonći Plazibat/Cropix

Željko Šarić

- Konkretno, rad s pacijentima je nešto zbog čega sam upisao ovaj fakultet. Dobro je znanstveno napredovati i na kraju krajeva, većina nas je upisala ovaj fakultet zbog toga što želimo pomagati ljudima tako da je rad s pacijentima broj 1, a sve ostalo, neka znanstvena postignuća su sekundarna. Ako ih bude, hvala Bogu, ako ne, isto ‘hvala Bogu‘. Dubrovčani su dosta pristojni, uljudni, drago im je vidjeti mlade ljude koji se interesiraju za njihovu bolnicu. Vjerojatno je ovdje poznato stanje da fali liječnika, tako je u cijeloj Republici Hrvatskoj, ali ovdje mi se čini da je malo veća nestašica što se tiče specijalista tako da samim tim što ova bolnica radi na tome da privuče nas kao studente, radi puno. Pacijentima je drago vidjeti da se mladi ljudi zanimaju raditi ovdje, kaže Željko Šarić te dodaje što bi trebalo napraviti da se mladi liječnici privuku u Dubrovnik, ali se osvrnuo i na najavu ministra Beroša vezanu za jednogodišnji rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti:

- Konkretno, Split je više-manje sličan Dubrovniku što se tiče financijskog stanja, znači, stanovi su jako skupi i netko tko dolazi iz drugog grada teško će sebi priuštiti ovdje stan s obzirom na to da smo šest godina fakulteta praktički bili uzdržavani od naših roditelja, ali i tijekom cijelog prethodnog školovanja. Vjerojatno će biti uveden i rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji će biti plaćen kao minimalac tako da je to još jedna godina gdje se praktički ne može živjeti samostalno. Stambene prilike su najveći problem i u Splitu i u Dubrovniku, ako se ne živi tu. Inače, Dubrovnik je jako lijep grad, uz Split i najljepši grad u Hrvatskoj. Odnosi u bolnici dosta su zreli tako da mislim da ljudi osim zbog financijske prilike nemaju razloga zašto ne bi pohrlili ovdje. Ideja o radu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je dobra, ali to treba regulirati na bolji način, trebaju se pitati studenti te im omogućiti dovoljnu financijsku potporu. Bilo bi dobro naučiti i isprobati sve pa i rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj, općoj ili obiteljskoj medicini, sve je to jedno iskustvo koje nam puno donosi i puno znači, bez obzira koju specijalnost izabrali. To treba provesti bez nekog nametanja - u dijalogu i dogovoru sa studentima i naravno – financijski potkrijepiti, napominje student medicine.

Na kraju su svi studenti uputili posebne zahvale.

- Zahvaljujemo se našem mentoru, ravnatelju, profesoru Bekiću na izrazitom gostoprimstvu i stvarno srdačnoj podršci i dobrodošlici ovdje u bolnici. Zahvaljujemo svim liječnicima koji su sudjelovali u tome da ovaj boravak bude što korisniji i ugodniji, a posebna zahvala ide pomoćnici ravnatelja, gospođi Ankici Brnadi Glavinić, poručuju splitski studenti.

20. travanj 2024 17:52