StoryEditorOCM
DubrovnikPRESELJENJE MAGARACA

S LOKRUMA NA PELJEŠAC Tovari mirno pasu u Kuni, čeka se tumačenje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu

29. siječnja 2020. - 18:08
Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu još se nisu oglasili o prošlotjednom transportu četiri magarca koji su nakon šest godina iz Lazareta na Lokrumu na molbu Javne ustanove Rezervat Lokrum preseljeni u OPG Antunović u Kuni na Pelješcu.

Agenciji su prema riječima ravnatelja JU Ivice Grileca uredno prijavili prijevoz tovara s Lokruma, no na naš upit kakve je kriterije trebalo ispuniti za transport četiriju mužjaka, nisu odgovorili iz Agencije koja se, kako stoji se na njihovim web stranicama, bavi problematikom stočarstva i Kontrolom kvalitete stočarskih proizvoda...

Udomitelji iz OPG-a Antunović poručili su kako su preuzeli tovare na molbu Rezervata koji Lazaret planira urediti i otvoriti turistima.

- Magarci su stigli prije pet ili šest dana, uredni, zdravi i debeli. Brzo su se prilagodili novoj sredini. Bit će njima lijepo ovdje, tretirat ćemo ih isto kao sve ostale naše magarce, na radost i nas i posjetitelja – rekao je Miljenko Antunović, vlasnik OPG-a Antunović, potvrdio nam je vlasnik OPG-a Miljenko Antunović gdje obitava osamdesetak tovara.

Ravnatelj gradske Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec u ponedjeljak je pojasnio kako su magarci preseljeni u OPG radi resocijalizacije, te da je plan vodstva JU prostor Lazareta gdje su dosad obitavale životinje, urediti i pretvoriti u novu atrakciju za izletnike.

- Magarci su bili u vlasništvu Javne ustanove Rezervat Lokrum, o čemu postoji uredna dokumentacija. Vlasništvo je nedavno preneseno na jedan OPG, a sam promet je prijavljen Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Izolirani od javnosti, magarci su godinama boravili u neodgovarajućim prostorima sa nedostatnom skrbi. OPG će ih sada konačno resocijalizirati u svoje matično stado, a s obzirom i na dugogodišnje iskustvo i znatno bolje skrbiti o njima. Istovremeno će JU Rezervat Lokrum nakon niza godina prostor Lazareta ponovno otvoriti za posjetitelje – istaknuo je ravnatelj Grilec na temu preseljenja kvarteta magarca.

Životinje su intervencijom Anice i Sandre Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik i brojnih građana donatora po odlasku Parka Prevlaka u stečaj 2014. spašeni od stradavanja i prebačeni u lokrumski Lazaret odakle su prošlog tjedna odvezeni prema Pelješcu.
 
24. travanj 2024 18:27