StoryEditorOCM
DubrovnikMALIŠI U KLUPAMA |

RODITELJE SVLADALE EMOCIJE ‘Prva sam generacija prijašnje male žute škole Montovjerna, a moje dijete je prva generacija velike nove škole Montovjerna‘

Piše Kristina Filičić
7. rujna 2020. - 13:29
Nova dubrovačka osnovna škola Montovjerna, inače prva osnovnoškolska ustanova u Dubrovniku koja se izgradila nakon 1985. godine, a čiju je gradnju i opremanje u potpunosti (preko 75 milijuna kuna) financirao Grad Dubrovnik, jutros je primila prvu generaciju učenika.

image
OŠ Montovjerna - nova suvremena škola dočekala svoju prvu generaciju prvašića


Šezdesetak prvašića sa svojim je roditeljima sudjelovalo na kratkoj prigodnoj svečanosti na igralištu ispred škole te su u pratnji svojih učiteljica krenuli na nastavu.

image
U prvi razred OŠ Montovjerna krenula je i malena Marija. Dovela je mama Petra Đapić
Tonći Plazibat/Cropix


U prvi razred OŠ Montovjerna krenula je i malena Marija. Njezina mama Petra Đapić, inače ravnateljica OŠ Mokošica, kaže kako početak škole iako u 'novom normalnom' za njih dvije nije stresan, više je prisutno uzbuđenje.

- Pa i ja kao roditelj sad dok pričam se tresem tako da prekrasan je ovo dan i prekrasan prijem. Uvijek govorim u ovim nenormalnim uvjetima i okolnostima činimo sve zajedno sa svojim učiteljima da djeci koliko toliko budu normalni uvjeti, da se ne stvara panika oko mjera, nego da se normalno provode od pojačane higijene do razmaka i da svi što duže budemo u školi. U osnovnoj školi Mokošica smo jutros u razmacima imali prijem prvih razreda. Svi prvašići isto reagiraju, uzbuđeni su jer sve im je novo, tako i moja prvašica koja kreće u OŠ Montovjerna – kaže Petra.

image
Nikša Mandić i njegov osnovnoškolac Toni
Tonći Plazibat/Cropix


Nikša Mandić u školu je doveo svog osnovnoškolca Tonija. Kako podnosi prvi dan 'novo normalne' škole svog mališana kaže:

- Uzbuđenje mi je i kao neka depresija što kreće u školu jer nema više vrtića. Dijete mi je sve veće, ide u školu! – kaže vidno uzbuđen tata Nikša pa nastavlja:

- A korone me isto malo strah, vidit ćemo što će biti. Sinu sam savjetovao da češće pere ruke, da se ne dira po licu, da dezinficira ruke, valjda je zapamtio. Imao je jutros tremu prije dolaska u školu, sve je govorio da on ne bi išao. Ali trema je bila više od škole nego od korone. Moramo se svi naviknut, što drugo.

image
Paula Mrdalo i Ana Hilić svoje su malene mladiće Mara i Nikolu dovele u školu koju su i same pohađale
Tonći Plazibat/Cropix


Paula Mrdalo i Ana Hilić svoje su malene mladiće Mara i Nikolu dovele u školu koju su i same pohađale.

- Prva sam generacija prijašnje male žute škole Montovjerna, a moje dijete je prva generacija velike nove škole Montovjerna, tako da sam presretna - kaže nam Paula. Pitamo je je li pripremila svog prvašića Mara na nova pravila u novoj školskoj godini:

- Što se tiče virusa znaju oni to već sve, mi smo ih istrenirali. Nema grljenja, diranja po faci, distanca, pranje rukica, dezinfekcija...

A Ana Hilić će iskreno:

- Ima uzbuđenja, kako nema. Još ovakva nova školska godina, hoće li bit klimavo, mi se nadamo uspješno. Njima je veliko uzbuđenje, oni žele ići u školu. Sad će najgore biti ako ne budu mogli ići. Straha od korone ima, nećemo se lagat. Ali pripremili smo ih da moraju biti dobri, slušati učiteljicu, znači ono osnovno i naravno da budu pristojni.

image
Inna Sablić i malena prvašica Sofia 
Tonći Plazibat/Cropix


Inna Sablić kaže nam kako je njezina malena Sofia imala malu tremu od škole, a od korone nikako.

- Kod mene kao roditelja uopće nema straha od korone, sve sam joj objasnila. Mi se ne bojimo. Nova škola, novi razred, nova pravila, sve je novo samo da krene kako treba i da ovako ostane – zaključuje Inna.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Prvu generaciju učenika OŠ Montovjerna na prigodnoj svečanosti pozdravila je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i ravnateljica škole Snježana Vlahinić. U novu školsku godinu, kazala je ravnateljica, ulaze s otpimizmom, povjerenjem i zdravim razumom, spremni na sve preporuke i pravila.

- Čak sam u ovom kratkom vremenu uspjela nabaviti pleksiglas za sve učionice tako da ćemo među klupama imati pleksiglas. I tu mjeru zaštite ćemo imati, bez obzira na maske. Nastojat ćemo se što bolje sačuvati u ovim uvjetima da nam taj virus ne uđe u školu, a opet ako uđe nastojat ćemo ga urgentno reagirajući odmah izolirati tako da ne moramo zatvarati školu da ne bismo zaustavili proces obrazovanja koji je jako važan i da ne bismo, na kraju krajeva, zaustavili osmijehe na licima ove naše djece – kaže ravnateljica OŠ Montovjerna koja ove školske godine prima 442 učenika.

image
Tonći Plazibat/Cropix


Sve dubrovačke osnovne škole, izuzev OŠ Marina Držića koja će prva dva tjedna nove školske godine nastavu organizirati on line, zbog toga što je utvrđeno da je jedan zaposlenik te škole pozitivan na Covid 19, danas su u vremenskim intervalima dočekivale svoje učenike.
17. travanj 2024 20:02