StoryEditorOCM
DubrovnikBITKA ZA NAJJEFTINIJI DUBROVAČKI PARKING

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić najavio novi natječaj za zakup bolničkog parkinga, u riječkom TIM-u jako su ljuti i poručuju: To je nezakonito!

Piše Maja Rilović Koprivec
25. studenog 2021. - 07:30

Od kada je riječkoj tvrtki Parking TIM još u kolovozu istekao ugovor o zakupu i upravljanju parkingom kod Opće bolnice Dubrovnik priprema se novi natječaj za zakup. Osim za parkiralište, natječaj će se raspisati i za autopraonicu, potvrđuje dr. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik i kaže kako će se natječaj raspisati za desetak dana. – Natječaj je neupitan. Na njega se može svatko javiti i očekujemo kako će biti dosta zainteresiranih – rekao je dr. Bekić.

image
Ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić
Bozo Radic/Cropix

Podsjetimo, ugovor o zakupu parkirališta kod OB Dubrovnik još je 2015. godine potpisala tvrtka Parking TIM iz Rijeke. Već smo pisali kako je zakup obvezao riječku tvrtku da parkiralište uredi i naplaćuje bez rampi, održava parking i okoliš, brine za održavanje signalizacije, rasvjete i čistoću.

Riječani su, prema informacijama tadašnje uprave o svom trošku asfaltirali dio parkinga iza Odjela pedijatrije. Riječki zakupac u sustavu naplate je imao ukupno 265 parkirališnih mjesta u obuhvatu bolnice, a preuzeo je obvezu i ocrtati i 195 parkirnih mjesta za zaposlenike bolnice i to u dijelu kolnog prilaza sa zapadne strane bolnice, u prostor iza objekta "D" i "A" te sa sjeverne strane objekta E, koja nisu predmet zakupa. Tim su se podacima tada hvalili iz bolničke uprave. Sve je 'štimalo' do ovoga ljeta kada je ugovor istekao, a bolnička uprava odlučila da će novoga zakupca potražiti natječajem. Stoga su budućnost novog ugovora o zakupu parkirališta kod bolnice preuzeli odvjetnici.

Riječka tvrtka TIM Parking zatražila je naime, još u lipnju produljenje ugovora o zakupu na daljnjih šest godina budući da su uredan zakupnik, te tvrde kako se bolnica na to obvezala Ugovorom o zakupu s Parking TIM d.o.o. Rijeka.

image
Parkiralište ispred OB Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

Direktor riječke tvrtke Kristijan Bečeić tvrdi kako je člankom 8. Ugovora o zakupu zemljišta utvrđena obveza Opće bolnice Dubrovnik da produlji Ugovor zakupniku koji uredno izvršava Ugovor na daljnji rok od 6 godina.

- Nakon i urednog izvršavanja svih ugovorom preuzetih obveza, Parking Tim d.o.o. još uvijek nije zaprimio novi prijedlog teksta Ugovora koji se Opća bolnica obvezala dostaviti kako bi se ugovorne strane usuglasile o svim odredbama novog Ugovora – navodi Bečeić uz priloge dopisa njihovih odvjetnika, a koja su upućena od ljeta prema Upravi Opće bolnice Dubrovnik.

- Člankom 8. sklopljenog Ugovora Opća bolnica Dubrovnik obvezala se sklopiti novi Ugovor o zakupu na daljnjih 6 godina zakupniku Parking Timu d.o.o. koji je tijekom trajanja zakupa u potpunosti uredno izvršavao sve ugovorom preuzete obveze kako je to i uvjetovano Ugovorom. Po našim saznanjima svim ostalim zakupcima u sklopu Opće bolnice Dubrovnik produljeni su Ugovori na isto razdoblje kao i u prethodno sklopljenim ugovorima – tvrdi Bečeić i nastavlja kako su na zakonsku i ugovornu obvezu OB Dubrovnik ukazivali u nekoliko navrata.

image
Parkiralište ispred OB Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

- Evidentno je da uslijed pandemije od ožujka 2020. godine kada OB Dubrovnik zabranjuje posjete pacijentima i ograničava rad na svim drugim odjelima i ujedno obustavlja obavljanje djelatnosti naplate parkiranja Parking Tim-u d.o.o. za vrijeme trajanja lockdowna, Parking Tim d.o.o. trpio je i još i sada trpi velike gubitke u poslovanju.

Unatoč gubicima u poslovanju Parking Tim je uredno izvršavao sve svoje ugovorne obveze pa tako i obvezu plaćanja zakupnine.

Sva ulaganja od strane Parking Tim-a d.o.o. na zemljištu koje je u vlasništvu Opće bolnice Dubrovnik pa tako i asfaltiranje parkirne površine od oko 2000 četvornih metara s oko 100 parkirnih mjesta čije su radove izvodile lokalne tvrtke, Parking Tim d.o.o. je sukladno ugovornoj obvezi izvršio i prije isteka ugovorom zadanog roka. Očito je da u skladu sa svim navedenim uslijed krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 koja traje od ožujka 2020. godine uložena sredstva u navedene radove nije povratio jer suprotno očekivanoj dobiti ostvaruje gubitke u poslovanju. Stoga je ujedno i neovisno o tome, da prvenstveno sukladno zakonskoj i ugovornoj obvezi Opća bolnica Dubrovnik Ugovor mora produljiti. Ako Uprava Opće bolnice Dubrovnik ne pristane na rok produljenja ugovora utvrđen Ugovorom bit ćemo prisiljeni svoju zaštitu i naknadu štete potraživati pred nadležnim pravosudnim organima – dodaju iz TIM parkinga Rijeka.

image
Parkiralište ispred OB Dubrovnik
Tonci Plazibat/Cropix

Nastavno na izjavu ravnatelja doc.dr.sc. Bekić Marija o raspisivanju novog natječaja ističu da za produljenje i sklapanje novog Ugovora s postojećim zakupnikom zemljišta Parking Tim-om d.o.o. niti jednim Zakonom a niti Statutom Opće bolnice Dubrovnik nije propisana obveza provedbe javnog natječaja za sklapanje istog Ugovora. S druge strane, čl. 8 postojećeg Ugovora propisana je obveza Opće bolnice Dubrovnik da urednom zakupniku ponudi novi Ugovor o zakupu na daljnjih 6 godina.

U skladu sa svim navedenim, a vezano za medijske istupe u kojim ravnatelj Bekić najavljuje raspisivanje natječaja i ujedno izjavljuje da ima puno zainteresiranih subjekata za natječaj koji još niti nije objavljen, niti bi sukladno zakonskoj i ugovornoj obvezi trebao biti objavljen, ovim putem izražavamo sumnju u zakonitost postupanja ravnatelja o čemu ćemo obavijestiti nadležne institucije – stoji u odgovoru Kristijana Bečeića, direktora Parking TIM-a Rijeka.

 Parking bolnice i sada je, a naročito ljeti najjeftiniji u Dubrovniku - pet kuna  su prva tri sata, a svaki sljedeći sat naplaćuje se pet kuna.

25. travanj 2024 07:51