StoryEditorOCM
DubrovnikU ISTOM TONU|

PRIHVAĆEN UPU ORAŠAC-VRTOVI SUNCA Barač i Franković: znate li vi što je sadržaj, a što disperzija?

Piše DV
17. prosinca 2020. - 14:03
Pred vijećnicima je točka Prijedlog odluke donošenju Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja turističke zone „Orašac – Vrtovi sunca“. U ime izrađivača plana izmjena Urbanizam Dubrovnik, Zrinka Rudež predstavila je izmjene.

- Rade se skoro 8 godina, iz više razloga je došlo do različitih poteškoća u definiranju konačnog prijedloga. Osnovni plan UPU-a je predviđao sukladno PP DNŽ kao izdvojeno građevinsko područje izvan naselja 30 hektara s kapacitetom do 1700 kreveta. Ovo je bio prvi UPU u samostalnoj državi i poslužio je kao baza za rekonstrukciju devastiranog u ratu turističkog kompleksa. Nakon izmjena PPDNŽ 2010., a i izmjenama Grada Dubrovnika, bilo je moguće zonu povećati na 36 hektara i najviše 2500 kreveta. Konačni prijedlog obuhvaća područje koje sveukupno zahvaća skoro 55 hektara proširene zone ugostiteljsko-turističke namjene iste zone. Gradske su službe provele postupak procjene utjecaja na okoliš izmjena i dopuna i ocjenu prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu, što je uspješno okončano, pa ne treba strateška procjena utjecaja na okoliš. U deset hektara potrebna je posebna procjena jer je to osobito vrijedan krajobraz, pa je krajobrazna studija napravljena lani zapravo poslužila za izradu konačnog prijedloga. Najveća visina bit će šest etaža. Druga zona predviđa vile, s najvećom visinom od 89 metara i do 70-ak kreveta, treća zona maksimalno tri etaže, sve su prometno dostupne. U sve tri zone omogućeno je korištenje sadržaja - pješačkih staza i slično. Uvjeti gradnje prometne mreže preuzeti su iz važećeg UP-a gdje je osnovni profil prometnice 2 puta 3 metra za kolnik i jednostavni nogostup, a unutar zona interne su prometnice s maksimalnim profilom od 3 i pol metra, s obzirom na krajobrazni utjecaj infrastrukture smanjen na minimum. Predloženo je i valorizacija i očuvanje slobodnostojeće mlinice koja je kulturno dobro. Nema niti jedan spomenik prirode u obuhvatu." - zaključila je prezentaciju Rudež.

image
UPU Orašac-Vrtovi sunca, izmjene i dopune


-Ovdje se radi o politici razvoja Grada i okolice u smislu turizma. Dosad je ova gradska uprava promovirala održivi razvoj i smanjenje opterećenja, jer znamo koje nam je probleme radio preveliki pritisak. Respect The City, uvodimo reda, umanjimo negativni utjecaj na okoliš, a sad dolazimo u poziciju da se političkom voljom dogovara proširenjem lokaliteta koji je blizu Grada. Kad se vrati turizam, ovo proširenje omogućuje dodatno opterećenje. Nisam siguran koliko se to uklapa u dosadašnu politiku ove gradske uprave, nama ne trebaju novi kreveti!" - za raspravu se javio Jadran Barač (SDP).

"Barač u ove tri i pol godine ili ništa nije želio čuti ili ne razumije jer nije njegova struka. Smanjenje opterećenja je predviđeno za uže područje Grada, dakle povijesne jezgre koja trpi, znači, radimo na disperziju, vodimo ih van gradske jezgre, rasterećeujemo povijesnu jezgru i kontaktna područja. Zato se koncentriramo na Ston, Konavle, Elafiti, podupiremo nastavak izgradnje kapaciteta i na UPU Orašac koji je prije definiran. problem Grada nikad nije bio u broju noćenja nego u broju jednodnevnih posjetitelja koji dođu, zaguše,ne konzumiraju nikakve usluge i otiđu. Hotelski gosti konzumiraju po svom planu, kad hoće, gdje hoće i kako hoće. UPU-om Orašca povećat će se kvaliteta.", odgovorio je Franković.

-Novi kreveti nisu sadržaj koji će rasteretiti nego dodatno opteretiti Grad, jer svi ti novi spavači pojavit će se u gradu. Novi sadržaj bio bi recimo akvapark, pojačanje nekog zanimljivog OPG-a, nova tura. Ne razumijete koncept ni pojam sadržaja i disperzije - dodao je Barač, pa se rasprava na relaciji Barač-Franković nastavila i na ovoj točki.

Niti jedna gradska uprava ne uspijeva razumijevati smisao Urbanističkih planova, ne shvaćaju da je ovdje interes zajednice primaran, a primarni interes je sekundaran. evo disperzije: ako imate nečega stotinu, neće tu biti više sto, nego pedeset, a pedeset će biti na nekom drugom mjestu. To nije disperzija, nego povećanje turističkih kapaciteta. Nije se na tome radilo, umjesto da preinače UPU-e, dozvoljava još povećanja. Niste razmišljalo o stambenoj zoni u Orašcu. Spominje se porast broja kreveta, i to 800 kreveta, kad se zbroje sve zone, 840 kreveta. UPU iz 2006. u zapadnom dijelu ima posebno kultivirani i vrijedni prirodni krajolik. Zašto se briše ono prirodno, što se promijenilo? Zašto se pristalo na šest etaža u zoni A, ako je dogovoreno da bi najbolje bile 3? Iako je zona T1 dopušta se uz hotel i gospodarska djelatnost. Kako to, kad UPU nije predvidio zonu K, gospodarsku? Je li to iznimka koja postaje pravilo? - pitao je vijećnik Nikša Selmani (SJG).

image
UPU Orašac-Vrtovi sunca, izmjene i dopune


-Kapacitet u PP DNŽ bio je okviran, a mi smo cifru od 840 kreveta dobili kad smo od postojećih kapaciteta kroz građevinsku dozvolu dobili preciznije podatke. Po pitanju etaža, sam postojeći objekat je gospodatrski objekt s daleko veće visine svojih etaža nego je to uobičajeno, prizemlja hotelskih građevina često su i viša od pet metara. Postojeću visinu objekta smo pretvorili u tri etaže, mjerodavna je dozvoljena visina 67 metara nad morem, kao najviša kota. Što se tiče brisanja odnosno drugačijeg pisanja zaštićenog krajolika, to je više smjernica projektantima, a po pitanju naziva zone, u budućnosti je uvijek teško ishoditi primjerice dozvolu za neku rekonstrukciju ili obnovu, ako do nje dođe." - objasnila je izrađivačica plana Zrinka Rudež.

S planom se složio i Kristić (MOST) smatrajući da nijedan privatni investitor neće pokloniti društveni, javni sadržaj, što u ovom slučaju rekao je, imamo sreće jer su dvije najveće čestice u vlasništvu Republike Hrvatske.

Izmjene i dopune UPU Orašac-Vrtovi sunca prihvaćene su sa 17 glasova ZA.
 
16. travanj 2024 15:44