StoryEditorOCM
DubrovnikKAKO JE TEK U HRVATSKOJ?

Presuda daje novu nadu kupcima da ipak neće biti prevareni

Piše DV
16. veljače 2020. - 07:46
Zagreb, 200120. Koranska ulica. Nepropisno parkirani automobili dobili kazne od prometnih redara u iznosu od 300 kn.CROPIX
Za one koji se bave vraćanjem kilometraže stižu loša vijest, a za sve ostale – odlična! Riječ je o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora. Sudovi u Republici Hrvatskoj doista izriču kazne zatvora za tu protuzakonitu i kažnjivu rabotu, piše Hak Revija.

Općinski sud u Virovitici donio je 16. siječnja 2020. presudu kojom se osobi otkrivenoj da je vraćala kilometre na automobilu koji je prodala, odredila jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Kazna je uvjetna i osoba neće ići u zatvor ako ne izvrši novo kazneno djelo u naredne tri godine.
Kako stoji u presudi, osoba je neistinito oglasila prodaju vozila s određenim brojem prijeđenih kilometara iako je znala da je automobil prešao daleko više. Riječ je o tome da je vlasnik prodao automobil Audi A4 2.0 TDI za 5.500 eura, a kilometražu spustio na 250.000 iako je znao da je automobil prešao više od 300.000 kilometara.
Kupac je platio punu kupoprodajnu cijenu, a četiri dana nakon kupnje došlo je do skupog kvara i klupko se krenulo razmotavati. Sud je utvrdio postojanje kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11 (za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina) kao i postojanje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 3 KZ/11.
Presedan Općinskog suda u Virovitici mogao bi stati na kraj sve raširenijoj praksi vraćanja kilometara. Vlasnici automobila, naime, prema nekim informacijama, uslugu skidanja kilometara mogu naći već za 50 eura kod računalnih stručnjaka koji se time bave, piše Hak Revija.

Namještanje kilometraže na rabljenim automobilima veliki je posao, a mnogi 'lovci u mutnom' zarađuju vrtoglave iznose u toj disciplini varanja kupaca. Procjenjuje se da čak svaki treći automobil u Njemačkoj ima namještenu kilometražu (!)
Kako li je onda tek u Hrvatskoj?
Francuski autoklub (ACA) i njemački autoklub (ADAC) pokrenuli su veliku kampanju borbe protiv namještanja kilometraže. Autoklubovi su odlučili podignuti glas i upozoriti javnost, ali i vlasti da se takvo ponašanje mora sankcionirati. To je iznimno važno za naše kupce, s obzirom da je riječ o omiljenom tržištu naših potrošača. I ova presuda daje novu nadu svim kupcima rabljenih automobila da ipak neće biti prevareni.
Kako prenosi HAK revija, Nijemci i Francuzi procjenjuju da se na njihovim tržištima prodaje od 30 do 50 posto rabljenih automobila s namještenom kilometražom.
23. travanj 2024 11:52