StoryEditorOCM
DubrovnikPROJEKT DANOVA

Preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba ne može putovati samostalno; dubrovačka zračna i pomorska luka čine sve da im u tome pomognu

Piše dv
27. rujna 2022. - 15:45

Hrvatski savez slijepih, Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik u sklopu projekta DANOVA organizirali su posjet terminalu Zračne luke Dubrovnik, te treći sastanak sa dionicima u Studentskom domu u Dubrovnik kako bi se relevantni dionici, zainteresirana javnost i mediji upoznali sa ostvarenim poboljšanjima pristupačnosti slijepim i slabovidnim osobama kroz pilot akcije projektnih partnera. Pored hrvatskih partnera, događaju su se pridružili projektni partneri iz Crne Gore (Aerodromi Crne Gore) i Mađarske (Budapest International Airport).

Zračna luka Dubrovnik je kroz svoje pilot akcije ugradila ukupno 150 metara vanjskih te 240 metra unutarnjih taktilnih linija vodilja. Postavljeno je i 55 taktilnih polja upozorenja, od toga 19 izvan, a 36 unutar terminala, te 6 planova taktilne orijentacije. Zračna Luka Dubrovnik kao i Lučka uprava Dubrovnik poboljšala je pristupačnost svojih mrežnih stranica slijepim i slabovidnim osobama. Lučka uprava Dubrovnik je pored potpune prilagodbe mrežne stranice slijepim i slabovidnim osobama označila interesne točke unutar putničkog terminala Luke Dubrovnik u Gružu kontrastnim naljepnicama sa Brailleovim pismom.

U sklopu projekta provedene su i edukacije osoblja zračne luke, lučke uprave te ostalih dionika s ciljem podizanja razine svijesti i unaprjeđenja kvalitete ophođenja prema slijepim i slabovidnim osobama.

- Prema procjenama Europske unije slijepih (EBU), 96 posto prijevoznih sustava u Europi još uvijek nije u potpunosti pristupačno osobama oštećena vida, a zemlje Dunavske regije u tome ne čine iznimku. Stoga preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba ne može putovati samostalno. Iako postoji zakonska regulativa na nacionalnoj i europskoj razini koja se odnosi na pristupačnost, zbog nedostatka stručnosti i nedovoljne raspodjele sredstava, mnogim državama Dunavske regije teško je osigurati njihovu pravilnu provedbu i primjenu.

Međutim, ovaj projekt omogućio je suradnju stručnjaka u području osoba oštećena vida, u području putničkog prometa i prijevoza, kao i inovacija, na međunarodnoj razini i sa zajedničkim ciljem, ali i opipljivim rezultatima kao što su primjerice taktilne linije vodilje, brajične oznake i naljepnice, pristupačne mrežne stranice i aplikacije. Zaista nas iznimno veseli što su naši partneri ti koji će se istaknuti svojim primjerom te potaknuti srodne organizacije na djelovanje s ciljem unaprjeđenja mobilnosti i pristupačnosti prometnih infrastruktura za osobe oštećena vida. kazala je izvršna direktorica Andreja Veljača ispred Hrvatskog saveza slijepih.

19. travanj 2024 14:12