StoryEditorOCM
DubrovnikNOVI SPOMENIK U DUBROVNIKU

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata o spomeniku stradaloj dubrovačkoj dječici: ‘Ne trebamo se vazda vraćati na prošlost, ali ne smijemo ni zaboraviti!‘

Piše Bruno Lucić
24. studenog 2021. - 18:25
Predsjednica Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Marija LukšićBožo Radić/Cropix

Tijekom prve dodjele državnog godišnjeg priznanja „Imperial”, dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je kako će se do kraja godine raspisati natječaj za „trajno obilježje najveće žrtve koju je ovaj grad dao, a to su pali dječji životi”. Predsjednica Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, Marija Lukšić, pozdravlja tu odluku.

- Što se tiče dugog rada i postojanja naše Udruge, mi smo već dugi niz godina razmišljali, čak smo imali i neke idejne projekte za spomenik za civilne žrtve Domovinskog rata. U početku nam je bila primarna ideja Batala gdje i brod od mornarice, ideja od pojedinih branitelja bila je da tu općenito bude park o Domovinskom ratu, da tu bude i spomenik za hrvatske branitelje, tako da ta jedna cjelina bude posvećena Domovinskom ratu gdje bi bio spomenik civilnim žrtvama, braniteljima, a imamo tu i Majsan. S tim našim idejama smo išli kod gradonačelnika Mata Frankovića i moram izraziti zadovoljstvo, Grad je spreman preuzeti brigu i skrb o tome, spreman je razmišljati o takvoj ideji, ali su naveli da imaju neke svoje pa da će uključiti sve kvalitetne stručnjake, raspisati natječaj i onda bi izabrali nešto što bi bilo primjereno. Njima je želja da to bude spomenik za ubijenu djecu tijekom Domovinskog rata u našoj Županiji i mi smo s velikom voljom prihvatili tu gradonačelnikovu namjeru, postoji želja i vjerujem da će se to čim prije ostvariti, kaže Lukšić te podsjeća:

image
Milo Kovač/Arhiv SD

- Ipak su poginuli branitelji bez spomenika i po meni, oni trebaju imati prioritet, ali vjerujem da će gradska uprava za vrijeme svog mandata spomenik postaviti i jednima i drugima. Nama je i želja da to netko preuzme i odradi jer mi smo više poodmakla generacija i nemamo snage za bavljenje time. Imamo jako dobru suradnju s braniteljskim udrugama, bit ćemo zadovoljni što god Grad napravi, samo da bude na dobrobit onih koji su podnijeli najveću žrtvu za vrijeme Domovinskog rata, samo da se to napravi, da se zna što se u prošlosti dogodilo i da idemo dalje jer ne trebamo se vazda vraćati na prošlost, ali ne smijemo ni zaboraviti, moramo u svakom slučaju poštovati tekovine Lijepe naše, ističe Lukšić koja napominje kako je tijekom Domovinskog rata poginulo 20-ak djece i mladih, 15 ih je bilo maloljetno, a 5 stradalih je takoreći tek zakoračilo u život koji im je ugašen.

Marija Obad iz Udruge udovica poginulih branitelja Dubrovačko-neretvanske županije podržava gradonačelnikov prijedlog.

- Uvijek sam za spomenike, apsolutno, jer je riječ o nevinoj dječici koja su stradala u ratu. Podržavam tu ideju i gospođu Mariju Lukšić u svemu, kaže Obad koja se zalaže za postavljanje spomenika svim poginulim braniteljima na Pilama na mjestu prijašnjeg spomenika.

image
Spomenik poginulim dubrovačkim braniteljima, "Kocka mora", uklonjen je u travnju 2020.
 
Tom Dubravec/Cropix

Zamjenica predsjednika Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik Mira Majstorović prokomentirala je Frankovićevu najavu te upozorila na još jednu važnu stvar.

- Mislim da treba biti jedan spomenik na Pilama za sve stradalnike Domovinskog rata sa svim imenima, da to bude spomenik koji će se uklopiti s postojećim zidom i da bude od kamena, to bi mi bila velika želja. To je i mišljenje i našeg novog predsjednika Udruge Vide Prce. Imamo dobru suradnju s Gradom, zadovoljni smo suradnjom s Matom Frankovićem, Markom Potrebicom i svima ostalima i nadam se da će tako nastaviti. Uputili smo dopis Gradu Dubrovniku da se u Spomen sobi poginulim dubrovačkim braniteljima u Sponzi stave sve slike poginulih branitelja prema knjizi „Vječni kao Domovina” jer nedostaje 57 slika iz te knjige i ako je utvrđen status hrvatskog branitelja u knjizi, slike trebaju biti i u Sponzi, a ne da nekoga ima, a nekoga nema. Odgovorili su da će se ići u rekonstrukciju i da će o tome povesti računa, otkriva Majstorović.

19. travanj 2024 21:26