StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI ZDRAVSTVENI 'NADSTANDARD'

Pazite na zube, preko vikenda i blagdana nema ni zubara ni zubnog rentgena

8. siječnja 2020. - 10:47
U slučaju da vas je proteklih blagdana zabolio zub, ili ste trebali neku hitnu zubarsku intervenciju u Dubrovniku niste mogli potražiti pomoć. Ordinacija rentgenskog snimanja (RTG) u Domu zdravlja ne radi još od 23. prosinca 2019., a zatvorena ostaje sve do 7. siječnja 2020. zbog korištenja godišnjeg odmora. Dubrovački Dom zdravlja ima samo jednoga zaposlenog na dentalnom RTG-u, a i ta osoba treba godišnji odmor.


Bez obveze


Već smo pisali u više navrata zašto u Dubrovniku nema dežurnog zubara vikendom i blagdanima - zakonsku obvezu za to imaju gradovi koji imaju više od 200 tisuća stanovnika. Zagreb, Osijek, Split i Rijeka gradovi su koji imaju uslugu dežurnog stomatologa, a Dubrovnik tu ne spada. Iz gradske uprave međutim, u više su navrat najavljivali kako će to pokušati promijeniti u pregovorima s Domom zdravlja Dubrovnik.

- Dom zdravlja ima ugovoreno samo jednog zaposlenika na RTG-u kojem naravno, po zakonu moramo dati godišnji odmor, a drugoga ne možemo zaposliti osim na trošak Doma zdravlja za što sredstva nemamo. Nažalost, nemamo drugačije mogućnosti osim što pokušavamo da za godišnji odmor spajati blagdane - objašnjava Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja. On potvrđuje kako Dom zdravlja upravo pregovora sa Gradom Dubrovnikom kako bi Dubrovnik financirao i dobio dežurnu stomatološku ambulantu vikendom, kao zdravstveni nadstandard budući da propisi to za Dubrovnik ne predviđaju. - Pregovori s gradom Dubrovnikom o tome još traju, s obzirom da bi to bio nadstandard. Naša je ideja bila da Grad uz turističku ambulantu, ako ima volje stavi i stomatološku koja bi bila i dežurna. Sada je na Gradu da vidi može li to plaćati i na koji način - objasnio je Branko Bazdan.


Dobra volja Grada

 

Podsjetimo kako Službu dentalne medicine Doma zdravlja Dubrovnik čini 12 doktora dentalne medicine. Ordinacije dentalne medicine raspoređene su tako da pokrivaju područje sve od Janjine do Konavala i Elafite.

Dobre volje za financiranje zdravstvenih usluga iznad zakonskog minimuma ne manjka kod gradske vlasti. S proračunom koji pune s gotovo 770 milijuna kuna u ovoj godini građanima Dubrovnika ne bi ni trebalo ništa nedostajati.

- Otvaranjem hitne zubarske ordinacije osigurao bi se zdravstveni nadstandard kojem i težimo te je Grad spreman, nakon što Dom zdravlja dostavi potrebne troškovnike za navedeni projekt, troškovnik opremanja zubarsko-tehničke ambulante te izračune za plaće za dežurno osoblje, osigurati navedena sredstva u Proračunu - odgovaraju iz gradske uprave.

- Napominjemo da, iako nema zakonsku obvezu, Grad Dubrovnik kontinuirano izdvaja značajna proračunska sredstva za zdravstvenu skrb sugrađana te pomaže rad zdravstvenih ustanova. Osim što izdvaja financijska sredstva Grad je ujedno i dio prostora u svom vlasništvu namijenio u svrhu zdravstvene skrbi, pa je uz to što je adaptirao, uredio i opremio ambulantu za djecu u Mokošici u vlastitom prostoru, također osigurao i opremio stan za doktoricu te za nju i medicinsku sestru osigurao i plaću za prvih godinu dana - pišu iz gradske službe za odnose s javnošću.
17. travanj 2024 21:21