StoryEditorOCM
DubrovnikMANJE NAS JE

Pandemija na dubrovačkom području ‘smanjila’ broj beba, no i dalje su dva imena za novorođenčad najpopularnija

Piše Gabrijela Bijelić
8. veljače 2023. - 21:06

Pandemijski lockdown, inflacija, sveopća kriza, iseljavanje. Demografi su nanizali brojne razloge za depopulaciju koja se nastavlja, a Dubrovačko-neretvanska županija uklapa se u nacionalni, ali i opći EU trend smanjenja broja novorođenih za prosječno 14 posto. Na području najjužnije županije u 2022. godini rođeno je 857 djece, a u 2021. godini 959 mališana. Ipak ima i pozitivnih pokazatelja, pa tako elafitski otoci Koločep i Šipan bilježe porast stanovništva, prvi za 68, a drugi za 57.

Otegotne i olakotne okolnosti

I broj umrlih na krajnjem jugu ponešto se smanjio, lani je dosegao 1387 osoba, dok su godinu ranije preminule 1492 osobe, ističu iz Matičnog ureda Dubrovnik. No,bilo kako bilo, u najjužnijoj županiji umrlo je 530 osoba više nego ih se rodilo. Gotovo identičan broj, 533, bio je u igri preklani, a upravo je za toliko prevagnuo broj umrlih u usporedbi s novorođenima.

U pretpandemijskoj 2020. u Općoj bolnici Dubrovnik na svijet je došlo 902 djece, više nego prethodne 2019. i 2018. godinu kad je rođeno 863, odnosno 870 mališana.

image

Luka Modrić i dalje ima najviše malih imenjaka

Tom Dubravec/Cropix

U dubrovačkom rodilištu je od 1. siječnja do 1. studenoga 2022. rođeno je 655 djece, dok je u istom razdoblju godinu ranije rođeno 755 beba. Demografi kao otegotne okolnosti na dubrovačkom području navode već zloglasno visoke cijene nekretnina koje onemogućuju mlade u nastanjivanju i stvaranju obitelji. Drugi veliki razlog za manje beba je i iseljavanje mladih u fertilnoj dobi od 25 do 40 godina, no u tom pogledu dubrovačko područje nije sporno, već upravo suprotno, privlači mlade iz drugih dijelova Lijepe naše ali zbog preskupog smještaja rijetki se dulje zadrže.

’Biblijska’ i kratka imena

Za one koje statistički podaci zamaraju, vjerojatno bi radije doznali kako stojimo s popularnim imenima novorođenčadi? Popis najčešćih dječjih imena Ministarstva pravosuđa i uprave otkriva kako je Luka i lani bio top izbor za roditelje dječaka, ne samo zbog imenjaka kapetana Vatrenih, već i tradicije koja vrijedi i izvan našim granica. To je ime često i u mnogim drugim EU državama gdje postoje inačice poput Lucasa, Lukasa, Luce...

image

Pjevačici Miji Negovetić ne fali imenjakinja

Matija Djanjesic/Cropix

U modi među dječacima su i dalje ‘biblijska’ imena poput Jakova, Petra, Ivana, Mateja i Davida, a’potkradu’ se i pokoji Roko, Frano, Niko, Jozo...Kod djevojčica je još uvijek atraktivno kratko ime Mia, a na popisu 10 top imena slijede uglavnom kratka ženska imena kao što su Nika, Lucija, Mila, Marta, Rita, Eva, Ema i Ana, Elena...

19. travanj 2024 01:52