StoryEditorOCM
DubrovnikLUKA GRUŽ

Otkriven spomenik poginulom policajcu-branitelju Vlahu Škilju, popričali smo s njegovim suborcima: ‘Zvali smo ga s nama na ‘Postiru‘ na kavu, ali je pošao u ‘Petku‘ popiti čaj, a onda su zasule granate...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
6. prosinca 2021. - 15:53
Preživjeli Škiljovi suborci Vlaho Vlahutin, Đuro Vodopić, Zlatko Marević i Ante Raič s načelnikom PU dubrovačko-neretvanske Ivanom PavličevićemAhmet Kalajdžić i Tonći Plazibat/Cropix

Prigodnom i vrlo emotivnom svečanošću, na ulazu u luku Gruž, otkriven je spomenik poginulom policajcu Vlahu Škilju. Bila je to prigoda da se ponovno okupe i preživjeli Škiljovi suborci, ali i policajci koji danas obavljaju zadaću koju su dubrovački branitelji časno obavljali prije tri desetljeća. Jedan od onih koji su u borbama za herojsku obranu našeg grada dali svoj život bio je i Škilj, pričuvni policajac iz konavoskog mjesta Dunave koji je poginuo nedaleko postavljenog spomenika, između lučke zgrade i hotela "Petka".

image
S emotivnog otkrivanja spomenika policajcu-branitelju Vlahu Škilju
Tonći Plazibat/cropix

Spomenik se nalazi na samom ulazu u luku Gruž, nedaleko upravne zgrade Lučke uprave Dubrovnik, a u programu kojeg  je povodom njegova otkrivanja vodila glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Andrijana Biskup sudjelovali su i član Udruge policijskih branitelja Petar Mirošević, načelnik dubrovačke PU Ivan Pavličević, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i policijska klapa "Sv. Mihovil". Okupljenima se prigodnim riječima obratio i policijski kapelan Ivo Kramar.

image
Tonći Plazibat/cropix

- To jutro sam bio na dužnosti s Vlahom Škiljom i sjećam se da je krenuo prema hotelu "Petka". Zastao je na trenutak ispred hotela i pogledao prema Pobrežju. Viknuo sam mu: "Hajde Vlaho!", ali je u tom trenutku, točno ispred njega, pala granata i prekinula mu život - prisjetio se Škiljov suborac Zlatko Marević, Neretvanin koji već dugo živi u Konavlima.

Drugi preživjeli Škiljov suborac je Đuro Vodopić iz Konavala:

- Noć uoči blagdana sv. Nikole i velikog napada na Dubrovnik s pokojnim sam prijateljem proveo u istoj sobi hotela "Petka". Probudio se uru prije mene jer je trebao primiti dužnost. Kad sam se s kolegama probudio, već je bio na dužnosti i pozvali smo ga da pođe s nama na brod "Postira" da popijemo kavu, ali je rekao da ide u "Petku" popiti čaj i krenuo prema hotelu. U to su neprijatelji zasuli luku granatama, a kad smo i mi nakon 20-ak minuta krenuli prema hotelu, pronašli smo ga na mjestu pogibije - prisjetio se Vodopić.

image
Preživjeli Škiljovi suborci Vlaho Vlahutin, Đuro Vodopić i Zlatko Marević
Ahmet Kalajdžić

Svečanosti su nazočili i Škiljova udovica Jadranka te njihove dvije kćeri, od kojih je pripadnik počasne policijske postrojbe mlađoj kćeri predao zastavu kojom je, prije otkrivanja, bio prekriven spomenik njezinom ocu.     

19. travanj 2024 14:36