StoryEditorOCM
DubrovnikLAZARET POSJETITELJIMA

OTIŠLE MASKOTE Tovari odvedeni s Lokruma, ravnatelj Ivica Grilec kaže da su ih preselili u OPG gdje će se resocijalizirati

28. siječnja 2020. - 20:18
Gdje su nestali tovari s Lokruma? Četiri magarca koji su intervencijom Anice i Sandre Sambrailo iz Društva za zaštitu životinja Dubrovnik i brojnih građana donatora po odlasku Parka Prevlaka u stečaj 2014. spašeni od stradavanja i prebačeni u lokrumski Lazaret, preseljeni su nedavno na novu adresu, potvrdio nam je ravnatelj Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivica Grilec:

- Magarci su bili u vlasništvu Javne ustanove Rezervat Lokrum, o čemu postoji uredna dokumentacija. Vlasništvo je nedavno preneseno na jedan OPG, a sam promet je prijavljen Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu. Izolirani od javnosti, magarci su godinama boravili u neodgovarajućim prostorima sa nedostatnom skrbi. OPG će ih sada konačno resocijalizirati u svoje matično stado, a  s obzirom i na dugogodišnje iskustvo i znatno bolje skrbiti o njima. Istovremeno će JU Rezervat Lokrum nakon niza godina prostor Lazareta ponovno otvoriti za posjetitelje – istaknuo je ravnatelj Grilec.

- U vrlo skoroj budućnosti imamo namjeru taj prostor ponuditi sugrađanima i svim posjetiteljima otoka Lokruma kao svojevrstnu oazu mira uz odgovarajuću interpretaciju povijesnog značaja te vrijedne kulturne baštine koja nam je data na upravljanje – izjavio je ravnatelj JU Rezervat Lokrum.

Na vijest o odlasku tovara s Lokruma, Anica Sambrailo najavila je skoro očitovanje o slučaju koji drži skandaloznim.

Za podsjetiti je kako je po stečaju Parka Prevlaka, egzistencija zatečenih magaraca bila ugrožena, pa su se sestre Sambrailo iz Društva za zaštitu  životinja sa sugrađanima angažirale i otkupile životinje za 10 tisuća kuna.

Po pribavljenoj suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Rezervat Lokrum tovare je prije 6 godina udomio uz obećanje da će o njima ubuduće brinuti djelatnici Rezervata. Magarci su na Lokrumu smješteni u Lazaret s nakanom da postanu nova atrakcija izletišta nadomak gradskih zidina.
 
17. travanj 2024 11:48