StoryEditorOCM
DubrovnikUMIROVLJENICI BIJESNI: ZBOG 10 KUNA VEĆE MIROVINE MNOGI IZGUBILI BESPLATNO DOPUNSKO OSIGURANJE

OLGA MURATTI: Hrelja ima pouzdanu informaciju o poskupljenju i privatizaciji zdravstvenog osiguranja

Piše Gabrijela Bijelić, Ahmet Kalajdžić
9. prosinca 2019. - 15:58
Manje od deset dana preostalo je dubrovačkim umirovljenicima za potpisivanje peticije protiv izvjesnog poskupljenja dopunskog osiguranja i privatizacije zdravstvenog osiguranja, novih udara na ionako nizak standard građana treće dobi:

- Do 19. prosinca prikupljamo potpise kako bismo preventivno djelovali jer stvari ne idu u dobrom smjeru. Naš predsjednik Silvano Hrelja iz Zagreba ima pouzdane dojave ne samo o novom cjeniku dopunskog, već i o namjeri da se ono iz HZZO-a kao državne institucije prepusti privatnim osiguravateljskim tvrtkama. To bi bilo pogubno za naše umirovljenike jer tad više ne bismo mogli utjecati na privatnike koji bi slobodno formirali cijenu polica dopunskog na tržištu – govori nam Olga Muratti iz predsjedništva dubrovačke Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika koja ustraje i na povećanju cenzusa besplatnog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike.

- Strašno je što se taj cenzus nije mijenjao još od 2004. godine! U tih 15 godina broj osiguranika koji su izgubili pravo za gratis policu smanjio se za 260 tisuća. I danas se događa da, ako usklađivanjem mirovine dobijete 10 kuna višu mirovinu, izgubite pravo na besplatno osiguranje, što je apsurdno. Zato i predlažemo nove cenzuse primjerene rastu plaća u Hrvatskoj. Točnije, umjesto 1939 kuna za samca predlažemo 2340 kune povećanja cenzusa za ostvarenje prava na premiju na teret državnog proračuna. Za člana kućanstva dosad je cenzus bio 1516 kuna ukupnog prihoda u prethodnoj kalendarskoj godini. Naš je prijedlog da ubuduće bude 1830 kuna– rekla je Olga Muratti.

Kritizirala je i nezainteresiranost političkih stranaka za ovu problematiku:

- Žalosno je da se najstariji i najbolesniji dijelovi našeg društva moraju dići na noge zbog nečeg što uopće nije političko pitanje, već primarno socijalno, pitanje dostojanstva u koje se trebaju uključiti sve stranke – smatra Olga Muratti i podsjeća da su zbog sličnih pritisaka oko poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja već reagirali u javnosti:

- Mi smo 2016. izašli na ulici prikupljali potpise i spriječili taj val poskupljenja. Želimo to ponovno napraviti, pa zato i pozivam sve naše sugrađane da izađu, da daju svoj potpis. Nedopustivo je da je svakim, i najmanjim povećanjem ili korekcijom mirovina, nove desetine tisuća umirovljenika izgube pravo na besplatno zdravstveno osiguranje - kazala je Olga Muratti, članica predsjedništva GO HSU-a koja poziva umirovljenike da iskoriste preostalo vrijeme i potpisom podrže inicijativu HSU-a. Informacije se, kaže nam, mogu dobiti u stranci, pozivom na mobitel 099/ 6073474, a peticiju je moguće potpisati i on line na webu HSU Dubrovnika.

ANKETA


Anđelko Konjevod (67):- Nitko ne pita kako na ovoj skupoći uopće preživljavamo, a sad bi još naplaćivali dopunsko. Sramota je koja govori o nepoštenom odnosu prema nama umirovljenicima. Svoje smo odradili i pridonijeli društvu koje se prema nama odnosi maćehinski.


Jovan Akšam (80):- Uz mali rast mirovina porasli su svi troškovi, ne i cenzusi, što se moralo dogoditi. Država mora više skrbit' o onima koji su je gradili, a prioritet je povećati minimalnu mirovinu koja ne smije biti ispod 3.000 kuna. Sve ostalo je socijalna pomoć.


Riki Milun (46):- Sramota je što su minimalne mirovine ispod 3.000 kuna i to prioritetno treba riješiti, pa ni onima s malim mirovinama tada neće biti problem plaćati dopunsko osiguranje. Za sve ispod tog iznosa ne znam kako ljudi uopće preživljavaju u preskupom Dubrovniku.



Danijel Grabovac (29):- To je pljačka siromašnog naroda. Roditelji su u mirovini i da sada ne rade dodatno, umrli bi od gladi. Mirovine treba povećati na razinu minimalne plaće i dok bude bude, umirovljenici će ovisiti o svakoj kuni.



Stijepo Mihočević (62):- Razlika će uvijek biti, ali nigdje kao među umirovljenicima. Vlast se treba okrenuti i vidjeti kako im je. Narod je dozvolio da mu "odmjere od šake do lakta" a kriv je i stoga što biraju svakoga u Sabor. Zastupnicima treba reći da mogu što ali ne i do kada hoće.



Davor Arneri (77):- Plovio sam 43 godine i uredno plaćao sve doprinose. Mirovina je pristojna, ali smatram da svima koji su cijeli život radili mirovina mora biti dovoljna za život. Stoga penzije treba povećati te se nitko neće buniti zbog plaćanja dopunskog osiguranja.



 
23. travanj 2024 08:30