StoryEditorOCM
DubrovnikPLINSKA ‘KRIZA‘ UNUTAR ZIDINA

Od osam boca plina, dvije ‘regalavaju‘ Gradu! Toliko stoji naknada za ulazak kombija na Stradun

Piše Kristina Filičić
21. siječnja 2023. - 09:02

- Dobili smo usmenu dozvolu od Grada da možemo, za sada, ulaziti u povijesnu jezgru s vozilom. Idući tjedan, u utorak je sastanak s gradskom upravom pa se nadam da će se naći zajedničko rješenje na zadovoljstvo svih, prvenstveno građana – kaže nam Srećko Trojanović, direktor firme Platanus koja tri puta tjedno dostavlja plin unutar povijesne jezgre. Ove srijede u Grad su plin spustili karićem, a vozilo ostavili na Buži.

- Jutros smo dobili dozvolu za ulazak autom, možemo ući i u ponedjeljak ako bude narudžbi, a u utorak je sastanak. Za sada je Grad bio fer i korektan.

image

Opskrba Grada

Tonci Plazibat/Cropix

Stanovnici unutar zidina proteklih dana ukazuju na problem s dostavom plina, po društvenim mrežama komentiraju kako više ‘ni jedna firma ne dovozi boce plina u Grad radi nečije pogrešne politike‘. Gdje je nastao problem? Dostavljači plina spominju visoku, za posao neprihvatljivu visinu naknade za prometovanje vozilom unutar pješačke zone, dakle unutar zidina. Pogotovo jer su zimski mjeseci kada dostava znatno pada jer gotovo svi poslovni subjekti su zatvoreni, ostaje samo dostava plina kućanstvima. Prema Pravilniku naknada za jednokratno prometovanje dnevno iznosi 350 kuna, mjesečno tri tisuće, a tromjesečno šest tisuća kuna.

- Javljeno nam je da naknada iznosi 398 eura za tri ulaska tjedno po vozilu, što je iznos koji, pogotovo sad u zimskom periodu, ne možemo platiti. To je previše s obzirom da država donosi odluku o cijenama goriva i ukapljenog naftnog plina odnosno plina u bocama. Država svaki drugi tjedan donosi nove odluke, ne možemo više naplaćivati uslugu dostave, tako da nemamo dobiti jer INA je ta koja ipak svaki tjedan diže cijene, a mi smo ti koji se moramo držati odredbe Vlade – kaže Trojanović pa navodi primjer:

- Neki dan smo imali osam boca za Grad, na tih osam bi ispalo da su dvije boce išle gratis jer je račun za njih ono što bismo platili Gradu Dubrovniku za ulazak vozila u povijesnu jezgru.

Naglašava još kako ‘nitko ne može očekivati da će neka gospođa od 70 godina u Ulici od Kaštela uzeti bocu i sama je vući. I mlađima bi to bio problem uz tolike skaline‘. Treba li uopće spomenuti kako je veći dio stanovništva povijesne jezgre starije životne dobi!

image
Davor Pongracic/Cropix

- Ne tražimo da nas se pusti da ulazimo bez kune, ali idemo s nekom razumnom cijenom. Idemo svima izaći u susret. Ljeti jest više prometa, tu su restorani i sve ostalo, ali sezona traje tri mjeseca, a imate ljude koji u staroj gradskoj jezgri žive cijelu godinu. Bilo bi stvarno grozno da mi neki dan nismo ušli s karićem. Nas zanima mali čovjek, od njega živimo cijelu godinu – kaže naš sugovornik.

‘Platanus‘ u povijesnu jezgru plin dostavlja ponedjeljkom, srijedom i petkom. Tjedno dostave petnaestak boca plina za kućanstva.

image

Marin Krstulović, predsjednik kotara Grad

Bozo Radic/Cropix

- Mi nismo građani drugog reda. Struja, voda i plin su osnove življenja. Svatko od nas je imao nona i nonu pa neka se stavi u situaciju nekoga od 80 godina. Plin je i komunalna i socijalna kategorija, mora biti dostupan. Na Gradu je da to riješi. U ovakvim situacijama treba biti fleksibilan i iznaći rješenje jer građani, kako god, moraju dobivati plin. Ne mogu različiti aršini vrijediti za ljude. Dokle god Grad Dubrovnik može Pred Dvor 1 bez problema, a građanin mora platiti 350 kuna ulazak jer mijenja pločice, ne gledamo na problem iz iste pozicije – upozorava Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad. Spominje i problem opskrbe grada koja već mjesecima muči stanovnike unutar zidina koji pakete, čiju su dostavu uredno platili, moraju preuzimati izvan zidina, kako se već dogovore s dostavljačima.

- Sad nam je osim dostave, zaprijetila opasnost i za dostavu plina. Negdje crtu treba povući! Sanitat još nije pokrenuo ni jedno vozilo za opskrbu povijesne jezgre. Nije problem platiti 14 milijuna kuna novu placu, ali jest osposobiti jedno vozilo ili naći način da dostava funkcionira – kaže Krstulović.

O nastalom problemu dostave plina u povijesnu jezgru pitali smo Grad Dubrovnik. Evo što su odgovorili:

- Od danas se nastavlja dostava plina, nadležni Upravni odjel će izmjenama Pravilnika uvesti odredbu o dostavi plina bez naknade u povijesnu jezgru u određeno vrijeme i pod određenim uvjetima, kako bi se izbjeglo poskupljenje plina za krajnje korisnike do kojeg bi neminovno došlo naplatom naknade prijevozniku – kažu iz gradske uprave.

18. travanj 2024 09:59