StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI |

Novi GUP čuva grad od Orsule do Kantafiga. Prihvaćeni prijedlozi učenika za poboljšice u školama, predložene liste stipendija za učenike i studente

Piše Grad Dubrovnik
27. studenog 2020. - 09:40
ODRŽANA DVA JAVNA IZLAGANJA

Predstavljene nove odredbe GUP-a

U sklopu javne rasprave u gradskoj vijećnici te online sustavom održana su dva javna izlaganja o prijedlozima izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika. Gradonačelnik Mato Franković u svom je izlaganju istaknuo kako se novim GUP-om želi osigurati sklad u prostoru i onemogućiti nakaradne gradnje koje su posljedica postojećeg GUP-a.

image
Grad Dubrovnik


''Moramo biti svjesni da se grad od Orsule do Kantafiga ne može širiti, jer prostora više nema, ali zato se treba širiti prema Gornjim selima i nekim drugim područjima koje moramo strateški razvijati promišljajući budućnost. Prostor na užem dijelu grada treba sačuvati i ostaviti ga budućim naraštajima'', rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Novim odredbama restrikcije se odnose prvenstveno na visine objekata, na definiranje etažnosti na drukčiji način posebno pojma podruma i suterena, kao i restrikcije udaljenosti objekata od granice građevinske parcele s minimalnom udaljenosti od tri metra.

U planove su uvršteni projekti poput vrtića u Komolcu, smještajni objekt za liječnike u sklopu Opće bolnice, azil za životinje, zone sanitarne zaštite Omble, prometni sustav na području Rijeke dubrovačke te izmjene vezane za gradnju javnih garaža na čitavom području grada.

2021. ključna za GUP
Izvješće s održanih javnih rasprava uputit će se na mišljenje županijskom Zavodu za prostorno uređenje te Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja početkom prosinca.

Usvajanje na Gradskom vijeću očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine.


PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Učenici osnovnih škola izglasali najbolje ideje

U okviru projekta "Participativno budžetiranje Grada Dubrovnika", pod vodstvom DURA-e učenici sedam dubrovačkih osnovnih škola izglasali su za svaku školu po jedan projekt u vrijednosti od 10 tisuća kuna. Ukupan iznos od 70 tisuća kuna za njihovu provedbu osigurao je Grad Dubrovnik.

Tako su učenici OŠ Lapad izglasali sprave za vježbanje na otvorenom, učenici OŠ Ivana Gundulića uređenje vanjske učionice gdje će moći boraviti na zraku i u prirodi, učenici OŠ Marina Držića vanjske klupe i stolove, a učenici OŠ Marina Getaldića odlučili su da žele nabaviti bicikle i stalak za njih.

image
Grad Dubrovnik


U provedbu projekta su se po prvi put uključile i OŠ Montovjerna u kojoj su učenici izglasali uređenje dnevnog boravka, u OŠ Mokošica stalke za bicikle i klupe te OŠ Antuna Masle vanjski stolni nogomet. Projekt se provodio pretežito među generacijama 6. razreda, dok je OŠ Lapad uključila 8. razrede u provedbu. Realizacija projekta po školama očekuje se do kraja prosinca.

Izboru projekata prethodio je proces od 30 dana radionica u 20 razreda, nakon edukacija za učenike i učitelje s ciljem što bolje i kvalitetnije provedbe. Dio radionica je provedeno u školama, a dio preko zoom - online platforme. Ukupno je bilo uključeno 469 učenica i učenika s ukupno 40 projekata koji su prošli dalje u tehničku analizu, gdje su se ideje analizirale u skladu s kriterijima prihvatljivosti.

Projekt su proveli Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, uz aktivni angažman ravnateljica osnovnih škola, školskih kolektiva, roditelja i učenika, koji su pokazali kreativnost i odgovornost prema projektu te izrazili želju da se projekt i sljedeće godine provede u njihovim školama.

Suradnja s građanima
Grad Dubrovnik uskoro kreće s provedbom modela participativnog budžetiranja u izravnoj suradnji s građanima na razini gradskih kotara.

Dogodit će se to čim se  stvore potrebni uvjeti i osiguraju financijska sredstva.


OBJAVLJENI PRIJEDLOZI LISTA ZA UČENIČKE I STUDENTSKE STIPENDIJE

Dvostruko više zahtjeva za gradske stipendije

Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika objavilo je prijedloge lista za dodjelu stipendija Na natječaj Grada Dubrovnika za dodjelu stipendija objavljen krajem listopada pristiglo je 154 zahtjeva, što je točno dvostruki veći broj zaprimljenih zahtjeva u odnosu na prošlu godinu.

image
Grad Dubrovnik stipendije dodjeljuje u pet kategorija
Grad Dubrovnik


U ovogodišnjem proračunu za stipendiranje učenika i studenata osigurano je 1.610.000 kuna, dok su za istu namjenu u Proračunu za 2021. sredstva povećana te iznose 1.950.000 kuna. Grad Dubrovnik stipendije dodjeljuje u pet kategorija, a konačna lista stipendista objavit će se nakon proteka propisane procedure koja uključuje mogućnost podnošenja prigovora.

 
19. travanj 2024 18:08