StoryEditorOCM
DubrovnikNe vidi se iz Leipziga!

Nezadovoljni otočani negoduju jer su vlasnici hotela u Luci Šipanskoj stali s obnovom. Iza sebe su ostavili raskopano mjesto!

Piše Maja Rilović Koprivec
13. siječnja 2022. - 21:01
Velimir Kunčević dostavio je fotodokumentaciju kako izgledaju raskopane površine oko Hotela Šipan unazad godinu dana i kako izgledaju danas.V. Kunčević

Što se to događa u Luci Šipanskoj, odnosno oko nekadašnjeg Hotela Šipan? Hotel ne radi već treću godinu, što zbog COVID-a nikoga ne čudi, no njegov je okoliš neuređen, prilazne površine raskopane i prema riječima Šipanaca zbog toga i opasne za prolaznike. Vlasnik Hotela Šipan naime, počeo još prije nekoliko godina radove u i oko hotela koje nije i završio, i nije sve vratio u prvobitno stanje, a kako stvari sada stoje čini se da ni neće skoro.

Velimir Kunčević, Šipanac koji dio godine provodi u Francuskoj, došao je doma i ovoga Božića i ne može vjerovati da je stanje s nezavršenim radovima jednako onome od godinu prije.

image
Nakon Upita Dubrovačkog vjesnika o stanju dijela rive u Luci Šipanskoj, odmah su postavljeni znakovi i ograda

– Gradilište je ostalo raskopano i nije ni označeno ni zaštićeno pa predstavlja odre­đenu opasnost za ljude koji tuda prolaze, ili žive u blizini. Neki su dijelovi sada i opasniji nego prije jer vrijeme čini svoje – govori Kunčević i ističe kako zbog raskopana prilaza kući njegova 80-godišnja sestra koja stanuje u neposrednoj blizini ne može niti izaći izvan kuće, prolazom koji koriste stoljećima. – Ovakav nered je strašan, čini mi se da se u ovoj zemlji ništa ne radi kako treba. Sad je najopasnije mjesto jedan prolaz na rivi koji vodi prema mojoj kući, a koji je napuknuo, a ispod njega ide visokonaponski kabel. Kad bi taj beton propao bilo bi kao bomba jer je uz taj kabel idu i druge komunalije i mreža javne rasvjete. Sve se naopako učinilo na početku, a najgore je što nitko ne reagira. Kao da je to normalno stanje - govori Kunčević. Nije prvi puta da traži uređenje okoliša Hotela Šipan od komunalnog redarstva i raznih odjela gradske uprave pa čak se obratio i gradonačelniku Frankoviću, no obećanja za predizbornog obilaska Luke Šipanske kada se, kaže Kunčević, i sam uvjerio u stanje okoliša hotela, nisu mnogo promijenile na stanju. O tome nam dostavlja i fotodokumentaciju kako izgledaju raskopane površine unazad godinu dana i kako izgledaju danas. - Pitam gradsku upravu završava li Dubrovnik  u Sustjepanu, jer o Elafitima se ne vodi briga - dodaje.

Na naš upit o stanju ovih nedovršenih radova oko Hotela Šipan iz komunalnog redarstva stigao je odgovor kako su se „radovi u Luci Šipanskoj izvodili isključivo unutar privatnih čestica zemlje te nije bilo zadiranja u javni prostor, odnosno javne površine. Također, nije bilo kršenja zakonskih propisa niti odluka Grada Dubrovnika te nisu utvrđene nepravilnosti koje bi zahtijevale postupanje službi Grada Dubrovnika„ stoji u odgovoru komunalnog redarstva Grada Dubrovnika. Niti predsjednik Mjesnoga odbora Šipana Zvonimir Koporčić ne vidi ništa sporno u tome što se na privatnom zemljištu ne dovršavaju radovi, jer na to nemaju utjecaja.

image
Nakon Upita Dubrovačkog vjesnika o stanju dijela rive u Luci Šipanskoj, odmah su postavljeni znakovi i ograda

– Investitor je prije mjesec, dva počeo nešto raditi oko hotela i presjekao je telekomunikacijski kabel što je mještanima stvorilo komplikacije, ali to je riješeno. Istina je, oko hotela sve stoji kako jest već dulje od godine, a vlasnici koji su zadnji puta otvorili hotel za sezonu 2019. obećavaju kako će sve završiti i hotel otvoriti, ali zbog korone nisu učinili ništa ni u 2020. niti lani. Činjenica je da trebaju puno toga uložiti, jer su imali poteškoća s postavljanjem protupožarnih skala i još nekih drugih radova pa sigurno ne ulažu zbog krize - govori Koporčić, no tvrdi kako problema sigurnosti zbog popucala betona na javnim površinama nema.

Nakon našega razgovora i upita komunalnom redarstvu za Dubrovački vjesnik, za komunalne redare dotad ‘neopasan‘ prolaz ipak je u utorak označen posebnim znakovima koji upozoravaju na polomljeni beton. Bar se to pomaknulo s ‘mrtve točke‘ iako sigurno nije i rješenje. Što o svemu misle Šipanci, ostavili su poruku na znaku: "Izvođač radova Grupa TNT - završetak oko 2041.".

Nije prvi puta da stanovnici Luke Šipanske negoduju što se mjesto ne uređuje i što njihov hotel ne radi, dok su hoteli u Suđurđu i oni na drugim Elafitima otvoreni unatoč koronakrizi. O Hotelu Šipan je bilo riječi i ljetos na sjednici Gradskog vijeća kada je Olga Muratti pitala plaća li Hotel Šipan koncesije na javne površine, obzirom da hotel službeno ne radi, a vlasnici ipak ugošćavaju svoje goste, i da takva samovolja vlasnika zabrinjava Šipance. Obećano je tada da će gradsko redarstvo ispitati što se s hotelom događa no čini se da tu nije bilo pomaka.

image
.
V. Kunčević

Hotel Šipan koji je nekada zapošljavao desetak Šipanaca od 2018. godine je u vlasništvu je tvrtke Ombla-Ragusa d.o.o. koju je osnovala Ines Gro­sse iz Leipziga. Uputili smo im i upit vezano uz situaciju s hotelom, poteškoćama na koje su naišli za započetih radova, odnosima s lokalnom zajednicom, a napose oko dovršetka okoliša hotela.

Vlasnici su se inače ranije žalili na oscilacije napona struje zbog kojih hotel ne može raditi, te da HEP treba postaviti novi transformator koji bi riješio taj problem, zatim na nedostatak protupožarne i nepostojanje funkcionalnog uređaja za otpadne vode u Luci Šipanskoj zbog čega zasad ne dovršavaju poslove kako bi hotel doveli u funkciju.

Direktor hotela Darko Ampić odgovorio nam je da novi vlasnici hotela razdoblje dok hotel ne radi zbog pandemije koriste za rješavanje svih problema.

- Hotel do sada nikada nije radio profitabilno, to je i razlog zašto je stalno zapadao u financijske probleme i mijenjao vlasnike, nakon dubinske analize problema hotel se priprema za novi početak – navodi Ampić. - Nadamo se da će hotel otvoriti svoja vrata gostima već ove godine makar i u smanjenom obimu, ali ništa ne možemo garantirati zbog situacije uzrokovane COVID pandemijom. S obzirom na to da Grad Dubrovnik nije još riješio kanalizaciju koja nam je neophodna za poslovanje krećemo u izgradnju vlastitog bio pročistača koji će riješiti problem otpadnih voda hotela do razine iskoristivosti vode koja izlazi iz pročistača da se koristi za zalijevanje i uređenje okoliša hotela - dodaje.

image
.
V. Kunčević

Prema planovima koje u odgovoru iznosi direktor Ampić Hotel Šipan će iz sezonskog preći u hotel koji ima program dovođenja gostiju kroz cijelu godinu. U planu im je otvaranje seoskog gospodarstva koji će proizvoditi ekološku hranu za potrebe hotela, a višak ponuditi na prodaju.

Također je u planu nabavka brzog broda koji će koristiti za transfere gostiju, a bit će na raspolaganju stanovnicima otoka Šipana u slučaju potrebe za brzim transferom do hitne medicinske pomoći u Dubrovniku jer brod ima certifikat za plovidbu po vrlo teškim uvjetima po moru kada obični brodovi imaju problem i kada je plovidba obustavljena zbog nevremena.

Zbog čega je okoliš hotela još raskopan i kada će se ti radovi završiti Ampić kaže kako je sada na jednom mjestu otkopana cijev i to je bočno sa strane hotela, na parceli koja pripada hotelu i da su u tijeku radovi sanacije vodovodnog šahta.

 - U svakom slučaju okoliš hotela će biti uređen čim završimo sanaciju. Nama je u interesu što prije  - odgovara Ampić.

image
.
V. Kunčević
20. travanj 2024 04:06